Читај ми!

Ni Uganda nije priznala Kosovo

Uganda nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, niti ima nameru da to učini u budućnosti, kaže ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić. To mi je direktno potvrdio ministar spoljnih poslova Ugande, kaže Jeremić.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da Uganda nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, niti ima nameru da to učini u budućnosti.

"Ovo mi je danas direktno potvrdio ministar spoljnih poslova te zemlje Orjem Henri Okelo", rekao je Jeremić u izjavi Tanjugu.

Po sredi je, ukazao je Jeremić, još jedan pokušaj obmanjivanja od strane privremenih institucija u Prištini, kao što je to činjeno i u slučaju Nigerije ili Centralnoafričke Republike.

"Moguće je da je došlo do podmićivanja nekih ljudi bliskih tamošnjim vlastima, ali nema promene stava ovih afričkih država prema poštovanju suvereniteta i teritorijalne celovitosti Srbije", istakao je šef srpske diplomatije.

Jeremić je napomenuo da su prištinski političari pod sve većim pritiskom međunarodnih činilaca da odustanu od svojih rigidnih stavova u dijalogu sa Beogradom i "na ovaj način očigledno pokušavaju da skrenu pažnju domaće javnosti sa te, za njih, vrlo neprijatne činjenice".

Inače, zamenik premijera Kosova Bedžet Pacoli je, pre dva dana, na četvrtu godišnjicu jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, rekao da je Uganda priznala nezavisnost Kosova.

Pacoli je tada rekao da mu je preneta "verbalna nota" Ministarstva spoljnih poslova Ugande o priznanju Kosova. Tačijevom zameniku, inače, ovo nije prvi put da lično saopštava vesti o priznanju, a da se docnije te informacije pokažu netačnim.

Priznanja koja se nisu desila

Priština je već nekoliko puta tvrdila da su pojedine afričke zemlje priznale nezavisnost.

Poslednja u nizu ovih tvrdnji je slučaj Centralnoafričke Republike za koju se ispostavilo da nije tačna.

U slučaju nekoliko zemalja se događalo da su korumpirani zvaničnici primali novac kako bi zauzvrat priznali Kosovo. Ipak, kako je pre nekoliko dana napomenuo ministar Jeremić u Centralnoafričkoj Republici to nije uspelo.

Prošle godine su i delegacije Omana i Gvineje Bisao, na skupu Nesvrstanih u Beogradu, zvanično potvrdile da nikada nisu priznale Kosovo, iako su to tvrdile prištinske vlasti.

Činjenica koja eventualna priznanja čini još manje verovatnim jeste politička situacija na afričkom kontinentu.

Naime, separatizam je jedan od najvećih problema zemalja ovog kontinenta, pa se većina afričkih zemalja principijelno drži stava o nepovredivosti suvereniteta i teritorijalnog inegriteta. 

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво