Читај ми!

Smenjen Ugričić

Vlada Srbije smenila je na telefonskoj sednici upravnika Narodne biblioteke Srbije Sretena Ugričića.

Upravnik Narodne biblioteke Srbije Sreten Ugričić razrešen je sa te funkcije na telefonskoj sednici Vlade Srbije.

Vlada je donela odluku pošto joj je upućen izveštaj Ministarstva kulture povodom slučaja Ugričića, jednog od potpisnika proglasa Foruma pisaca koji se usprotivio "hajci" na crnogorskog pisca i savetnika predsednika crnogorskog parlamenta Andreja Nikolaidisa.

Nikolaidis je ranije napisao da bi bio "civilizacijski iskorak" da je aktivirana ekplozivna naprava u hali "Borik" u Banjaluci prilikom obeležavanja 20. godišnjice Republike Srpske, u kojoj su bili politički i verski predstavnici Srbije i Republike Srpske.

Sreten Ugričić je juče stavio na raspolaganje svoju ostavku i ministru kulture Predragu Markoviću dostavio tražene informacije u vezi sa stavovima iznetim povodom spornog teksta Nikolaidisa.

U izveštaju ministra kulture, koji je dostavljen Vladi, navedeno je da "pitanje eventualnih kadrovskih promena ne zahteva hitnost u okviru ozbiljnih i velikih tema o kojima i vlada odlučuje".

"Svestan spremnosti svih da stabilnost i funkcionisanje institucija u poverenim nadležnostima mora biti prioritet, verujem da na osnovu zakonskih procedura i ovlašćenja, navedenih priloga i iskazane javne zabrinutosti i za ličnu i nacionalnu bezbednost, i za nesmetano funkcionisanje nacionalnih ustanova, pitanje eventualnih kadrovskih promena ne zahteva hitnost u okviru ozbiljnih i velikih tema o kojima i Vlada odlučuje", naveo je ranije danas Marković.

Ministar Marković poslao je i Ugričiću pismo u kojem navodi da je stabilnost i kontinuitet u radu najviše nacionalne ustanove u kulturi, kakva je Narodna biblioteka Srbije, prioritet u odnosu na dnevnopolitička zbivanja.

Marković: Civilizacijske obaveze

Ministar je, takođe, upozorio Ugričića da, pored zakonskih obaveza u okviru kojih obavlja svoju dužnost, postoje i civilizacijske obaveze koja ga ograničavaju, a koje s razlogom mogu da izazovu zabrinutost kod građana i državnih organa.

"Kao što u svim postupcima u vezi sa rukovođenjem i zastupanjem u poslovima Narodne biblioteke morate da poštujete i zakonske procedure i državnu politiku, neophodno je da poštujete i norme pristojnosti koje podrazumevaju jasnu svest o tome da poverene nadležnosti podrazumevaju i javno ograničenje na okvir tih nadležnosti, a u njih sigurno ne spada ni spoljna politika, ni pitanja bezbednosti, ni uređivačka politika dnevnih novina u Srbiji, a kamoli u susednim zemljama", naveo je Marković.

Ministar vera i dijaspore Srđan Srećković izjavio je, reagujući na smenu Ugričića, da država u takvim slučajevima mora beskompromisno da reaguje "da nam se nikad više ne bi dogodilo nešto slično kao ubistvo premijera Đinđića, koje je medijski pripremano na sličan način", prenosi Tanjug.

"Sramota je što neki pod izgovorom slobode javne reči i mišljenja prećutno podržavaju nasilje u javnom životu", naveo je Srećković dodajući da se "ta pojava mora žigosati da ne bi uzela maha".

"Takvi javni stavovi ne smeju da se tolerišu bez obzira da li dolaze od ekstremne levice ili ekstremne desnice i mnogo opasniji su nego što na prvi pogled izgledaju", naveo je Srećković.

Ministar prosvete Žarko Obradović rekao je da su juče na sednici Vlade svi ministri bili zgroženi činjenicom da "jedan državni činovnik opravdava pokušaj atentata na najviše fukcionere Srbije i Republike Srpske".

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво