Читај ми!

Status nije uslov za pregovore

Određivanje datuma za početak pregovora sa EU o prijemu Srbije nije uslovljeno pitanjem statusa Kosova, rekao Borislav Stefanović. Niti će iko da traži promenu naše državne pozicije, niti bismo mi to prihvatili, naveo Stefanović.

Šef tima Vlade Srbije za dijalog sa Kosovom Borislav Stefanović izjavio je u Novom Sadu da određivanje datuma za početak pregovora sa Evropskom unijom o prijemu Srbije nije uslovljeno pitanjem statusa Kosova.

"Pitanje statusa Kosova jasno je definisano Ustavom Srbije. Niti će iko da traži promenu naše državne i nacionalne pozicije, niti bismo mi to prihvatili", rekao je Stefanović novinarima uoči okruglog stola Zapadni Balkan između krize i evropske perspektive.

Stefanović je dodao da pitanje datuma za početak pregovora ima veze sa "nekim drugim stvarima, koje su, svakako, vezane za kosovsko pitanje", ali nije precizirao o čemu je reč.

Stefanović je naveo da problemi koje će morati da se reše nisu povezani samo sa sprovođenjem reformi "koje su dobile najvišu ocenu i zeleno svetlo od evropskih organa", nego i sa rešavanjem konkretnih problema sa Kosovom koji se tiču života ljudi.

"Ono što smo već počeli da radimo na tom planu nastavićemo i dalje. I ta pitanja moraće da se reševaju, jer problemi neće nestati. Koja god vlada da bude u Srbiji moraće da se bavi tim stvarima, a za to će imati potpuni legitimitet nakon predstojećih izbora", kazao je Stefanović.

Ocenio je da je odobravanje statusa kandidata za prijem u EU izuzetno važan korak u procesu evrointegracija, a početak pregovora o prijemu biće konačna potvrda ulaska Srbije u Uniju u narednom periodu.

Dodao je da veruje da će ove godine biti utvrđen datum početka pregovora i da je siguran da će Srbija "biti u punom kapacitetu" da odgovori tom "administrativnom, tehničkom, ali i političkom izazovu".

Prema njegovim rečima, sporazum Beograda i Prištine ne prejudicira status Kosova: linija između Kosova i Srbije biće administrativnog karaktera, bez odlika državne granice, ali kontrola mora da postoji.

"Kosovo je posebna carinska teritorija odlukom UNMIK-a koju je potvrdio i Savet bezbednosti UN. Prema tome, ne može da ne postoji nikakva carinska kontrola, ali ona će biti takva da ne prejudicira status i ne potvrđuje državnost", rekao je on.

Stefanović je dodao da je važno da se otvore dva prelaza na severu Kosova koja su bila u blokadi i da će Srbija raditi na tome.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво