Читај ми!

Lobiranje i evropske integracije

Reforme osnov za lobiranje u procesu evropskih integracija, kaže Milica Delević. U srpskoj vladi svesni su da se tehnički proces priključenja EU doživljava kao politički, pa lobiste vide kao neku vrstu advokata koji bi kod kuće objašnjavali evropski put, a u Briselu napredak koji zemlja ostvari.

Od odlaganja odluke o dodeljivanju statusu kandidata za kraj februara, Srbija je napredovala u ispunjavanju zadatih uslova, poručio je šef Delegacije Evropske komisije u Srbiji Vensan Dežer na skupu o značaju lobiranja i uticaju lobista u procesu evropskih integracija.

U iščekivanju kandidature, Dežer kaže da je potrebno učiniti više. "To su tri stvari: potrebno je naći rešenje za regionalno predstavljanje Prištine, primeniti postignuto u dijalogu Beograda i Prištine, a treće da se Kforu i Euleksu omogući potpuna sloboda kretanja na Kosovu", kaže Dežer.

U srpskoj Vladi svesni su da se tehnički proces priključenja EU doživljava kao politički, pa lobiste vide kao neku vrstu advokata koji bi kod kuće objašnjavali evropski put, a u Briselu napredak koji zemlja ostvari.

"Često u Srbiji čujete argument da grešimo što nismo unajmili nekog ko bi za nas lobirao ili što nemamo nekog jakog prijatelja koji bi nas pogurao. Ima mesta za lobiranje, ali osnova toga mora da bude konkretan pomak koji se dešava kod kuće", kaže Milica Delević, šef Kancelarije za evropske integracije.

Interese svoje zemlje, institucije ili kompanije u Briselu, prema nekim procenama, zastupa oko 18.000 lobista.

"Ono što bi lobisti iz Srbije trebalo da imaju u Briselu, to je kancelarija, da se ta međusobna razmena informacija odvija preko lobista, ne da Vlada angažuje lobiste u Briselu", kaže Zoran Domazet, predsednik Društva lobista Srbije.

Pravi proces lobiranja, ocenjuje Dežer, počinje kada država postane član EU i to je onda normalan deo donošenja odluka. Do tada, tu oblast treba pažljivo urediti zakonom, koji se, inače, očekuje ove godine.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво