Priznanja Kosova koja se nisu desila

Više afričkih država odbacilo navode prištinskih medija prema kojima su one odlučile da priznaju nezavisnost Kosova, izjavio srpski šef diplomatije Vuk Jeremić tokom posete Etiopiji.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da je više afričkih država potvrdilo neistinost navoda prištinskih medija prema kojima su one odlučile da priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova ili su to već učinile.

"U Centralnoafričkoj Republici je, na primer, dat veliki novac da bi se to priznanje desilo, međutim ne donosi uvek novac ono što želite da postignete, ne može se sve kupiti novcem, i u slučaju Centralnoafričke Republike to je i potvrđeno", izjavio je Jeremić na završetku dvodnevne posete Etiopiji.

Jeremić koji je, za dva dana na marginama sednice Izvršnog saveta Afričke unije imao oko 40 bilateralnih susreta, istakao je da su i ministri spoljnih poslova Nigerije i Južne Afrike poručili da njihove vlade neće priznati Kosovo.

"I za njih je bilo navoda u prištinskoj štampi da može da dođe do promene stava. Potvrđeno nam je da ne priznaju Kosovo i da nemaju nameru da to učine. Možemo da kažemo da najuticajnije zemlje u Africi ostaju privržene principima međunarodnog prava i poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta država", objasnio je Jeremić.

Prema njegovim rečima, i stav Etiopije, kao jedne od ključnih država kontinenta, u kojoj se nalazi i sedište Afričke unije, ostaje nepokolebljiv.

"Odnosi sa Etiopijom su čvrsti i prijateljski, Etiopija poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i to će činiti i u budućnosti", naglasio je Jeremić.

Jeremić i Hajle Marijam danas su potpisali Memorandum o razumevanju ministarstava inostranih poslova, koji će, kako su ocenili, doprineti daljem unapređenju tradicionalno prijateljskih odnosa dveju država.

Osim o stavu afričkih država prema jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova, šef srpske diplomatije je sa afričkim kolegama u okviru samita Afričke unije razgovarao i o bilateralnim temama, pre svega mogućnostima razvijanja ekonomske saradnje.

Ovogodišnji samit Afričke unije, čija je tema "Podsticanje unutarafričke trgovinske saradnje", pored delegacije Srbije, koja ima status posmatrača u toj organizaciji, pratili su i visoki predstavnici mnogih drugih neafričkih država.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара