Predlog zakona o ministarstvima

Prema Predlogu zakona o ministarstvima koji će danas biti pred poslanicima Skupštine Srbije, nova vlada imaće 17 resora. Vlada će osnovati posebne službe za Autonomnu pokrajinu Kosovo i Metohija, ljudska i manjinska prava, crkve i verske zajednice i dijasporu.

Buduća vlada Srbije imaće 17 ministarstava, navodi se u Predlogu zakona o ministarstvima o kojem će danas raspravljati poslanici. Sednica Skupštine počinje u 15.30.

Vladu će činiti Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo finansija i privrede, Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave, Ministarstvo saobraćaja i Ministarstvo građevinarstva i urbanizma.

Predviđeno je i Ministarstvo pravde i državne uprave, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine, kao i Ministarstvo kulture i informisanja.

Buduća vlada imaće i Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike, Ministarstvo omladine i sporta i Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija.

U predlogu zakona navodi se da će za obavljanje poslova u vezi sa pitanjima od značaja za Autonomnu pokrajinu Kosovo i Metohija, ljudska i manjinska prava, crkve i verske zajednice i dijasporu Vlada osnovati posebne službe.

Zakonom je predviđeno i postojanje posebnih organizacija među kojima su Republički sekretarijat za zakonodavstvo, Republička direkcija za robne rezerve, Republički zavod za statistiku, Republički hidrometeorološki zavod i Republički geodetski zavod.

Predviđeno je i postojanje Republičke direkcija za imovinu Republike Srbije, Centra za razminiranje, Zavoda za intelektualnu svojinu i Zavoda za socijalno osiguranje.

Kako je navedeno, ministarstva će uskladiti pravilnike o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta sa odredbama ovog zakona u roku od 30 dana od dana njegovog stupanja na snagu.

U Predlogu zakona u delu o zajedničkim poslovima ministarstava piše da ministarstva u okviru svog delokruga ostvaruju međunarodnu saradnju i staraju se o njenom unapređenju i obezbeđuju usklađivanja propisa sa pravom Evropske unije.

Predlaže se da zakon stupi na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", kako bi se pristupilo izboru vlade i time stvorili uslovi za njen rad u punom kapacitetu odmah po usvajanju ovog zakona.

Stupanjem na snagu tog zakona prestaje da radi pet ministarstva, Ministarstvo za ekonomiju i regionalni razvoj, Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ministarstvo za Kosovo i Metohiju i Ministarstvo vera i dijaspore.

broj komentara 4 pošalji komentar
(utorak, 24. jul 2012, 15:10) - anonymous [neregistrovani]

voja

odlična odredba o agencijama i njihovoj kontroli

(utorak, 24. jul 2012, 10:27) - anonymous [neregistrovani]

agencije

Jako je bitno da se danas usvoji i ova odredba o kontroli javnih agencija zato što su to institucije koje posluju kao privatne firme a osnovala ih je vlada srbije.Ima nekoliko agencija koje ostvaruju 90 procenata sopstvenih prihoda kao što je apr takve treba staviti pod strogu kontrolu

(utorak, 24. jul 2012, 09:11) - Dejan R. Popovic, dipl. inz. [neregistrovani]

Predlog naziva: Ministarstvo trgovine i komunikacija

Predlogom Zakona o ministarstvima predvidjeno je obrazovanje Ministarstva spoljne i unutrasnje trgovine i telekomunikacija, ukljucujuci Upravu za Digitalnu agendu, kao organa uprave u sastavu ovog mimistarstva (clan 19).

Posto trgovina obuhvata unutrasnju i spoljnu trgovinu, u nazivu ovog ministarstva je dovoljna samo rec "trgovina".

Izraz "telekomunikacija" je Zakonom o elektronskim komunikacijama iz 2010. godine zamenjen sa izrazom "elektronska komunikacija".

Komunikacije obicno obuhvataju elektronske komunikacije i postanske komunikacije.

S obzirom na navedeno, predlazem da naziv ovog ministarstva glasi:"Ministarstvo trgovine i komunikacija".

Stavise, predlazem da se naziv "Uprava za Digitalnu agendu" promeni u "Uprava za informacionu i komunikacionu strategiju" ili, alternativno, "Uprava za informacione i komunikacione tehnologije" (videti tekst "Šta je Digitalna agenda?")

P. S. - Cini mi se da kako (do sada) kultura tako i (od sada) trgovina nema bas mnogo veze sa telekomunikacijama ili elektronskim komunikacijama. Jer, "trgovina" je skup poslovnih aktivnosti prometa robe, odnosno usluga sa ciljem ostvarivanja dobiti, kao i drugog društveno-ekonomskog cilja, a "telekomunikacija" je svaki prenos, predaja ili prijem znakova, signala, pisanog teksta, slika, zvukova ili saopstenja ma koje prirode pomocu zicnih, radio, optickih ili drugih elektromagnetnetskih sistema.

(utorak, 24. jul 2012, 08:31) - anonymous [neregistrovani]

Imovinska karta

Zanima nas da li će ovim zakonom o ministarstvima biti obuhvaćena obavezna imovinska karta, kako je to u EU, svih koji stupaju na novu dužnost, kao i za odlažeće, da bi i to bilo transparentno.Zašto nas to zanima, pa danas je u novinama osvanula informacija da jedan odlazeći ministar poseduje jahtu od 500 hiljada evra, samo to i ništa više bode oči gradjanima koji su ovih dana čuli da je državna kasa prazna za plate i penzije i dasu neophodni nobi krediti.