Читај ми!

Oskrnavljena pravoslavna crkva u Štimlju

Crkva svetog Arhanđela Mihajla u Štimlju oskrnavljena je i potpuno opustošena. To jedan od najozbiljnijih napada na srpske pravoslavne crkve poslednjih godina i takva nedela se ne smeju tolerisati, saopšteno je iz Raško-prizrenske eparhije.

Crkva svetog Arhanđela Mihajla u Štimlju, na Kosovu i Metohiji, oskrnavljena je i opljačkana, saopštila je Raško-prizrenska eparhija. Ustanovljeno je da je odnet kompletan olovni krov i da je crkva potpuno opustošena.

Svi prozori na donjem delu crkve polomnjeni su kamenicama koje su u crkvu ubacivane sa strane. Vrata na priprati hrama su takođe polomljena. Unutrašnjost crkve je demolirana i iz zidova su izvađeni električni kablovi. U priprati hrama nalazi se veća rupa u zidu iz koje su izvučeni uređaji za elektro-instalaciju crkve.

Policija u Štimlju uhapsila je četiri Albanca osumnjičena da su oskrnavili crkvu.

Iz Eparhije kažu da je to jedan od najozbiljnijih napada na srpske pravoslavne crkve poslednjih godina. Vladika raško-prizrenski Teodosije izjavio je da se radi o vandalskom činu i da od kosovskih organa očekuje da preduzmu oštrije mere zaštite pravoslavnih objekata.

"Najoštrije osuđujemo skrnavljenje naše crkve u Štimlju, koja je obnavljana prethodnih godina novčanim sredstvima UNESKO i za čiju se zaštitu naša Crkva godinama mukotrpno zalagala", navedeno je u saopštenju Raško-prizrenske eparhije.

Protojerej stavrofor Živojin Kojić, zadužen za Crkvu svetog Arhanđela Mihajla u Štimlju, posetio je hram nakon što je dobio informacije da je na crkvi pričinjena ozbiljna šteta.

"I ovom prilikom se pokazalo da ovo društvo i posebno Kosovska policija nisu u stanju da zaštite hrišćanske svetinje od bezobzirnog uništavanja i pljačke", navodi se u saopštenju. Iz Eparhije najavljuju da će obavestiti sve međunarodne faktore, UNESKO, ali i generalnog sekretara UN, koji uskoro treba da poseti Kosovo i Metohiju.

"Kosovo je, nažalost, danas jedina teritorija na mapi Evrope gde se skrnave i uništavaju hrišćanske crkve, što predstavlja ogromnu sramotu pred celim civilizovanim svetom", ističe se u saopštenju.

Iz Eparhije ukazuju da nijedno društvo ne može da se nada boljoj budućnosti, ukoliko već godinama dopušta uništavanje verske i kulturne baštine koja predstavlja temelj evropske civilizacije.

Hram svetog Arhanđela Mihajla u Štimlju sagrađen je početkom 20. veka i teško je oštećen nakon oružanog sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. godine. Nova stradanja ovaj hram je pretrpeo u martovskom pogromu 2004. godine, a proces obnove je počeo 2005. godine, čišćenjem hrama i postavljanjem novih vrata, prozora i metalne ograde.

U periodu 2009-2010. obnovu hrama je preuzeo UNESKO i obezbedio novčana sredstava u iznosu od 75.000 evra, a i pored nastavka obnove često su se dešavale krađe materijala i oštećenja.

U poslednjem izveštaju Saveta Evrope iz aprila 2012. godine posebno se naglašava potreba bolje zaštite tog objekta.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара