Srbija dobila Vladu

Poslanici republičkog parlamenta izabrali novu Vladu Srbije sa Ivicom Dačićem na čelu. Ministri položili zakletvu, Dačić preuzeo dužnost od Mirka Cvetkovića. Vlada će raditi kao tim, rekao Dačić, dok je Aleksandar Vučić poručio da će Srbija biti bezbedna zemlja.

17. 30 - Vlada Srbije na prvoj sednici izabrala Veljka Odalovića za generalnog sekretara Vlade.

15.20 - Počela prva sednica nove Vlade Srbije. 

15.05 - Završena primopredaja dužnosti. Bivši premijer Mirko Cvetković poželeo uspeh Ivici Dačiću i rekao da mu neće davati savete. 

14.05 - Završena sednica parlamenta na kojoj je izabrana nova Vlada. 

13.54 - Ministri u novoj Vladi Srbije položili zakletvu. 

13.25 - Potvrđen prestanak poslaničkih mandata članovima vlade, čime su stvoreni ulovi za njihov izbor za ministre.

12.52 - Glasovima 142 poslanika izabrana vlada Ivice Dačića. Protiv su glasala 72 poslanika. U toku je pauza, nakon čega će ministri položiti zakletvu. 

Mandat nove Vlade Srbije počeo je da teče pošto su članovi kabineta Ivice Dačića položili zakletvu u Skupštini Srbije. Nova vlada ima 17 resora i 19 članova, a dobila je podršku 142 poslanika. Protiv su glasala 72, od ukupno 214 prisutnih poslanika.

Premijer Ivica Dačić poručio je, posle izbora Vlade u Skupštini Srbije, da bez ekonomskog oporavka zemlje neće biti lako dostići nijedan postavljeni cilj. U prvom obraćanju novinarima po izboru na mestu premijera, Dačić je rekao da će to biti osnovna tačka po kojoj će se ocenjivati da li je vlada efikasna.

Dačić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Aleksandrom Vučićem i Mlađanom Dinkićem, poručio da će vlada sigurno delovati kao tim, i u njoj neće moći svako da radi šta hoće.

"Nosimo političku odgovornost za funkcionisanje vlade i zato je neophodno da se vlada ne pojavljuje sa različitim stavovima u istoj oblasti", rekao je Dačić, koji je preuzeo dužnost premijera od Mirka Cvetkovića

Premijer je izrazio zadovoljstvo velikim brojem glasova koji je vlada dobila prilikom glasanja u Skupštini, rekavši da nije bilo sporno da će imati većinu, već da je želeo da politički dogovor bude što širi.

Vučić: Srbija će biti bezbedna zemlja

Prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija biti bezbedna zemlja i da su naprednjaci ušli u vladu kako bi ostvarili taj i druge ciljeve i pokušali da donesu promene građanima Srbije.

Vučić je rekao da su svi oni u vladi kako bi doneli promene jer su za to glasali građani Srbije.

"Ako možemo to da uradimo, ako možemo to da napravimo, onda će to biti velika stvar za našu zemlju. Ako to ne uspemo, onda će neki novi to morati, da zamene nas jer Srbija istim putem, jednako lošim, ne može i ne sme da nastavi", rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić je poručio da će borba protiv kriminala i korupcije ići s vrha, a ne od onih koji su manje krivi, pa da čekamo dugo do onih koji su najveći krivci za sve što nas je snašlo", kazao je Vučić u svom prvom obraćanju medijima nakon izbora na mesto potpredsednika i ministra odbrane u vladi Srbije.

Dinkić: Očekuju nas izazovi

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić upozorio je da novu Vladu očekuju ogromni izazovi zbog katastrofalnih finansija i teške privredne situacije, ali da ipak veruje u mogućnost stabilizacije, a zatim i ekonomskog preokreta.

"Ovo je verovatno najsiromašnija vlada u poslednjih deset godina kada je reč o finansijama koje zatiče na početku mandata, a očekivanja građana su velika. Neće biti lako obezbediti novac za puko preživljavanje javnog sektora, jer plate u javnom sektoru i penzije se ne isplaćuju iz onoga što zaradimo nego iz zaduživanja", objasnio je Dinkić.

Mlađan Dinkić je najavio razgovore sa sindikatima, privrednicima i ekonomistima kako bi se što pre napravio program antikriznih mera za privredu, jer ako se ne pojačaju likvidnost i proizvodnja neće biti moguće zadovoljiti potraživanja iz budžeta.

Osuđujući dosadašnje vođenje politike neumerenog zaduživanja, Dinkić je istakao da buduće generacije ne mogu da plaćaju za greške sadašnjih ili prethodnih generacija, i da će zato plan fiskalne konsolidacije krenuti od radikalnog sečenja nepotrebnih rashoda. Dinkić je dodao da će plan fiskalne konsolidacije biti donet do kraja septembra.

Inače, za novu vladu na današnjoj sednici republičkog parlamenta glasali su poslanici Srpske napredne stranke, koalicije koju predvodi SPS, Ujedinjenih regiona Srbije, Stranke demokratske akcije, Socijaldemokratske partije Srbije i Narodne partije.

Protiv su bili poslanici Demokratske stranke, Liberalno demokratske partije, Saveza vojvođanskih Mađara, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Demokratske stranke Srbije, Srpskog pokreta obnove i Demohrišćanske stranke Srbije. Poslanici su, inače, o programu i izboru članova Vlade glasali javno, prozivkom.

Ministri su zatim položili zakletvu, čiji tekst glasi: "Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".

Poslanici Skupštine Srbije završili su jutros oko 5 sati raspravu o izboru nove vlade, zbog čega je glasanje pomereno za danas u podne.

Premijer Ivica Dačić je u ekspozeu, na sinoćnoj sednici parlamenta, poručio da je prioritet nove vlade ekonomski oporavak zemlje.

Srbija je novu vladu dobila 82 dana nakon republičkih izbora, 30 dana od kako je lider socijalista Ivica Dačić dobio mandat od predsednika Srbije Tomislava Nikolića i 32 dana pre isticanja zakonskog roka za njeno formiranje.

broj komentara 62 pošalji komentar
(nedelja, 29. jul 2012, 02:57) - anonymous [neregistrovani]

Svako dobro vladi Srbije!

Jednostavnoscu i dobrim radom zelim vam put
sa srpkim narodom, put ka savrsenstvu u svim
oblastima zivljenja i bitisanja. Mozemo ako hocemo!!! Sve je u nama i od nas!!!

(subota, 28. jul 2012, 20:09) - gavra [neregistrovani]

sa srecom.

sa srecom i da opravdate ocekianja gradjana ako misliste da ostanete jos koji mandat na vlasti.

(subota, 28. jul 2012, 19:55) - bolero [neregistrovani]

...

Mislim da je ekspoze dobar a sada svi treba da zavrnemo rukave i radimo a ne da samo gledamo u vladu. I da nesto cekamo..

(subota, 28. jul 2012, 19:43) - gile [neregistrovani]

svi na svoje zadatke

sada lepo svi na svoje zadatke,opozicija da bude konstruktivna a ne da ometa rad vlade kao sto to trenutno rade.

(subota, 28. jul 2012, 08:12) - Danko, Bec [neregistrovani]

Bice isto

Dobili smo novu vladu. Sada ce Dinkic da mahne carobnim stapicem i poteci ce med i mleko. P.S. Koja je razlika, ako je novcanik kod mene, ili kod moje supruge, ako je prazan?

(subota, 28. jul 2012, 04:52) - Vitas [neregistrovani]

Vlada

Kako je moguce da na ovakoj vaznoj sjednici bude odsutno 26 narodni poslanika pa to moze samo u zemlji Srbiji.

(subota, 28. jul 2012, 00:58) - anonymous [neregistrovani]

zna se

mozda se ne zna ko ce biti presednik ali se zna ko ce biti premijer

(petak, 27. jul 2012, 23:52) - Vesna 73 [neregistrovani]

nema sumnje

Ne sumnjam u rad nove vlade jer jedva smo dočekali svi da se formira i da Srbija krene ponovo da živi! Prethodno vreme rado bih zaboravila a verujem i mnogi drugi.

(petak, 27. jul 2012, 23:49) - anonymous [neregistrovani]

sve je isto

ova vlada je vec 4 god. bila, sto se par coveka promenilo, ne znaci da je vlada stabilnija i jaca... bog neka je srbiji u pomoc... a ne vladi, jer se ishodi nove, a bazirane na staru, vec znaju...

(petak, 27. jul 2012, 21:57) - anonymous [neregistrovani]

A Milo ?

Koliko god me nervirao svih proteklih godina, zadnja poruka mu je potpuno na mestu ! Konacno Srbijanci na celu sopstvene drzave ! Zelim sve naj, naj, najbolje i najlepse novoj vladi !