Svi izazovi Dačićeve vlade

Da li su ciljevi nove vladajuće koalicije dostižni, hoće li kabinet Ivice Dačića biti funkcionalniji i bolji od prethodnih, kakav je program buduće vlade, bile su teme emisije "Oko 11". Vlada ima notu realizma i dimenziju optimizma, rekao Dejan Vuk Stanković. Ekspoze konkretan u mnogim stvarima, tvrdi Cvijetin Milivojević. Ekspoze uvodi novinu - socijalnu intervenciju države, kaže Milan Milošević.

Kakav je program nove vlade, da li su ciljevi koje postavlja vladajuća koalicija dostižni i hoće li kabinet Ivice Dačića biti funkcionalniji od prethodnih, to su bile teme emisije Oko 11.

Ovde možete pogledati/preuzeti emisiju "Oko11"

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković rekao je da ekspoze nove vlade ima notu realizma i dimenziju optimizma.

"Postoje i načelna politička opredeljenja u ekspozeu, a to su nastavak evropskih integracija, politika prema Kosovu kroz dizanje dijaloga na viši politički nivo i dosta budžetskog optimizma. Mislim da će prvi test reformskog potencijala vlade biti upravo kreiranje budžeta, ali i pitanje finansiranja paralelnih institucija. Očekuje nas put ka konkretizaciji navedenih ciljeva", rekao je Stanković.

Cvijetin Milivojević, direktor agencije "Pragma", kaže da je, ako bi Dačićev ekspoze poredio sa ostalima, "on najmanje dosadan, konkretan u mnogim stvarima, na primer ako se govori o Kosovu - neće biti priznavanja, ali rasprava sa Prištinom podići će se na viši nivo, pa konkretni auto-putevi... da će se Vlada obračunati sa tajnim vlasnicima medija, da neće postojati oni koji će zamagljivati stvarnost i da će rezultati Vlade biti njen najbolji marketing".

Novinar nedeljnika Vreme Milan Milošević kaže da je jedan od elemenata politike nove vlade sadržan u tome da će Dačić pokušati da jednu stvar revidira u odnosu na vladu u kojoj je bio – doveden je u pitanje neoliberalni koncept, pa se kao varijanta pojavljuje socijalna intervencija države.

"Procenjuje se da guverner sedi na nekim parama koje se mogu aktivirati, ali sa druge strane guverner poručuje da moramo imati štednju ili nekoga gde bi se zadužili", kaže Milošević.

Navodi i da se u ekspozeu govori o štednji u državnom aparatu. „Međutim, administracija košta samo tri odsto budžeta. To nije ta rezerva, pa ćemo videti odakle će doći ta sredstva", ističe Milošević.

Stanković je rekao da se može govoriti i o progresivnom oporezivanju, a pre toga locirati gde su završili viškovi profita. Međutim, bez povećanja ekonomske aktivnosti, ti optimistični ciljevi budžeta ne mogu se trajno zadovoljiti.

Na pitanje o funkcionalnosti Dačićevog kabineta, Milivojević je rekao da veruje da će vlada u kadrovskom smislu počivati na dva i po čoveka, a prošla je bila izmeštena iz Nemanjine, pa i sa Andrićevog venca.

"Nažalost, iz nekih paralelnih centara moći donošene su odluke, institucija premijera je degradirana, to su bili neki spahiluci naročito u drugoj fazi mandata, kao bespoštedna borba da se zgrabi iz budžeta, i meni ne smeta da vidim da su neki potpredsednici i ministri, jer to smanjuje rashode", smatra Milivojević.

On kaže i da se neće poslati poruka u svet da se Srbija odrekla Kosova time što nema ministarstva, da je važno da Kancelarija za KiM radi na terenu, a ne u Beogradu.

Promena na lokalu izvor konflikata

O koordinaciji bezbednosnim službama kaže da je i za građane bolje i shvatljivije da to bude neko ko će sedeti u Vladi.

Stanković kaže da promena vlasti na lokalnim nivoima može biti izvor konflikata, pa pitanje vlasništva nad medijima, koncentracije moći u rukama Aleksandra Vučića koji će koordinirati radom bezbednosnih službi i tako dalje. "Viće ovo vrelo političko leto".

Milošević je govorio o vladinom pragmatizmu. "Ako pogledate, SNS je grupa od 12 partija. Oni su zadržali važan paket moći u vladi, značajna mesta pojačana su ulogom Vučića, ali to je osetljivo, tiče se odnosa vlade i predsednika, ako predsednik nema podršku u parlamentu slab je i tu se uvek lome koplja. To je ustavno komplikovano pitanje."

O stabilnosti buduće vlade Milivojević kaže da je stabilnost u funkciji da dok vlada traje, traje na pravi način. „Verujem da, ukoliko dođe do konflikata, vlada će pasti brzo, jer nema igrača koji bi insistirao da ona traje po svaku cenu. Ali usvajanje, rebalans budžeta, kamate na kredite, pa Kosovo, uslovi za status kandidata, medeni mesec vlade trajaće četiri-pet meseci, ne duže".

Tri jake političke figure, Dačić, Vučić i Dinkić, imaće jači autoritet, to je dobro za ovu Vladu, kaže Stanković i navodi da će odgovornost biti podeljena.

"Niko nije dobio sve, ali je svako dobio dovoljno da pokaže koliko ume, uz to da se mora preuzeti i rizik", rekao je Stanković.

Milošević je rekao da nije slučajno da se veliki deo ekspozea podudara sa koalicionim sporazumom. „Mislim da Dačić tek treba da uspostavi autoritet, tek ćemo videti kakve će se ambicije pokazivati".

"Ovo je test i premijer će biti jači sa jakim rezultatima vlade, naravno i ako se Dačić profiliše kao neko ko će definisati rizike, ali nije ni on nevešt u plasiranju informacija, iako je rekao da mu ne trebaju spin doktori. Te rezultate ljudi tek treba da prepoznaju", smatra Milan Milošević.

Milivojević zaključuje da će se nova vlada morati da računa i na pomoć DS-a, DSS-a i LDP-a, kao rezervnih igrača, i kada to bude potrebno.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 27. jul 2012, 12:00) - anonymous [neregistrovani]

zaokret

To sto je Dacic izneo nije program vlade.To su samo puste zelje i snovi njegove vlade,isto kao i prosllih.Nista novo.Bice novih otpustanja radnika, zatvaranje svega i svacega sto donosi novac.Bez resenog pitanja bezbednosti svih Srba, nema ni privrede ni industrijalizacije, nema nicega.,samo propadanje.Glupo je ocekivati od USA i EU da rese bezbednost kad su one i izazvale nestabilnost i propadanje Srbije!!!

(petak, 27. jul 2012, 10:37) - anonymous [neregistrovani]

Ode devizni voz

Guverner ne sedi na nekim parama, ma nemoj.U njegovoj ingerenciji su devizne rezerve koje topi već duže vreme intervenišući njima da bi "spasio" dinar" od pada, a domaća valuta pada li pada.Zar niko ne vidi da je taj lek pogrešan i bez efekata i da ako se tako nastavi istopiće se i te rezerve kao što je ispražnjen i budžet.