Читај ми!

Nova vlast u Novom Sadu, sastanak SNS i SPS

Gradski odbori SNS-a i SPS-a večeras razgovarali o formiranju nove skupštinske većine u Novom Sadu. Konačnu odluku socijalisti bi trebalo da donesu u subotu. Četiri odborničke grupe podnele zahtev za sazivanje vanredne sednice Skupštine grada, na kojoj bi se raspravljalo o smeni Igora Pavličića i celog gradskog veća.

U Novom Sadu večeras je održan sastanak gradskih odbora SNS-a i SPS-a o formiranju nove skupštinske većine u tom gradu. Kako RTS saznaje, konačnu odluku o tome socijalisti bi trebalo da donesu u subotu, na predsedništvu SPS-a.

Predstavnici četiri odborničke grupe u Skupštini Novog Sada danas su predali predsednici skupštine grada Aleksandri Jerkov zahtev za sazivanje vanredne sednice novosadskog parlamenta, na kojoj bi se raspravljalo o smeni gradonačelnika Igora Pavličića i kompletnog gradskog veća.

"Predali smo zahtev za sazivanje sednice koja bi trebalo da ima 15 tačaka dnevnog reda, među kojima je najznačajnija smena gradonačelnika i kompletnog gradskog veća", rekao je predsednik gradskog odbora SNS-a Miloš Vučević.

Prema njegovim rečima, u skladu sa važećim poslovnikom skupštine grada, sednica mora da se održi unarednih 15 dana, a taj rok ističe 12. septembra.

"Sad vam obećavam da ćemo prvog dana ako dođemo na vlast, odmah obavestiti građane koliko para zapravo Novi Sad ima na računu. Daj bože da ima tih šest milijardi, ali se postavlja pitanje zašto nemaju da isplate plate zaposlenima", rekao je Vučević.

Vladimir Jelić iz SPO-a kaže da će gradonačelnik Novog Sada sigurno biti razrešen dužnosti u narednih 15 dana. "On je uspeo svojim bahatim i arogantnim ponašanjem da rastera svoje koalicione partnere među kojima je bio SPO", kaže Jelić.

Bez socijalista nema neophodne većine od 40 odbornika. Čekaju ih do 1. septembra da se izjasne. Za sada su, sa svojih 15, naprednjaci okupili većinu od 35 odbornika, među kojima su Romska demokratska stranka, SPO i DSS.

Većinu čini i šest odbornika "Dveri" i jedan iz partije Nijedan od ponuđenih odgovora, koje su, u međuvremenu, centrale isključile iz članstva. Sigurni partneri SNS-a otkrivaju šta će za njih značiti eventualne promene.

"Nakon velike pobede srpske opcije na Ustavnom sudu i sprečavanja negativnih tendencija u Vojvodini, preuzimanje Novog Sada od stranaka koje se bore za to da Vojvodina ima autonomiju u okviru države Srbije, biće kruna pobede tih snaga nad autonomašima", kaže Borko Ilić iz DSS-a.

Igor Pavličić tvrdi da na računu gradskog budžeta ima više od šest milijardi dinara. Ako bude nove većine, aktuelni gradonačelnik će čestitati. On kaže da je "neuobičajena" atmosfera u kojoj se pokušava smeniti vlast u glavnom gradu Vojvodine.

"Više od mesec dana traje ne samo politički pritisak, već i pretnje, a stvara se atmosfera linča u kojoj se ne može ni raditi ni funkcionisati", rekao je Pavličić i dodao da je morao da izmesti porodicu iz Novog Sada kako ne bi delili tu brigu i zabrinutost.

Iz novosadskog parlamenta saopšteno je da će Aleksandra Jerkov, na osnovu dogovora sa koalicionim partnerima, u zakonom predviđenom roku sazvati sednicu Skupštine grada Novog Sada. Sednica će, kako se dodaje, biti sazvana po dnevnom redu koji su predložili podnosioci zahteva za njeno sazivanje.

Inače, dosadašnju skupštinsku većinu u Novom Sadu činili su DS, Liga socijaldemokrata Vojvodine, SPO i SPS.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво