Читај ми!

Nova vlast u Novom Sadu

Naprednjak Miloš Vučević novi gradonačelnik Novog Sada. Na burnoj sednici tajnim glasanjem smenjeni Igor Pavličić, Aleksandra Jerkov i članovi gradskog veća. Nije vreme za gradonačelnika koji nije nadležan, nego za gradonačelnika koji rešava probleme, poručio Vučević.

Nova vladajuća koalicija predvođena Srpskom naprednom strankom smenila je jutros, posle burne i maratonske sednice, celokupnu gradsku vlast predvođenu Demokratskom strankom i Ligom socijaldemokrata Vojvodine.

Nakon što je sa funkcije gradonačelnika smenjen Igor Pavličić, na tu funkciju imenovan je šef novosadskog odbora SNS-a Miloš Vučević, a za njegovog zamenika Borko Ilić iz Demokratske stranke Srbije.

Vučević je izabran tajnim glasanjem odbornika u novosadskom parlamentu, posle gotovo 20-časovne sednice, koja je počela juče nešto posle 11 sati.

Za njegov izbor glasala su 42 odbornika nove vladajuće koalicije, od ukupno 78 odbornika, dok 36 odbornika iz DS-a i LSV-a nije učestvovalo u glasanju, a pet odbornika SRS napustilo je sednicu već na njenom samom početku.

U svom ekspozeu Vučević je rekao da je koalicioni sporazum koji je postignut između pet odborničkih grupa osnov budućeg rada Gradskog veća.

Vučević je rekao da "nije vreme za gradonačelnika koji nije nadležan, nego za gradonačelnika koji rešava probleme", a novi sastav Gradskog veća nazvao je "spojem mladosti i iskustva".

"Kad sam govorio o novim radnim mestima, uopšte nisam govorio o javnim preduzećima, nego sam govorio da konačno Novi Sad uspe da dovede neku ozbiljnu investiciju koja će zaposliti Novosađane i da se uključimo u tu utakmicu sa drugim gradovima i opštinama u Srbiji kao grad koji je interesantan za potencijalne investitore", rekao je Vučević pošto je izabran za gradonačelnika.

Aleksandra Jerkov iz LSV smenjena je sa mesta predsednice Skupštine grada, a na to mesto postavljen je Siniša Sević iz Socijalističke partije Srbije.

Iako je sednica većim delom protekla burno, sama smena vlasti protekla je mirno i dostojanstveno. Kada su razrešeni, članovi gradksog veća na čelu sa Igorom Pavličićem su se povukli, otišli iz skupštine grada.

Pavličić: Rešena kriza posle dva meseca

Bivši gradonalčelnik Igor Pavličić je rekao šta ostavlja novoj vlasti, šta od njih očekuje da urade, a čak im je ponudio svu svoju asistenciju i iskustvo koje je stekao tokom vođenja grada.

Pavličić je rakao da je sednicom rešena kriza koja traje od izbora sada već bivše vlasti pre nešto više od dva meseca.

"Ono što im ostavljamo jeste šest milijardi dinara u budžetu grada, obezbeđena sredstva u bucetu za izgradnju Žeželjevog mosta, četvrte faze Bulevara Evrope, završetak kanalizacije u prigradskim naseljima i niz drugih projekata, tako da im želim puno uspeha i da budu uspešniji nego što smo mi bili", poručio je Pavličić.

Bivša predsednica skupštine Novog Sada rekla je da su demokratski izabranu novosadsku vlast smenili "osumnjičeni, izbačeni, prebegli i naterani".

"Odbornicima sam rekla da veoma često o čoveku govori mnogo više to ko je protiv njega nego ono ko je za njega i meni je drago i ponosna sam što je ova većina koja je danas napravljena protiv mene", rekla je Jerkov.

Smenjeno je i celokupno Gradsko veće, a nove direktore dobilo je 16 javnih i javno-komunalnih preduzeća u gradu.

Nova većina ima ukupno 42 odbornika od 78, koliko broji Skupština Novog Sada.

Skupštinsko zasedanje počelo je juče oko podne i više puta je bilo prekidano, zbog prisustva nepoznatih kratko ošišanih mladića u zdanju skupštine i u samoj skupštinskoj sali.

Inače, inicijativa o prekomponovanju vlasti pojavila se početkom jula, pokrenuli su je naprednjaci kada je već bilo jasno da će se vlast na republičkom nivou razlikovati od vlasti u Novom Sadu.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво