Sporazum o tablicama (ne) važi i za sever

Sporazum Beograda i Prištine o slobodi kretanja odnosi se na celo Kosovo, rekla portparolka Euleksa Irina Gudeljević. Međutim, Borislav Stefanović kaže da je beogradski tim jasno istakao da zbog specifičnosti severa Kosmeta relevantni paragraf tamo ne može biti primenjen.

Portparolka Euleksa Irina Gudeljević rekla je da se sporazum Beograda i Prištine o slobodi kretanja odnosi na celo Kosovo i da sever nije izuzet od dogovora kao što to tvrdi šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović.

"Euleks pomaže sprovođenje dogovora postignutih posredstvom EU, koji su odobreni od strane pregovarača srpske i kosovske delegacije. Ovo uključuje i sporazum o slobodi kretanja koji u paragrafu sedam jasno navodi da će 'svi vlasnici automobila sa prebivalištem na Kosovu koristiti registarske tablice sa RKS ili KS inicijalima'. Obe strane su se složile sa ovim uslovima", rekla je portparolka Euleksa za agenciju Beta.

Na pitanje da li to važi i za sever Kosova, gde su Srbi većina, Irina Gudeljević je rekla - "Da, odnosi se na celu teritoriju Kosova, uključujući i sever". Prema njenim rečima, registarske tablice će izdavati nadležni organi na Kosovu, a njihovu distribuciju, kada je to potrebno, pomoći će i Euleks.

"Sve strane će učiniti sve što je u njihovoj moći da bi se obezbedilo sprovođenje. Mi očekujemo da će biti sprovedeno na propisan, srazmeran i miran način. Euleks će podržati postupno sprovođenje, u skladu sa svojim mandatom, uključujući i prelaze na severu Kosova", rekla je Irina Gudeljević.

Međutim, šef pregovaračkog tima Vlade Srbije Borislav Stefanović rekao je da se pismeni trag o tome da se sporazum o slobodi kretanja ne odnosi na sever Kosova ne postoji, ali je beogradski tim jasno istakao da zbog specifičnosti severa relevantni paragraf tamo ne može biti primenjen.

"Na samim pregovorima jasno smo istakli da taj paragraf 7 (koji navodi da svi vlasnici automobila sa prebivalištem na Kosovu koristiti registarske tablice sa RKS ili KS inicijalima) iz objektivnih razloga i specifičnosti severa ne može primeniti i na sever", rekao je Stefanović Beti.

"Ne piše nigde da se ne odnosi na sever, ali, isto tako, ne piše da Priština ima pravo da otima srpske tablice i dokumenta ni na severu ni na jugu, da im Euleks asistira u tome, da imaju prava da otvaraju gepeke i oduzimaju vozila sa registracijama koje su po njima nelegalne", ukazao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, situacija na terenu je "apsolutno nedeljiva od sporazuma" i on ne može biti primenjen sve dok se dijalogom ne reši pitanje severa Kosova.

"Nismo se usmeno dogovorili, već smo rekli da je to naš stav, da taj paragraf ne može da se realizuje na severu i da ne može da obavezuje građane na severu dok se ne nadje stistemsko rešenje koje će to rešiti uz saglasnost svih strana", rekao je Stefanović.

Po njegovim rečima, to je bila "jasna rezerva" srpske strane koja, kako je naveo, ne proističe iz političke volje, već iz situacije na terenu i stava građana - a to je život uključen u srpske institucije.

Stefanović je podsetio da je sporazum napravljen tako da oni koji žive južno od Ibra, mogu imati koristi od toga, od mogućnosti da koriste oznake KS, umesto da im Priština namentne RKS tablice sa grbom.

Za Srbe na severu će morati da se nađe rešenje koje se poklapa sa životnim okolnostima u kojima se nalaze, rekao je Stefanović i podsetio na druge jednostrane poteze Prištine kao što je i namera da otvori kancelariju u Mitrovici.

"Jedno su potezi Prištine, a drugo je dogovoreno", kazao je Stefanović. On je dodao da oduzimanje tablica podrazumeva uzimanje kosovskih, a nigde ne piše da će Srbija to prihvatiti i asistirati u tome.

Stefanović je naveo da ne postoje tajni sporazumi sa kojima predstavnici Srba nisu upoznati jer su svi oni dostavljeni Skupštini i Odboru za Kosovo i Metohiji, medijima, predstavnicima kosovskih Srba, stavljeni su na sajt Vlade koja ih je sve usvojila.

Vlada Kosova je, na osnovu dogovora, donela uredbu kojom je predviđeno oduzimanje tablica i vozila onima koji koriste tablice MUP Srbije za gradove na Kosovu.

broj komentara 3 pošalji komentar
(subota, 16. jun 2012, 14:47) - Rade [neregistrovani]

Rekla kazala

Ono sto je receno , a nije napisano kao da nije ni receno . Ko ovde govori neistinu ?

(subota, 16. jun 2012, 14:08) - anonymous [neregistrovani]

Dokle naivnost i nesposbnost?

Još od dolaska UNPROFOR-a pa na ovamo svaki dogovor koji nije eksplicitno napisan na papiru se kasnije poriče i ne sprovodi od stranih pregovarača. Srpska strana ne sme da potpiše ništa što joj pravno valjano ne garantuje postignute dogovore. Na Stefanovića se vršio pritisak da potpiše nešto sa Albancima zbog dobijanja kandidature za EU. I on je naseo i potpisao dogovor gde su mu sigurno svašta usmeno garantovali, ali gde to ne stoji na papiru. I sada se ono što stoji na papiru sprovodi. Kada srpski pregovarači nameravaju da se nauče tehniku pregovaranja i prestanu sa ovim neoprostivo naivnim i nesposobnim greškama. Ako to nisu u stanju neka prepuste odgovornost nekom drugom.

(petak, 08. jun 2012, 15:54) - anonymous [neregistrovani]

Graška je što su uopšte pristali da Euleks dođe

Sve su pripisivali Miloševiću ,a njega odavno nema.Zašto bi Srbija trpila zbog Miloševića.Treba imati petlju pa to reći.