Читај ми!

Novi Sad: Uskoro nova vlast

Predstavnici naprednjaka, SPS-a, DSS-a, SPO-a, Romske demokratske stranke i odborničke grupe "Novi Sad-odmah" potpisali koalicioni sporazum u Novom Sadu. Novu većinu činiće 42 odbornika, a gradonačelnik će biti iz redova SNS-a.

Stranke i odborničke grupe okupljene oko Srpske napredne stranke potpisale su koalicioni sporazum koji broji 42 odbornika, što je dovoljno za novu većinu u Skupštini Novog Sada.

Novu većinu u Skupštini grada čine odbornici iz redova SNS-a, koalicije oko Socijalističke partije Srbije, Demokratske stranke Srbije, Srpskog pokreta obnove, Romske demokratske partije i odborničke grupe "Novi Sad - odmah", koju čine isključeni odbornici pokreta "Dveri" i stranke "Nijedan od ponuđenih odgovora".

Potpis na sporazum stavljen je u prostorijama SPS-a - stranke koja se čekala kako bi SNS imala većinu za promenu vlasti u Novom Sadu.

Kako je ranije najavljeno, gradonačelnik će biti iz redova naprednjaka, njegov zamenik iz DSS-a, a predsednik Skupštine iz socijalista.

U Novom Sadu dosadašnju skupštinsku većinu činili su DS, Liga socijaldemokrata Vojvodine, SPO i SPS.

Predsednica Skupštine grada Aleksandra Jerkov zakazala je nastavak odložene vanredne sednice Skupštine grada za 12. septembar.

Na toj sednici trebalo bi da se raspravlja o predlogu opozicije za smenu gradonačelnika Igora Pavličića, Gradskog veća i svih rukovodećih mesta u gradu.

Predsednici odborničkih grupa koji su danas potpisali sporazum rekli su novinarima da naredne nedelje očekuju da će doći i do formalne smene vlasti u Novom Sadu. Takođe su poručili predstavnicima aktuelne gradske vlasti da ne prave dramu i političku tenziju u Novom Sadu i da 12. septembra mirno predaju vlast.

Predsednik Gradskog odbora DSS-a Borko Ilić pozvao je čelnike aktuelne gradske vlasti da podnesu ostavke i da puste novu većinu da dalje upravlja gradom.

"Pojedinci koji su danas na najodgovornijim gradskim funkcijama nisu hteli da priznaju da su izgubili većinu, čime su pokazali da su im fotelje bitnije od najosnovnijeg demokratskog principa da u skupštini vlada većina, a ne pojedinci", rekao je Ilić.

Ilić je najavio da će se DSS konsultovati s pravnicima oko toga da li je odluka da se sednica Skupštine grada zakaže za 12. septembar pravno valjana.

"Poslovnik jeste nedorečen u nekim svojim članovima, ali zakazivanje sednice za krajnji zakonski rok, i to u sitaciji kada je jasno da postoji nova većina, opet predstavlja jedan vid opstrukcije i grčevito držanje za fotelje", istakao je Ilić posle potpisivanja koalicionog sporazuma.

Dok se na jednoj strani grada potpisivao koalicioni sporazum, na drugoj se održavao protest zbog uvredljivih grafita na račun gradonačelnika Igora Pavličića i lidera LSV-a Nenada Čanka.

Nekoliko stotina Novosađana okupilo se i kako bi na zgradu Filozofskog fakulteta vratilo tablu sa nazivom Ulice dr Zorana Đinđića.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво