Zvečan: Srbi nadziru puteve

Na sednici Opštinskog veća u Zvečanu odlučeno da Srbi nastave da nadziru puteve. Posle uklanjanja barikade pogoršana bezbednosna situacija u opštini Zvečan gde je primećeno kretanje pripadnika specijalnih jedinica ROSU i drugih naoružanih lica, navodi se u saopštenju Veća.

Bezbednosna situacija u opštini Zvečan je pogoršana posle akcije Kfora, kojom su, prošlog petka, uklanjanje barikade u mestu Malo Rudare. Meštani i opštinsko veće sumnjaju da putem, na kome su bile barikade, kreću pripadnici specijalnih jedinica Rosu pa pozvaju građane da prate da li kretanje nepoznatih lica.

Zamenik predsednika optšine Zvečan Miodrag Acić kaže da za sada nema pouzdanih podataka ali se pretpostavlja da blindirana vozila sa zatamnjenim staklima, koja tuda prolaze, pripadaju specijanim jedinicam kosovske policije Rosu.

Put koji povezuje Prištinu, Kosovsku Mitrovicu i Zvečan je prohodan za saobraćaj, a mesto nekadašnje barikade kontroliše marokanski kontigent Kfora.

U opštini Zvečan najavljuju postavljanje novih barikada ukoliko se ispostavi da su u crnim džipovima bez registarskih oznaka, koji su primećeni da prolaze tim putem, zaista pripadnici ROSU, odlučeno je na današnjoj sednici Opštinskog veća.

"Posle uklanjanja barikade pogoršana je bezbednosna situacija u opštini Zvečan gde je primećeno kretanje pripadnika specijalnih jedinica ROSU i drugih naoružanih lica", navodi se u saopštenju nakon sednice Veća, prenosi Beta.

Dodaje se da je zbog toga potrebno nastaviti "stalno praćenje situacije na svim osetljivim tačkama", dok je građanima preporučeno da budu "budni i spremni za efikasno sprečavanje upada ili kretanja nepoznatih lica, uključujući i mogućnost postavljanja novih barikada".

"Opština Zvečan i njeni građani podržavaju stavove i aktivnosti predsednika Republike Srbije i Saveta za nacionalnu bezbednost radi stabilizacije situacije i povećanja stepena bezbednosti građana Kosova i Metohije", navodi se u saopštenju.

Čelnici lokalne samouprave u Zvečanu izrazili su očekivanje da će ih predsednik Srbije Tomislav Nikolić uskoro primiti na razgovor, upoznati ih sa detaljima sporazuma iz dijaloga Beograda i Prištine i pružiti im šansu da mu govore o težini situacije i položaju Srba, posebno na severu Kosova i Metohije.

Ponovljen je poziv svim građanima da se "odgovorno ponašaju bez obzira na nezadovoljstvo koje je kod njih prisutno". "Demokratskim sredstvima, uz punu slogu i jedinstvo zajednički ćemo braniti i odbraniti svoj opstanak, živote i nacionalne interese", navodi se u saopštenju.

Članovi Opštinskog veća Zvečana osudili su, kako se navodi, "brutalni napad američkog i nemačkog Kfora na građane i njihovu imovinu", naveli da je nekoliko Srba pretučeno, da im je uništena imovina, da je jedna osoba teško ranjena bojevom municijom i da su teže posledice izbegnute samo zahvaljujući prisebnosti većine okupljenih građana i rukovodećih ljudi opštine Zvečan.

Izražen je protest zbog, navodi se, uskraćivanja pružanja medicinske pomoći povređenim licima što je u suprotnosti sa odredbama Ženevske konvencije. Kfor je 1. juna uklonio dve barikade u opštini Zvečan, a u sukobima su povređena trojica Srba i dva vojnika. Srbi tvrde da je Kfor upotrebio i bojevu municiju, a Kfor odgovara da je samo postupio u samoodbrani.

Na barikadi u Kosovskoj Mitrovici Srbi dežuraju 24 časa. Njih je jutros uznemirilo 30-tak vojnika Kfora koji su pešice prešli glavni most na Ibru da bi fotografisali barikadu i građane. Iz Kfora je rečeno da su u pitanju redovne aktivnosti i da taj prelazak ne mora da ima poseban povod pošto Kfor ima pravo na slobodu kretanja celom teritorijom Kosova i Metohije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво