Читај ми!

Borba za predsedavajućeg UN

Kandidatura Litvanije i Srbije za predsedavajućeg Generalne skupštine UN mogla bi da se pretvori u oštru diplomatsku bitku. Kao jedan od ključnih aktera pominje se Rusija, a motivi se traže u istoriji, pišu "Rojters" i "Frans pres".

Izbor za ceremonijalnu funkciju kao što je predsedavajući Generalne skupštine Ujedinjenih nacija mogao bi da se pretvori u oštru diplomatsku bitku, u kojoj se kao jedan od ključnih aktera pominje Rusija, a motivi traže u istoriji, pišu Rojters i Frans pres povodom kandidature Litvanije i Srbije za to mesto.

Kandidati za to mesto su šef srpske diplomatije Vuk Jeremić i litvanski ambasador u UN Dalijus Čekuolis, predsedavajući Generalne skupštine bira se aklamacijom na godinu dana, a pet regionalnih grupa smenjuje se u nominovanju kandidata.

Ove godine red je na region Istočne Evrope, a zbog činjenice da 23 države ne mogu da se dogovore između Jeremića i Čekulisa, čitava Generalna skupština će se - prvi put od 1991. godine - sastati u junu kako bi glasala.

I dok, kako navodi AFP, Jeremić i šef litvanske diplomatije Audronijus Azubalis strastveno lobiraju u Njujorku, jedan neimenovani diplomata UN smatra da se time "otvaraju stara rivalstva u Istočnoj Evropi i da takva bitka nije potrebna".

Francuska agencija navodi da Litvanija optužuje Rusiju da "otvara rane iz hladnog rata".

Agencija podseća da je Čekulis podneo kandidaturu prošlog juna i navodi da je šef diplomatije Azubalis bio zatečen kada je Jeremić u januaru ove godine podneo kandidaturu.

"Smatram da je to za žaljenje i pokazuje da neki političari još treba da pređu dug put do toga da shvate kakva politika u Evropi treba da bude", rekao je litvanski ministar.

Litvanija, štaviše, sumnja da je Rusija ohrabrila Jeremića da se suprotstavi Čekulisu zbog rusko-litvanskih anotagonizama u postsovjetskom periodu.

"Nezvanično smo čuli da je Rusija opsednuta time kakvo je naše viđenje istorije Drugog svetskog rata. Možda to zvuči smešno, ali izgleda da se neslaganja tiču istorije", rekao je litvanski ministar, kako navodi AFP.

"Za naš narod kraj rata nije doneo slobodu. Umesto toga, doneo je okupaciju i novu aneksiju Litvanije koju je izveo Sovjetski Savez", rekao je Čekulis, prenosi Rojters.

Ruske diplomate i Jeremić odbacuju svaku pomisao da se radi o zaveri, ali je portparol ruske misije u UN Anton Uspenski jasno stavio do znanja da je njegova zemlja protiv kandidature Litvanca.

"Verujemo da ličnost koja ne razume značaj pobede nad nacizmom, koja je i obezbedila uslove za formiranje UN, ne bi trebalo da predsedava Generalnom skupštinom", rekao je Uspenski AFP-u. Uspenski je rekao i da je to Litvaniji odmah stavljeno do znanja.

Litvanija takođe nastoji da dobije mesto u Savetu bezbednosti 2014. godine.

"Litvanija je mala zemlja, mi smo mala zemlja. Mislim da posao u UN možemo da obavljamo daleko bolje ako podelimo dužnosti", rekao je Jeremić u jednom intervjuu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво