Читај ми!

URS: Dinkić kandidat za premijera

Kandidat Ujedinjenih regiona Srbije za premijera na predstojećim parlamentarnim izborima biće Mlađan Dinkić, najavio zamenik predsednika URS-a Veroljub Stevanović.

Zamenik predsednika Ujedinjenih regiona Srbije (URS) i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović najavio je da će njihov kandidat za premijera na predstojećim parlamentarnim izborima biti lider stranke Mlađan Dinkić.

Stevanović je istakao da je Dinkić najbolji čovek za tu funkciju i naveo da Dinkić poseduje sve osobine eksperta za vođenje ekonomije zemlje i odlučnost da sprovede reforme, što je dokazao od 2000. godine do danas.

Ujedinjeni regioni Srbije predstavili su danas svoj ekonomski program koji se bazira na bržem radu administracije, podršci malim i srednjim preduzećima, ukidanju parafiskalnih nameta, reformi sistema PDV-a, jačanju finansijskih institucija, razvoju saobraćajne infrastrukture i obrazovnom sistemu prilagodjenom potrebama privrede.

Predstavljajući program, Dinkić je rekao da bi privredu i građane trebalo osloboditi parafiskalnih nameta i onemogućiti ministarstva da donose svoje poreske namete, već da to bude isključivo u nadležnosti Ministarstva finansija.

Dinkić je, u Domu omladine, pred brojnim članovima, rekao da bi trebalo administraciju naterati da radi brže i posebno istakao da u javnim preduzećima ne treba stranke da zapošljavaju svoje kadrove, već ih treba zapošljavati putem konkursa.

On je zato pozvao lidere ostalih stranaka - Borisa Tadića (DS), Ivicu Dačića (SPS) i Tomislava Nikolića (SNS) da ubuduće poštuju taj princip i da se postigne zajednički dogovor da stranačka pripadnost ne bude jedini kriterijum u zapošljavanju novih ljudi u javnim preduzećima.

Podrška malim i srednjim preduzećima

Prema Dinkićevim rečima, treba posvetiti posebnu pažnju podršci malim i srednjim preduzećima kroz bespovratna sredstva od 30 do 50 odsto od vrednosti investicije za zanatlije i mala preduzeća, a ti isti privrednici bili bi oslobodjeni obaveze korišćenja fiskalnih kasa.

Objašnjavajući šta se podrazumeva pod sistemom PDV-a, Dinkić je rekao da bi malim i srednjim preduzećima trebalo omogućiti da taj porez plate tek kada naplate robu, a rokove za povraćaj PDV-a trebalo bi skratiti na sedam dana za pretežne izvoznike, a za sve ostale na 30 dana.

Prema Dinkićevim rečima, to bi doprinelo većoj likvidnosti u privredi, jer bi se kapital brže okretao.

Dinkić je predložio da se dokapitalizuje Fond za razvoj ili da se osnuje Razvojna banka, ali ne kako je sada zamišljena da bi bila u stanju da odobrava povoljne kredite sa niskim kamatama.

Lider URS-a je predložio da Srbija trajno zadrži većinsko vlasništvo u "Komercijalnoj banci", a kroz dokapitalizaciju i pripajanja ojača "Poštansku štedionicu" i "Agrobanku".

Jačanje mreža saobraćjanica

Potpredsednica URS-a Verica Kalanović zauzela se za jačanje mreže saobraćajnica koje spajaju Koridor 10 i Koridor 11 i skrenula pažnju na to da, iako je Dinkić bio taj koji je u Nacionalnom savetu za infrastrukturu obezbedio sredstva za Koridor 10, Srbija, kako je istakla, još nema nijedan završen autoput.

Kalanovićeva je najavila da bi Koridor 11 koji autoputem treba da spoji Beograd sa Crnom Gorom i južnim Jadranom treba da prođe kroz 13 opština, što je veoma značajno za privredu tog dela Srbije.

Ona je napomenula da je od 183 investicije u Srbiji, 110 smešteno oko Koridora 10.

Sredstva za te projekte mogla bi da se obezbede kroz smanjenje subvencija javnim preduzećima, smatra Kalnovićeva.

Ekonomski program URS-a podržali su i predsednik kompanije "Metalac" iz Gornjeg Milanovca Dragoljub Vukadinović i počasni predsednik "Tarket-Sintelona" iz Bačke Palanke Nikola Pavičić koji su se prisutnima obratili preko videolinka. 

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво