Читај ми!

Zeleno svetlo za kandidaturu

Savet za opšte poslove EU preporučio status kandidata za Srbiju. Odluka o kandidaturi 1. marta uveče, najavio Van Rompej. Sastanak ministara spoljnih poslova trajao više časova zbog rezervi Rumunije.

(29.2) 9.48 - O kandidaturi Srbije će se raspravljati 1. marta uveče, objavio u pozivnom pismu na Tviteru Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej.

17.19 - File: Uveren sam da će Savet EU potvrditi preporuku da se Srbiji dodeli status kandidata.

17.07 - Nikolaj Vamen: Odlučili smo da preporučimo savetu EU da Srbiji dodeli status kandidata. Sa preporukom se saglasile sve članice EU.

16.56 - Savet za opšte poslove EU preporučuje status kandidata za Srbiju, piše u zaključku sa današnjeg sastanka, javlja dopisnik RTS-a Dušan Gajić.  

16.52 - Srbija dobila zeleno svetlo za status kandidata, što treba da bude potvrđeno u četvrtak, objavio Karl Bilt na Tviteru. 

16.30 - Sastanak saveta ministara još uvek nije nastavljen posle pauze. U toku su konsultacije koje dansko predsedništvo vodi sa Bukureštom. Jedino nerešeno pitanje je kandidatura Srbije, javlja dopisnik RTS-a iz Brisela. 

15.50 - Barozo: Očekujemo dobre vesti, ako ne danas, onda na samitu EU.

15.40 - Nije u evropskom duhu da pojedine nacije plasiraju "nepovezane teme" dok se radi na daljim evrointegracijama Srbije i Kosova, ocenio Karl Bilt u poruci na Tviteru.

15.12 - Nemačka neprijatno iznenađena tvrdim stavom Rumunije i insistira u toku rasprave da odluka o statusu za Srbiju bude doneta danas, saznaje Tanjug u diplomatskim izvorima.

14.40 - Dodela statusa kandidata Srbiji je pitanje verodostojnosti Unije i ne sme se dozvoliti da budu postavljene nove, veštačke prepreke, rekao je ministar spoljnih poslova Austrije Mihael Špindeleger.

14.15 - Ministri spoljnih poslova EU nastavljaju debatu o Srbiji u 15 časova. 

13.45 - Očekivali smo prepreke, još nije završeno, radimo na pozitivnoj odluci. Primedbe Rumunije su neopravdane, kaže predsednik Srbije Boris Tadić.

12.55 - Ministri su privremeno prekinuli debatu o kandidaturi Srbije kako bi ostavili vremena za dodatne konsultacije. Glavni problem za pozitivnu odluku je rezerva Rumunije zbog položaja rumunske/vlaške nacionalne manjine, javlja naš dopisnik Dušan Gajić. Iz diplomatskih izvora saznajemo da je delegacija Rumunije tražila da se pitanje kandidature odloži za Samit šefova država i vlada u četvrtak i petak, ali je stav većine da odluka treba da se donese danas. Očekuje se da se ministri uskoro ponovo vrate temi kandidature.

11.50 - Evropski izvori najavljivali su da se ne očekuje duga rasprava i da je pozitivna odluka moguća već do 12.00. Međutim, neke zemlje članice žele da se u istom paketu donese odluka i o izradi studije o izvodljivosti za Kosovo, što bi moglo dodatno da produži debatu, javlja dopisnik RTS-a iz Brisela.

11.30 - Rasprava o kandidaturi Srbije na Savetu ministara EU počela je u 10.30 i još uvek traje.

Ministri spoljnih poslova Evropske unije odlučili su, posle višečasovne debate, da preporuče status kandidata za Srbiju, navodi se u zaključku sa današnjeg sastanka, javio je dopisnik RTS-a Dušan Gajić. Preporuka o kandidaturi izazvala brojne reakcije.

Predsedavajući ministarskog saveta EU i šef danske diplomatije Nikolaj Vamen izjavio je da su ministri EU preporučili Savetu Unije da na predstojećem samitu 1. i 2. marta Srbiji dodeli status kandidata.

"Zadovoljan sam što smo mogli da preporučimo status kandidata za Srbiju. Danas smo ispitali i potvrdili da je Srbija ispunila kriterijume postavljene u zaključcima Evropskog saveta u decembru", rekao je Vamen.

Biće, naravno, razgovora i narednih dana, ali važno je da smo mogli u ime svih članica da preporučimo davanje statusa kandidata Srbiji, rekao je Vamen.

Preporuka, takođe, znači, istakao je Vamen, da je Evropska unija spremna da otvori novo poglavlje u odnosima sa Srbijom.

"Srbija neće sutra ući u EU, pred njom je dug put", rekao je Vamen i dodao da je prilikom nedavne posete Beogradu bio impresioniran posvećenošću predsednika Srbije Borisa Tadića evropskom putu.

Proširenje Unije otvoren proces

Šef danske diplomatije istakao je da preporuka da se Srbiji da status kandidata predstavlja jak signal da je, uprkos ekonomskoj krizi, proširenje EU i dalje otvoren proces.

Trebalo je da ministri EU danas donesu odluku o statusu za Srbiju, a da je Savet EU na nivou šefova država ili vlada članica potvrdi. Umesto odluke, ministri su doneli preporuku, koja treba da bude potvrđena na sastanku šefova država i vlada članica Unije.

Evropski komesar za proširenje Štefan File pozdravio je preporuku Saveta za opšte poslove EU. "Uveren sam da će šefovi država i vlada u Evropskom savetu krajem nedelje potvrditi tu preporuku", rekao je File.

Sa preporukom su se saglasile sve države članice, iako je Rumunija pokazala rezerve, zbog, kako su naveli, položaja rumunske/vlaške nacionalne manjine.

"Rumunija zatražila 'normalne' garancije o pravima manjina u Srbiji kako bi dala saglasnost na davanje statusa kandidata Srbiji i nije reč o blokadi", izjavio je šef rumunske diplomatije Kristijan Dijakonesku.

"Ne možemo govoriti o blokadi", rekao je Dijakonesku i dodao da Rumunija smatra da moraju da se brane "prava manjine na Zapadnom Balkanu, jer one imaju komplikovanu istoriju na tom planu".

Dijakonesku je rekao da se Rumunija složila da se preporuči da Srbija dobije status kandidata, ali da Evropska komisija na jesen podnese izveštaj o poštovanju prava manjina u Srbiji.

Na takvu rezervu Rumunije oštro su reagovali neki evropski ministri.

"Nije u evropskom duhu da pojedine nacije plasiraju 'nepovezane teme' dok se radi na daljim evrointegracijama Srbije i Kosova", ocenio je Karl Bilt u poruci na Tviteru.

Ministar spoljnih poslova Austrije Mihael Špindeleger rekao je da dodela statusa kandidata Srbiji predstavlja pitanje verodostojnosti Unije i da se ne sme dozvoliti da budu postavljene nove, veštačke prepreke.

Evropski ministri insistirali su na tome da je vreme da Beograd bude nagrađen za demokratske reforme, hvatanje optuženih za ratne zločine i napore da unapredi dijalog sa Prištinom.

Finski ministar Aleksandar Stub čestitao je Srbiji status kandidata preko svojih naloga na Tviteru. "Moje tumačenje zaključaka je jasno. Srbija dobija status kandidata," rekao je Stub.

Podrška uoči preporuke

Većina evropskih ministara je, uoči sastanka, najavila podršku dodeli statusa kandidata, pošto je Srbija ispunila uslove koje su pred nju postavljeni u decembru prošle godine.

Ministar inostranih poslova Nemačke Gvido Vestervele rekao je da je Srbija ispunila ono što se od nje tražilo, a da je sada na Evropi da ispuni svoje.

"Zato će danas Evropa održati reč i dati doprinos stabilizaciji Zapadnog Balkana", rekao je Vestervele. Odbijajući da se upušta u "spekulacije" o početku pregovora sa Beogradom, Vestervele je istakao da je sada samo važno da "Evropa održi reč".

"Mi smo Srbiji rekli da će, kada sprovede reforme, kada sedne za isti sto sa Kosovom, kada sklopi sporazum sa Kosovom, dobiti status kandidata. To se dogodilo. Ja sam još pre nekoliko dana o tome pregovarao u Beogradu. Pošto je to sprovedeno, pošto su uklonjene barikade, ali i pošto su započele unutrašnje reforme i pokazana spremnost na dijalog, uveren sam da ćemo i mi Evropljani danas održati reč", rekao je Vestervele.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton bila je optimistična uoči današnjeg sastanka šefova diplomatija EU. Upitana da li će Srbija danas dobiti status kandidata, Eštonova je odgovorila da se "nada da će biti tako".

Šef švedske diplomatije Karl Bilt rekao je da se nada da će ishod današnjih razgovora biti pozitivan po Srbiju, to jest da će biti ocenjeno kako ona uspunjava uslove za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Ministri spoljnih poslova Finske i Danske Aleksandar Stub i Nikolaj Vamen izrazili su nadu da će danas biti učinjen korak napred i biti predloženo davanje Srbiji statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

"Mislim da ćemo danas ići napred. Stvari izgledaju dobro, Priština i Beograd napravili su kompromis i učinili napredak. Ovo će biti dobar dan za obe strane", rekao je Stub.

"Videćemo šta ćemo staviti u zaključke, ali nema dodatnih koraka koji će se tražiti", izjavio je Stub povodom kandidature Srbije i dodao da će se o datumima za početak pregovora govoriti kasnije.

Ministar inostranih poslova Austrije Mihael Špindeleger istakao je u Beču da bi pozdravio kada bi Srbija danas dobila status kandidata za pristupanje EU.

To nije važno samo za tu zemlju, već i za Austriju, naglasio je on u izjavi novinarima posle sednice austrijske vlade. "Potreban nam je stabilan Zapadni Balkan", podvukao je Špindeleger.

Број коментара 160

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво