Читај ми!

Uoči odluke o kandidaturi

Nemački šef diplomatije pozvao je još jednom Srbiju da uradi više u odnosima sa Kosovom i rekao da njegova vlada još nije donela konačnu odluku o statusu kandidata. Zaključci Saveta ministara su uglavnom pozitivni, ali kandidatura ostaje neizvesna sve dok sutra o njoj ne budu razgovarali evropski lideri.

Dan pred raspravu o Srbiji na Samitu lidera Evropske unije u Briselu, odluka o kandidaturi naše zemlje i dalje je neizvesna. Nemački šef diplomatije Vestervele pozvao je još jednom Srbiju da uradi više u odnosima sa Kosovom i rekao da njegova vlada još nije donela konačnu odluku.

Zaključci Saveta ministara od ponedeljka o Srbiji uglavnom su pozitivni, ali kandidatura će ostati neizvesna sve dok sutra o njoj ne budu razgovarali evropski lideri.

Situacija na terenu i do sada nerešeno pitanje regionalnong predstavljanja Prištine u tome će sigurno igrati ulogu kažu izvori u Briselu, jer će Nemačka i druge skeptične zemlje moći da je iskoriste kao argument za odlaganje kandidature.

"Status kandidata je više proceduralna odluka koja ne košta mnogo. Suština će biti razmatrana kasnije, tokom pregovora", kaže Roza Balfur iz Centra za evropske političke studije.

"Činjenica je da je EU je vrlo okrenuta samoj sebi i nespremna na gestove prema zemljama izvan EU, ali nadajmo se da će zemlje članice imati snage za zaključak da je pozitivna odluka rešenje koje nas vodi napred", rekla je Balfurova.

Analitičari kažu da pristupni sporazum sa Hrvatskom sutra neće biti dovoljan signal da je članstvo celog Balkana poželjno u EU. Ako ima dovoljno dokaza da Srbija primenjuje sporazume iz dijaloga sa Prištinom, treba da dobije status kandidata, jer bi to bio snažan pozitivan signal za Srbiju i region.

"Srbija dugo nije shvatila koliko je pitanje normalizacije odnosa sa Kosovom važno za neke zemlje. Počela je to da shvata posle posete Agele Merkel Beogradu, ali tek poslednjih nedelja je razumela i počela da preduzima mere u skladu s tim", kaže Aleksandra Štiglmajer, analitičar Evropske inicijative za stabilnost.

"Da li je to dovoljno da se ubedi Nemačka videćemo sutra", rekla je Štiglmajer.

Sigurno je, međutim, da kandidatura Srbije za EU neće biti tema na koju će EU lideri utrošiti najviše vremena, s obzirom na to da će glavna tema biti kriza evra. Da li je to dobro ili loše za kandidaturu, znaće se posle Samita.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво