Читај ми!

Bujanje stranaka pred izbore

Uoči raspisivanja parlamentarnih izbora, ponovo se dešava stara praksa - formiraju se nove partije, posebno manjinske. Tako ih je u Registru čak 47, od ukupno 83 stranke, a još dve partije su u postupku registracije. Političari i analitičari upozoravaju na zloupotrebe.

Kao što to obično biva pred parlamentarne izbore sve je veća gužva na političkom nebu Srbije. Užurbano se stvaraju nove stranke, a u tome posebno prednjače manjinske partije.

Što bi sakupljali deset hiljada potpisa, kad je deset puta lakše i jeftinije osnovati manjinsku stranku - tako lider partije "Nijedan od ponuđenih odgovora" Nikola Tulimirović objašnjava zašto je stranku registrovao kao vlašku.

Kako navodi zakon ne nalaže da članstvo čine pripadnici manjina. "Ko zaista ima motiv da daje približno tri miliona dinara za takse. To je nešto što je za prosečnog građanina i za prosečnu stranku previše", navodi Tulimirović.

Previše je reč koja se u parlamentu može čuti pri pomenu 12 bošnjačkih partija u Srbiji koje pretenduju na oko 100.000 glasova Bošnjaka.

Poslanik Socijaldemokratske partije Srbije Meho Omerović ističe da je stvaranje novih stranaka rezultat želje određenih ljudi da se uoči novih izbora dogovaraju sa nekom većom kako bi sebi obezbedili neku poziciju.

Takav glas prati i novu rusinsku stranku Zajedno za Vojvodinu, koju je osnovala Olena Papuga, pokrajinska poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Interese Mađara zastupa čak pet mađarskih manjinskih partija. Lider SVM-a Ištvan Pastor smatra da su želje većih stranaka da kroz atomizaciju manjinske zajednice izvrše uticaj na nju i privuku sebi glasače.

Iako nije manjinska, najmlađa stranka u registru, Socijaldemokratski savez, veruje da ima vremena da ubedi birače da je prava, a ne sitna podružnica neke druge stranke.

Talas osnivanja novih stranaka, manjinskih ili ne, CESID dovodi u vezu sa novcem i željom za pozicioniranjem na političkoj sceni.

Đorđe Vuković iz CESID-a ocenjuje da je to pokušaj da se dobije novac od kojeg bi se pristojno živelo, što se dešavalo u prošlosti.

Međutim, izlet u politiku sada može skupo da košta, jer stranke koje ne osvoje jedan odsto glasova po zakonu moraju da vrate novac koji im je država dala za kampanju.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво