Читај ми!

Diković nije odgovoran za zločine

Ne postoji bilo kakav osnov za sumnju da je general Ljubiša Diković kriv za ratne zločine, saopštilo Tužilaštvo za ratne zločine Srbije. Tužilaštvo je već postupalo po prijavi Fonda za humanitarno pravo 2009. godine, za događaje za koje se Diković optužuje, ali njegovog imena nema u prijavi.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije utvrdilo je da ne postoji bilo kakav osnov za sumnju da je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković kriv za ratne zločine.

"Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije izvršilo je proveru navoda Fonda za humanitarno pravo (FHP) uvidom u sve predmete ratnih zločina koji je Fond naveo u 'Dosijeu Ljubiše Dikovića' i utvrdilo da ne postoji bilo kakav osnov za sumnju za krivičnu odgovornost načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Dikovića za ratne zločine", navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Dodaje se da je Tužilaštvo postupalo i po krivičnoj prijavi FHP-a od 3. marta 2009. godine protiv sedam ljudi za događaje na tom području i da na toj krivičnoj prijavi nema imena Dikovića.

"Tokom pretkrivičnog postupka do sada je saslušano 120 svedoka, među kojima 10 kosovskih Albanaca. U njihovim izjavama, general Diković se pominje samo kao čovek koji je spasao živote tri romska deteta u ratnim događajima koji su se odigrali u Pustom Selu", navodi se u saopštenju.

Tužilaštvo je podsetilo da je prve istrage ratnih zločina 1998. i 1999. godine na lokacijama koje pominje FHP sprovela upravo Vojska Jugoslavije.

Takođe se dodaje da bi, da postoji sumnja da je Diković odgovoran za ratne zločine, Haški tribunal protiv njega već pokrenuo postupak u skladu sa svojim nadležnostima i praksom.

Fond za humanitarno pravo je u ponedeljak izdao saopštenje u kojem navodi da general-potpukovnik Ljubiša Diković nije podoban za mesto načelnika Generalštaba Vojske Srbije, zato što nije sprečavao zločine na Kosovu, kada se njegova jedinica tamo nalazila tokom rata.

FHP je na svom sajtu objavio i "Dosije Diković Ljubiše" u kome se detaljno opisuju zločini nad albanskim civilima, a Diković se navodi kao odgovoran za zločine, pljačku i optužuje se da je prisvajao imovinu kosovskih Albanaca.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac je u utorak oštro reagovao na saopštenje FHP-a i njihove navode i "dosije" koji su objavili nazvao lažnim, neprimerenim i monstruoznim.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи