Читај ми!

Usvojeni zakoni o ministarstvima i Vladi

Poslanici usvojili Zakon o ministarstvima, izmene Zakona o vladi i izmene Zakona o uređenju službi bezbednosti Srbije. Oštra debata o stranačkim zapošljavanjima. Posebna sednica Skupštine o izboru nove vlade najavljena za 18.15.

17.31 - Sednica Skupštine o izboru nove vlade počinje u 18.15. 

17.28 - Usvojene u celini izmene Zakona o osnovama uređenja službi bezbednosti sa 138 poslanika "za", a 52 protiv.

17.23 - U načelu usvojene izmene Zakona o osnovama uređenja službi bezbednosti, sa 137 glasova "za". U toku odlučivanje o amandmanima.

17.22 - Usvojene izmene Zakona o vladi u celini sa 139 glasova "za", 56 protiv. 

17.17 - U načelu usvojene izmene Zakona o vladi, 138 poslanika glasalo je "za". U toku glasanje o amandmanima.

17.16 - Izglasan Zakon o ministarstvima u celini, "za" je glasalo 137 poslanika, prtiv je bilo 69 poslanika. 

16.29 - Usvojen u načelu Zakon o ministarstvima, "za" je glasalo 134 poslanika. U toku glasanje o amandmanima.

15.44 - Završena rasprava o svim tačkama dnevnog reda, glasanje u 16.15. 

15.08 - Završena rasprava u pojedinostima o izmenama Zakona o vladi. 

14.27 - Počela rasprava o amandmanima na izmene Zakona o vladi. 

14.23 - Završena rasprava o amandmanima na zakon o ministarstvima.

11.34 - Odbor za kontrolu službi bezbednosti odbio amandmane opozicije na izmene Zakona o osnovama uređenja službi bezbednosti.

11.17 - DS i DSS traže da umesto Kancelarije ostane Ministarstvo za Kosovo i Metohiju. 

10.15 - Počela sednica Skupštine Srbije. Na početku sednice poslanici koriste pravo da postavljaju pitanja.

Skupština Srbije usvojila je zakone o vladi, ministarstvima i o osnovama uređenja službi bezbednosti Republike Srbije. Prethodno je završena rasprava u pojedinostima o tri zakonska predloga, na koje je uloženo šezdesetak amandmana. 

Predsednik Skupštine Nebojša Stefanović rekao je da će sednica o izboru Vlade Srbije početi u 18.15. Mandatar Ivica Dačić stigao je u Skupštinu nešto posle 15 časova. 

Za Zakon o ministarstvima, kojim je utvrđeno da će vlada imati 17 ministarstava, glasalo je 137 poslanika, a 69 je bilo protiv. Izmene Zakona o vladi podržalo je 139 poslanika, a protiv je bilo 56. 

Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o osnovama uređenja službi bezbednosti, koje je podržalo 138 poslanka, protiv je bilo 52 poslanika. 

U skupštinskoj raspravi u pojedinostima o službama bezbednosti za vladajuću većinu nije bio prihvatljiv nijedan od šest amandmana opozicije, među kojima i amandman da sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost ne može biti član tog saveta.

Poslanici Demokratske stranke smatraju da se Zakon o osnovama uređenja službi bezbednosti menja samo da bi lider SNS-a Aleksandar Vučić mogao da bude sekretar Saveta. 

Poslanici DS-a predložili su i brisanje odredbe, prema kojoj će ubuduće sekretara tog saveta imenovati i razrešavati predsednik države, umesto, kako je do sada bilo, da on bude šef kabineta predsednika države. 

U LSV-u smatraju da se zakon menja samo da bi Vučić mogao biti sekretar tog tela, navodeći da takva praksa nije dobra i da može ići samo na štetu.

"Ovim se nastavlja tradicija Aleksandra Rankovića, koji je smatrao da je kontrola nad policijom, pogotovo tajnom, jedna od osnovnih poluga vlasti", rekla je Aleksandra Jerkov.

Jadranka Joksimović, predsednica Odbora za kontrolu službi bezbednosti, rekla je da predloženo rešenje obezbeđuje zakonitost u radu i koordinaciju službi bezbednosti. 

U raspravi o izmenama Zakona o vladi, poslanici DS-a su istakli da je sporna osnovna odredba zakona da se odgovornost vlade proširuje i na rad imalaca javnih ovlašćenja na nivou Republike.

Iz stranaka vladajuće većine objašnjeno je da je to bitno, jer je veliki deo poslova i ovlašćenja državne uprave zakonima prenet javnim agencijama i drugim imaocima javnih ovlašćenja. 

Zamenik šefa poslanika SNS-a Jorgovanka Tabaković odgovorila je da intencija predlagača nije nikakva seča niti giljotina bez odmeravanja i bez izračunavanja koliko to znači i košta. 

Predstavnici Demokratske stranke, Demokratske stranke Srbije i LSV-a najavili su da neće podržati novu vladu.

Polemika Vučića i Mićunovića 

Poslanici DS-a, DSS-a i LDP-a kritikovali su zakonsko rešenje prema kome će ministri moći da predlože razrešenje državnog službenika ukoliko u roku od 45 dana ne ostvari rezultate, navodeći, pored ostalog, da to stvara pravni osnov za dalju partizaciju državnih organa, odnosno politička otpuštanja i postavljanje novih ljudi.

U raspravi o amandmanima na predloženi zakon o ministarstvima, poslanici tih stranaka zatražili su brisanje Člana 38. 

Šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Vučić i poslanici DS-a vodili su oštru polemiku o stranačkim zapošljavanjima i partijskoj državi koju je, prema rečima Vučića, otvorio DS.

Poslanici DS-a ocenili su da taj član napisan da bi u ministarstva mogli da budu dovedeni "stranački poslušnici".

"Apelujemo da ne radite ovu vrstu političkog nasilja, ovo je suprotno političkim obećanjima departizacije nego prvi korak i to prptivustavan daljoj partizaciji", rekao je Slobodan Homen iz DS-a.  

Vučić je rekao da o stranačkom zapošljavanju "sole pamet oni koji su stvorili partijsku državu".

"Vi nama ovde solite pamet ko bi i kako trebalo da se ponaša u budućnosti. Pa, svakog tužioca ste postavljali po osnovu političke partije. Znate kakvi ste vi, pa pomišljate da smo takvi i mi i mislite da će svi da rade ono što ste vi radili u prethodno peridu", rekao je Vučić.

On je rekao da ima iz DS i službenika koji su dobro obavljali posao te da će oni i dalje ostati na istim mestima.

Vučić je optužio DS da su ogromne pare davali na medije i da su stvorili "političke biltene" u kojima su "slike DS-a lepe, a naprednjaka crne". Dodao je da novu vladajuću većinu niko neće moći da natera da odustane od borbe protiv korupcije i kriminala.

Šef poslaničke grupe DS-a Dragoljub Mićunović rekao je da Vučić priča kao da se sutra održavaju izbori i da mu nije jasno da li pokušava nekog da zaplaši hapšenjima.

"Ovde se radi o jednoj jedinoj stvari i na nju reagujemo. Ono što ovde branim i braniću to su slobode i demokratija. Nigde na svetu se demokratija ne razvija proširenjem izvršne vlasti. Ne dozvoljavamo nasilje i nećete nas ućutkati da kritikujemo vladu", rekao je Mićunović.

Šef poslaničke grupe DS-a rekao je da se "ne boji ničega, pa ni hapšenja, jer je i to doživeo".

Mićunović je naveo da bi o Vučiću mogao da govori puno i da su o njegovoj prošlosti napisane knjige.

"Razlikujemo se u tome što vi nikada nećete moći da kažete da postoje kriminalci koji moraju da se gone, a iz vaših su redova. Kako to da je 'mučenog' Miškovića prestiglo pet-šest iz vaše stranke", rekao je Vučić. 

O Kancelariji za Kosovo i Metohiju 

U Skupštini se u prepodnevnim satima oštro polemisalo i o činjenici da Srbija ubuduće neće imati Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, već kancelariju. Vladajuća većina nije prihvatila predlog DS i DSS da se to ministarstvo ne ukida.  

Poslanici DS-a i DSS-a Goran Bogdanović i Slobodan Samardžić, tehnički i nekadašnji ministar za Kosovo i Metohiju, smatraju da gašenje tog ministarstva neće doneti ništa dobro, s obzirom na izazove koji su pred Srbijom kada je reč o problemu Kosova i Metohije.

Bogdanović je podsetio da je Ministarstvo za Kosovo i Metohiju funkcionisalo pet godina. "Čuli smo da će kancelarija imati iste nadležnosti, pa se postavlja pitanje zašto i ostala ministarstva nisu kancelarije", rekao je Bogdanović.

I DSS smatra da resor Kosova i Metohije treba da ostane u posebnom ministarstvu, a šef poslaničkog kluba te stranke Slobodan Samardžić ocenio je da će ukidanje Ministarstva imati dosta loših efekata, budući da je Kosovo i Metohija najveći problem u državi.

"Zbog toga treba da ima poseban tretman, a to može biti samo posebno ministarstvo", naveo je Samardžić, inače nekadašnji ministar za Kosovo i Metohiju.

Zamenica šefa poslaničke grupe SNS-a Jorgovanka Tabaković rekla je da niko u tom ministarstvu neće ostati bez posla, već da će biti preraspoređeni.

LSV je u raspravi amandmanom tražio da se Ministarstvo za finansije i privredu bavi samo finansijama, a da privreda bude prebačena u druga ministarstva.

DS i SPO smatraju i da resor dijaspore, umesto Kancelarije, treba da bude izdvojen u posebno ministarstvo, kako je to i do sada bio slučaj, a zbog veoma velikog značaja dijaspore.

U međuvremenu, poslanici Demokratske stranke Ružica Đinđić i Bojan Pajtić podneli su ostavke. Njih će zameniti Branko Karavidić i Siniša Lazić.

Ružica Đinđić, koja je bila druga na listi DS-a nije navela razlog ostavke, a Bojan Pajtić je ostavku podneo jer je predsednik Vlade Vojvodine, rečeno je novinarima u Skupštini. Mandat novim poslanicima DS-a treba da dodeli Republička izborna komisija.

U Skupštini Srbije je nastavljen proces konstituisanja skupštinskih odbora izborom predsednika i zamenika tih tela, pa je tako za predsednika Odbora za ljudska prava i ravnopravnost polova izabran poslanik SDPS-a Meho Omerović, a zamenik predsednika biće naknadno izabran.

U parlamentu je do sada formirano 10, od ukupno 19 odbora, dok će Odbor za prava deteta funkcionisati kao posebno radno telo.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво