Читај ми!

I Voker kod Podujeva

Pristalice Pokreta za samoopredeljenje blokirale kod Podujeva put prema prelazu Merdare. Među demonstrantima i Vilijam Voker, nekadašnji šef misije OEBS-a na Kosovu. Protestni skup i kod prelaza Bela Zemlja.

23.31 - Aktivisti Pokreta za samoopredeljenje prekinuli su večeras protest u blizini prelaza Bela zemlja, dok se u Podujevu nastavlja, javlja Beta.

20.30 - Najuporniji aktivisti Pokreta za samoopredeljenje i dalje se nalaze u Podujevu i u blizini prelaza Bela Zemlja. Policija ispred njih postavila metalnu ogradu.

19.21 - Pokret za Samoopredeljenje najavio da će nastaviti sa blokadom oba prelaza i  tokom noći. Obezbeđeni su šatori i ogrev. Kosovska vlada upozorava da neće dozvoliti blokadu robe.   

17.00 - Automobil smederevskih registracija u kojem su bile tri osobe napadnut kod prelaza Bela Zemlja, javio je izveštač Klokot radija. Policija je putnike prebacila na drugu strane administrativne linije.

15.05 - Za više od dva sata, koliko traje blokada puta ka Merdaru, prošao je samo jedan kamion makedonskih registracija, uz pratnju policije.

13.50 - Policija na prelazu Morina, između Kosova i Alabanije, zaustavila autobuse sa pristalicama Pokreta za samoopredeljenje. Privedene su tri osobe, saopštio je Pokret, prenose kosovski mediji.

13.30 - Među demonstrantima kod Podujeva je i Vilijam Voker, nekadašnji šef posmatračke misije OEBS-a na Kosovu.

12.52 - Oko 1.500 pristalica Pokreta za samoopredeljenje blokiralo put kod Podujeva, oko šest kilometara od prelaza Merdare. Raspoređene jake policijske snage.  

11.54 - U blizini Podujeva okupilo se pedesetak pristalica Pokreta za samoopredeljenje, javlja izveštač RTS-a. Prisutno dosta pripadnika kosovske policije.

Pristalice Pokreta za samoopredeljenje okupili su se u Podujevu i u blizini administrativnog prelaza Bela Zemlja kako bi sprečili prolazak robe iz Srbije na teritoriju Kosova  i Metohije. Najuporniji aktivisti Pokreta rešili su da ostanu i preko noći, a policija je postavila metalnu ogradu, da bi, kako navodi, kontrolisala okupljenu masu.

Oko 1.500 pristalica Pokreta za samoopredeljenje blokiralo je danas oko 13 časova put koji od Podujeva vodi ka administrativnom prelazu Merdare. Na tom mestu, oko šest kilometara od prelaza Merdare, bile su raspoređene jake snage kosovske policije.

Pripadnici kosovske policije postavili su mnogo kontrolnih punktova na putu Priština - Podujevo, legitimišu sve građane i ne dozvoljavaju im odlazak u pravcu Merdara.

Protestu se pridružio i nekadašnji šef posmatračke misije OEBS-a na Kosovu, Vilijam Voker.

Bivši američki diplomata poznat je po izveštaju o kosovskom selu Račak 1999. godine, koji se smatra značajnim faktorom za odluku o bombardovanju SRJ.

U izjavi za televiziju Koha vižn, Voker je rekao da je "došao da proveri informacije i lično se uveri da li policija prekomerno upotrebljava silu protiv demonstranata".

Lider Pokreta za samoopredeljenje Aljbin Kurti najavio je da će pristalice tog pokreta do daljeg protestovati na administrativnim prelazima Merdare i Bela Zemlja.

Kurti je rekao da je policija sprečavala pristalice Pokreta da dođu do Merdara.

"Blokirani smo kod Podujeva. Mi nismo blokirali prelaze, već je policija blokirala nas. Pozivamo ih da nas ne blokiraju. Mirno protestujemo da ne bismo dozvolili ulazak robe iz Srbije na Kosovo", rekao je Kurti.

"Ostaćemo ovde sve dok institucije Kosova ne shvate da je reciprocitet u odnosima sa Srbijom koristan i neophodan", poručio je lider Pokreta za samoopredeljenje.

Incident kod prelaza Bela Zemlja

Pristalice Pokreta za samoopredeljenje oštetili su kod prelaza Bela Zemlja jedno putničko vozilo sa srpskim registarskim oznakama, sa koga su nasilno uklonili smederevske tablice.

U trenutku napada, u vozilu su se nalazile tri osobe koje su zahvaljujući intervenciji kosovske policije ostale nepovređene. Policija je privela G.K, rođenog 1990. godine, i njemu je određena mera policijskog zadržavanja u trajanju od 48 sati.

Troje putnika iz napadnutog vozila je u pratnji policije vraćeno nazad na teritoriju centralne Srbije.

Prelaz Bela Zemlja prohodan je i saobraćaj se od 19 časova nesmetano obavlja, jer pripadnici Pokreta za samoopredeljenje više ne blokiraju prilaz kontrolnom punktu.

Na prelazu je ostalo oko 100 pripadnika tok pokreta, dok ih je tokom današnjeg protesta bilo oko 1.000. Oko prelaza Bela Zemlja pojačano je prisustvo policije.

Danas nijedan kamion ni automobil iz centralne Srbije nije pokušao da prođe delom puta ka Merdaru. Kosovska policija je saopštila da je preko Merdara na Kosovo ušlo ukupno pet kamiona sa robom, dok su preko prelaza Bela Zemlja prošla tri kamiona.

Današnji protesti Pokreta za samoopredeljenje usledili su svega nedelju dana posle blokade puteva kod prelaza Merdare i Bela Zemlja, kada su se pristalice Pokreta sukobile sa kosovskom policijom. Pokret za samoopredeljenje od kosovske vlade traži da ostvari reciprocitet u odnosima sa Srbijom na političkom, ekonomskom i trgovinskom nivou.

Kosovska skupština je u petak usvojila novu odluku o reciprocitetu sa Srbijom, čime je poništena prethodna odluka usvojena na inicijativu Pokreta za samoopredeljenje.

Pristalice Pokreta za samoopredeljenje i kosovska policija dva puta su se sukobili u poslednjih dvadesetak dana - najpre zbog posete predsednika Srbije Borisa Tadića manastiru Visoki Dečani 6. januara, a zatim i 14. januara, kada je "Samoopredeljenje" blokiralo puteve ka administrativnim prelazima.

U sukobima između policije i demonstranata tada je povređeno oko 80 ljudi, među kojima više od 30 pripadnika kosovske policije.

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво