Indonezija poštuje integritet Srbije

Ambasador Indonezije u Srbiji Muhamed Abdulah Dalimunte izjavio gostujući na RTS-u da ta zemlja poštuje međunarodno pravo i integritet Srbije. Postoji veliki potencijal za ekonomsku saradnju dve zemlje, ističe ambasador.

Diplomatski predstavnik Republike Indonezije u Srbiji Muhamed Abdulah Dalimunte izjavio je da Indonezija poštuje međunarodno pravo i integritet Srbije i sve korake koje je naša zemlja preduzela u traženju mišljenja Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Dalimunte je, gostujući u Jutarnjem programu Radio-televizije Srbije, rekao da se svaki problem mora rešiti na mirovni način, da se mora poštovati Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244 o Kosovu i da je potrebno sačekati odluku Međunarodnog suda pravde o Kosovu.

Ambasador je istakao da je tokom dve i po godine boravka u Srbiji uvideo da postoji veliki potencijal za ekonomsku saradnju dveju država, koji je potrebno iskoristiti, podsetivši da Srbija uvozi iz Indonezije proizvode u oblasti tehnologije, a Srbija u Indoneziju artikle u domenu vojne industrije.

Dalimunte je naveo da se iz Indonezije najviše uvozi tekstil, obuća i nekoliko začina, ali da ta država ima još mnogo toga da ponudi i da se u budućnosti iz Indonezije može još mnogo toga uvesti u Srbiju.

Ambasador je najavio da je najveći trgovinski sajam u Džakarti u oktobru prilika za srpske privrednike da posete i upoznaju se sa potencijalima koje može da ponudi Indonezija.

Između Srbije i Indonezije, u kojoj živi više od 230 miliona stanovnika, u kojoj se govori 300 dijalekata i ima 17.000 ostrva i pet religija postoje tradicionalno dobri i prijateljski odnosi, a ekonomska razmena se neprekidno povećava i više od 50 mladih iz Indonezije završilo je studije u Srbiji.

Indonezija nudi stipendije u oblasti plesa i jezika u okviru programa koji postoji već pet godina i jednogodišnje škole završilo je više od 20 studenata iz Srbije, od kojih su neki produžili školovanje i magistrirali u Indoneziji.

Indonezija nije priznala samoproklamovanu nezavisnost Kosova, a početkom pedesetih godina prošlog veka Jugoslavija je sa Indonezijom i drugim državama bila osnivač Pokreta nesvrstanih.

broj komentara 8 pošalji komentar
(subota, 15. avg 2009, 14:42) - diplomata [neregistrovani]

slicnosti i razlike - zamka za brzoplete

Njima niko nista nije ukrao. Indonezija posle svih problema, oruzanog sukoba i teskih pregovora sama priznala nezavisnost Istocnog Timora, tako da je Itsocni Timor danas sasvim regularno, legitimno i legalno nezavisna drzava i stoga, nema vise nikakvih problema niti smetnji u njegovom razvoju kao samostalne drzave. Takodje ne postoji vise ni problem legalnosti te nezavisnosti niti problem priznavanja iste. Problem sa Kosmetom je dijametralno suprotan i Srbija ne priznaje "kosovsku nezavisnost", upravo zato Indonezija i podrzava stav Srbije, jer je zastupala isti stav po pitanju Istocnog Timora u svoje vreme: jednostrano proglasena nezavisnost je NELEGALNA, resenje se moze postici samo PREGOVORIMA i DOGOVOROM, a nezavisnost moze biti legalna samo ako je prethodno maticna drzava prizna.

(petak, 14. avg 2009, 13:18) - anonymous [neregistrovani]

Indonezija

Bravo Indoneziji. I njima su Amerikanci ukrali i odvojili Istocni Timor.

(petak, 14. avg 2009, 12:59) - anonymous [neregistrovani]

u indoneziju na odmor!

samo da je malo blize. ali ako bi neke low cost avio kompanije usle u srbiju, sto da ne. verujem da nisu skuplji od hrvatske, a ocigledno je da nas vise cene i vole...
postovanje za indoneziju!

(petak, 14. avg 2009, 12:23) - anonymous [neregistrovani]

свака част

Индонежани су паметан народ.Нису као на пример Бугари ,да гледају своје ситне интересе,од којих никад неће имати користи.

(petak, 14. avg 2009, 11:55) - anonymous [neregistrovani]

komentar

To sto Indonezija ne priznaje Kosovo je veoma vazno za nasu zemlju

(petak, 14. avg 2009, 11:40) - Stuttgart [neregistrovani]

Thank you

Thank`s to Indonesia

(petak, 14. avg 2009, 10:58) - Miroslav [neregistrovani]

veoma vazno

Indonezija je imala veliki pritisak Amerike da kao najveca muslimanska zemlja prizna Kosovo. Ako je ovo zvanicni stav Indonezije, to je veoma vazno za nasu diplomatiju. Takodje, trgovinsku razmenu bi trebalo povecati, to je zemlja sa velikim potencijalima.

(petak, 14. avg 2009, 10:45) - Moca [neregistrovani]

Bravo za Indoneziju

Svaka vam cast.Tako treba