Читај ми!

Saša Janković ponovo izabran za ombudsmana

Skupština Srbije izabrala Sašu Jankovića za ombudsmana u drugom, petogodišnjem mandatu. Za reizbor Jankovića su glasale sve poslaničke grupe. Nepisana pravila da je za sprovođenje zakona potrebna politička volja i da je politička volja najjači zakon u državi treba da prestane, poručio zaštitnik građana.

Poslanici Skupštine Srbije su ponovo izabrali Sašu Jankovića za zaštitnika građana, sa novim mandatom od pet godina. Za izbor Jankovića glasalo je 167 poslanika, a jedan je bio uzdržan.

Janković je od juna 2007. godine obavljao funkciju zaštitnika građana, a na novi mandat predložili su ga poslanici Demokratske stranke, Liberalno demokratske partije i Socijalističke partije Srbije.

Za reizbor Jankovića su glasale sve poslaničke grupe u parlamentu.

Mandat Jankoviću počeo je polaganjem zakletve čiji tekst glasi: "Zaklinjem se da ću svoju dužnost obavljati odgovorno, nepristrasno i nezavisno, u skladu sa Ustavom i zakonom i da ću savesno raditi na zaštiti i unapređenju ljudskih prava i sloboda".

Posle polaganja zakletve, Janković je rekao da treba da prestanu da važe nepisana pravila da je za sprovođenje zakona potrebna politička volja i da je politička volja najjači zakon u državi.

"Kada javna uprava prestane da bude alat socijalne politike u koju se zapošljava mnogo ljudi koji su slabo plaćeni i niko ih ne pita za rezultat i kada rukovodeća mesta prestanu da budu partijski plen već rezultat profesionalnih zasluga, stvoriće se uslovi za kraj rata koji sada bukti između administracije i građana", naveo je Janković.

Janković je istakao da je način na koji je danas izabran zaštitnik građana ogromno ohrabrenje za građane Srbije da će njihove pritužbe i problemi koji proističu iz samovolje u radu organa i službenika vlasti i rešavanje tih problema postati stvar od prvorazrednog nacionalnog interesa u koji se sabiraju ciljevi svih političkih stranaka.

Potpunije ostvarivanje prava i sloboda

Poslanicima je poručio da su zaštitnika građana izabrali konsenzusom i da je to ideal za ombudsmana i u najrazvijenijim državama.

Dodao je da je Srbija postala zemlja u kojoj se taj specifičan državni organ bez prave vlasti, bez prava da naredi, prinudi, kazni, smeni, promeni odluku onoga čiji rad kontroliše, bez finansijske moći i stranačke pozadine može snagom argumenata i integritetom da građanima obezbedi pravilnije i potpunije ostvarivanje prava i sloboda.

"Dužan sam da nezavisnost, koja je zaštitniku građana Ustavom garantovana, koristim i tako da kada ocenim potrebnim, iznesem konstruktivnu kritiku pa i da se suprotstavim onome što smatram da dovodi ili će dovesti do kršenja ili sužavanja sloboda i prava građana, čak i kada ste akteri vi koji ste me danas izabrali", poručio je Janković.

Prema njegovim rečima, teškoće građana Srbije drastično su uvećane problemima koji ne bi postojali da je javna uprava uređena i organizovana, nepolitizovana, nekorumpirana i da je odgovorna za kvalitete i kvantitet svog rada.

Janković je naveo da ponos koji oseća zbog ponovnog izbora na mesto zaštitnika građana nije isto što i samozadovoljstvo, jer za tako nešto "danas nema mesta ni u jednom državnom organu, ni u jednoj javnoj službi".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво