Читај ми!

Dačić: Nikakva nezavisnost Kosova

Kraj procesa nadgledane nezavisnosti Kosova za Srbiju nema značaja, jer ona ne prihvata ni nadgledanu, niti nenadgledanu nezavisnost, kaže premijer Ivica Dačić.

Premijer Srbije Ivica Dačić poručio je da Srbija ne priznaje ni nadgledanu, ni nenedgledanu nezavisnost Kosova te da za nju nema nikakav značaj proces ukidanja nadgledane nezavisnosti.

Međunarodna upravljačka grupa u Prištini održaće danas u Pristini sastanak na kome bi trebalo da donese odluku o ukidanju nadgledane nezavisnosti Kosova.

"Za nas pitanje Kosova nije rešeno sve dok na to ne pristane Srbija. Da nije tako, ne bi nas toliko pritiskali da priznamo Kosovo", rekao je Dačić novinarima u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti posle skupa o socijalnoj dimenziji trgovine ljudima na zapadnom Balkanu.

Premijer je rekao da je nepohodno nastaviti dijalog na političkom nivou i da je Srbija spremna za nastavak dijaloga, kao i da definiše sve međusobne probleme i da radi na njihovom otklanjanju.

"To znači da se nađe kompromisno rešenje prihvatljivo za obe strane", rekao je Dačić.

Premijer je ukazao da je priča o prihvatanju nezavisnosti Kosova za ulazak Srbije u EU "glupost", već je uslov što veća "relaksacija odnosa" Beograd i Prištine.

Dačić je govoreći o istrazi o trgovini ljudskim organima na području Kosova i Albanije rekao da ta istraga nije išla dovoljno brzo.

"Valjda i srpske žrtve isto tako zaslužuju pravedno sankcionisanje počinilaca, kao i druge žrtve na prostoru bivše Jugoslavije", rekao je Dačić. 

Premijer je naveo da već duže vremena srpski istražni organi imaju iskaze zaštićenog svedoka i da su očekivali da će istraga ići brže, ali da ona nije išla tempom koji takva tema zaslužuje.

Prema njegovim rečima, taj zaštićeni svedok nije jedini i istraga je pokazala da sve što je svedok rekao istina.

Na pitanje novinara kako komentariše izjavu šefa diplomatije Kosova Envera Hodžaja da je priča o zaštićenom svedoku pokvarila prištinsku proslavu o kraju nadgledane nezavisnosti, Dačić je rekao da nema nikakvog namernog opstruisanja.

"Ne bih rekao da je ta proslava u potpunosti za oduševljenje. Pored toga prihvatili su da Euleks i dalje bude prisutan i van onog roka koji je u početku najavljivan do 2014. godine. Nema tu nikakvih proslava, niti namernog opstruisanja svega toga", rekao je Dačić.

Premijer je podsetio da je o trgovini ljudskim organima na Kosovu govorio i u Savetu bezbednosti i da je tražio da se u SB razmatra istraga o trgovini ljudskih organa na Kosovu i Albaniji, kao što se to čini sa izveštajima iz Haga.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво