Читај ми!

Referendum na severu Kosova

U tri opštine na severu Kosova održan je referendum, na koji je izašlo 48 odsto upisanih građana. Najviše građana izašlo u Zubinom Potoku. Građani se izjašnjavaju o tome da li prihvataju institucije vlasti u Prištini. Referendum u Leposaviću sutra.

20.30 - U tri opštine na severu Kosova prvog dana referenduma, izašlo je 48 odsto upisanih birača, saopštila referendumska komisija.

19.10 Prvi dan referenduma u tri većinski srpske opštine na severu pokrajine - Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku završen je u 19 sati.

18.01 - Kosovska vlada optužila vlasti Srbije da su organizovale referendum, ističući da su u Prištini tim postupkom  "duboko razočarani i revoltirani".

17.39 - Do 16 časova na referendum izašlo 31,5 odsto upisanih građana, saopštio član referendumske komisije Ljubomir Radović.

Građani u tri opštine na severu Kosova danas su se na referendumu izjašnjavali o odnosu prema institucijama Kosova. Glasačka mesta u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku otvorena su u sedam časova i glasanje se odvija bez problema.

Oko 35.000 građana u četiri srpske opštine na severu Kosmeta sa pravom glasa izjašnjavalo se o referendumskom pitanju: "Da li prihvatate institucije takozvane Republike Kosovo".

U tri opštine na severu Kosova na referendum je izašlo 48 odsto upisanih građana, saopštio je član referendumske komisije zadužen za odnose sa medijima Ljubomir Radović.

"U Kosovskoj Mitrovici, glasalo je 5.109 lica ili 50,23 odsto, u Zvečanu 3.198 ili 39,5 odsto, u Zubinom Potoku 2.712 ili 52,3 odsto", rekao je Radović.

On je kazao da nije bilo problema i neregularnosti tokom glasanja na referedumu na kojem se birači izjašnjavaju o prihvatanju kosovskih institucija. Radović je naveo da su biračka mesta zatvorena u 19 časova, da će ih tokom noći čuvati članovi glasačkih odbora i da će ponovo ujutro biti otvorena u 7 sati.

I u najsevernijoj opštini Leposavić gde se referendum održava samo jedan dan, sutra ujutro će biti otvorena 33 glasačka mesta i izjašnjavanje građana trajaće do 19 sati.

"Prvi preliminarni rezultati referenduma u četiri opštine na severu Kosova znaće se tokom noći, a konačni će biti poznati do 19. februara", rekao je Radović.

U severnoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku građani glasaju dva dana, a u Leposaviću samo 15. februara. Odštampano je 35.500 referendumskih listića, od kojih jedan broj i na albanskom jeziku.

Glasa se na 82 mesta, u Kosovskoj Mitrovici na 13, u Zvečanu na 11, u Zubinom Potoku na 25 i u Leposaviću na 33 mesta.

Radović je dodao da u Zubinom Potoku pravo glasa imaju i Albanci iz sela Čabre, nedaleko od Jagnjenice.

Dok lideri Srba sa severa veruju da će se posle referenduma smanjiti strahovit pritisak na taj deo Pokrajine i ojačati pozicija Srbije u borbi za Kosmet, predstavnici države upozoravaju da je štetan i da produbljuje podele između Srba severno i južno od Ibra.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović upozorio je da će proces održavanja referenduma možda biti jeftin, ali da će politički skupo koštati državu Srbiju.

Državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović rekao je da referendum neće doneti istorijske rezultate, već samo negativne posledice, jer se Srbi prvi put otvoreno suprostavljaju Vladi Srbije.

Ivanović ne očekuje da referendum utiče na odluku o dodeli statusa kandidata Srbiji, ističe da je organizovan kako bi se pojedine stranke pozicionirale uoči izbora, te da su izvori novca za referendum "vrlo čudni", zbog čega bi lokalna vlast na severu KiM mogla da ima posledice.

Ivanović je dodao da referendum neće "imati nikakvo pravno dejstvo", ali će proizvesti političku tenziju koja će još jedno vreme sigurno ostati na Kosovu, a posledice te tenzije mogle bi se odraziti na čitavo stanovništvo severa pokrajine.

Evropska komisija smatra da referendum, kao ni barikade, nisu rešenje za "posebnu situaciju" na severu Kosova, saopštila je Maja Kocijančič, portparolka potpredsednice Evropske komisije Ketrin Ešton.

Portparol Unmika Olivije Salgado rekao je da referendum neće imati nikakve pravne posledice.

Број коментара 45

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво