Читај ми!

Poslanici potvrdili sporazume

Potvrđivanjem više sporazuma, među kojima je i davanje garancije za zaduživanje "Galenike", "Jat ervejza" i Termoelektrane "Kostolac B", završena vanredna sednica. Opozicija kritikovala nova zaduživanja.

Skupština Srbije završila je vanrednu sednicu potvrđivanjem više sporazuma kojima je predviđeno novo zaduživanje od oko 1,3 milijarde evra, među kojima je i davanje garancije za zaduživanje "Galenike", "Jat ervejza" i Termoelektrane "Kostolac B".

Skupština Srbije završila je prethodno pretres svih amandmana na set zakona. Kompanija "Galenika" će iz sopstvenih izvora vratiti kredit od 70 miliona evra, za koji država daje garancije, izjavio je u skupštinskoj raspravi ministar prosvete Žarko Obradović.

Posle razmatranja amandmana u Skupštini Srbije na predlog zakona o zaduživanju za potrebe "Galenike", Obradović je, kao predstavnik Vlade na sednici, rekao da će novac vratiti to preduzeće u narednih sedam godina, uz grejs period od dve godine, i to isključivo iz sopstvenih izvora.

Ministar je rekao da "Galenika" ima strateški značaj za Srbiju i da će njeno normalno funkcionisanje obezbediti redovno snabdevanje tržišta lekovima po nižoj ceni.

Obradović je podsetio da je "Galenika" u prethodnom periodu uzimala kredite komercijalnih banaka, po nepovoljnim uslovima, uz visoku kamatu da bi obezbedila redovno poslovanje i sprečila nestašicu lekova.

Opozicija kritikuje nova zaduživanja  

Poslanici opozicionih partija u kritikovali su nameru vladajuće koalicije da izglasa zakonske predloge koji predviđaju nova zaduživanja i ocenili da će to negativno uticati na ekonomsku stabilnost zemlje.

Poslanik Srpske radikalne stranke Dragan Stevanović ocenio je da nije stvar u tome da se država zaduži da bi spasla "Galeniku" nego da je potrebno da se obezbedi naplata dugovanja te firme.

Predstavnik Demokratske stranke Srbije Radojko Obradović ocenio je da se novim zakonima Srbija zadužuje za još pet odsto BDP-a. 

Poslanik Liberalno-demokratske partije Bojan Đurić ocenio je da "Galenika" ima problema zbog toga što je loše vođena poslednjih nekoliko godina, kao i zbog, kako se izrazio, katastrofalne ekonomske politike u tom periodu.

Poslanik Demokratske stranke Janko Veselinović rekao je da ekonomska situacija "nije tako crna" i da je Srbija lider u privlačenju stranih investicija, a da je kurs evra približno isti kao i prošle godine u ovo vreme.

Njegov stranački kolega Srđan Milivojević ocenio je da su kritike opozicije neutemeljene i da njihove amandmane treba odbiti i odbacio optužbe da će zaduživanje biti iskorišćeno za predizborne aktivnosti.

Poslanici su potvrdili davanje garancije Srbije u korist Hipo Alpe-Adrija banke Beograd i Sosijete ženeral banke Srbija za izmirivanje obaveza Građevinske direkcije Srbije, po osnovu ugovora o kreditu za izgradnju stambeno-poslovnih objekata na lokaciji kasarne "Stepa Stepanović" u Beogradu.

Parlamentarci su se izjasnili o garanciji Srbije kod četiri komercijalne banke, po zaduženju farmaceutske kompanije "Galenika", a u iznosu od 70 miliona evra, koja će biti upotrebljena za refinansiranje postojećih kratkoročnih obaveza te kompanije.

Takođe, glasali su i o garanciji Srbije u korist Komercijalne banke po zaduženju akcionarskog društva "Jat ervejs", kojim je predviđeno preuzimanje obaveze garanta da izmiri obaveze zajmoprimca po zaduženju u iznosu od 10 miliona evra u dinarskoj protivvrednosti, a koje će biti upotrebljena za refinansiranje postojećih kratkoročnih obaveza.

Tu je i Ugovor o zajmu Srbije za kredit za povlašćenog kupca za prvu fazu paket projekta za Kostolac kod kineske "Eksport-import banke" i Sporazum o zajmu Srbije kod vlade Azerbejdžana za finansiranje izgradnje deonica Ljig–Boljkovci, Boljkovci–Takovo i Takovo–Preljina auto-puta E-763 u Srbiji.

Poslanici su se izjasnili i o potvrđivanju sporazuma između vlada Srbije i Ruske Federacije o saradnji u oblasti pomorskog saobraćaja, kao i između Srbije i EU o uspostavljanju okvira za učešće Srbije u operacijama EU za upravljanje krizama sa izjavama Srbije i država članica EU o odricanju od tužbi.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво