Karadžić pod svojom slikom svirao gusle

"Mnoge pesme je znao,smejao se i zamolio nas da ih ponovimo. Onda je otvorio svoj rokovnik i zapisivao pesme. Zatim je uzeo gusle i sam zasvirao. Nije pevao", rekao je Miško Kovijanić, vlasnik kafanice "Luda kuća" u Novom Beogradu, u kojoj je Radovan Karadžić, poslednjih godinu dana, bio čest gost.

U "Ludoj kući", čaša crnog vina čeka Karadžića, rekao je našem reporteru vlasnik kafane.

Radovan Karadžić došao je ovde prvi put pre godinu i po dana. I ovde se predstavio kao Dragan David Dabić.

Pitao je da li može da uđe. Seo je u separe sa guslarima, pričao sa prisutnima i slušao gusle.

Niko nije ni slutio da je to bivši lider bosanskih Srba, kaže Kovijanić.

"Nikada ne bih ni pomislio da je to on. Bio sam šokiran preksinoć kad sam čuo da je uhapšen, a juče, kad su objavili njegovu fotografiju... Odmah su počeli da zvone telefoni. Ovde su samo stalni gosti, svi su ga prepoznali," nastavlja priča Kovijanić, na koju se nadovezuju šanker i gosti iz kraja.

Svi su u "Ludu kuću" krenuli istog momenta kada su na televiziji videli fotografije. Do juče nisu ni znali da im je Karadžić živeo u komšiluku.

"Ko bi pomislio da je to on. Ima sedu bradu, uvek sa naočarima i crnim šeširom, elegantan. To veče, kad je prvi put svratio, rekao je da je doktor alternativne medicine, da se zove David Dabić. Pio je šljivovicu," prokomentarisao je vlasnik restorana. 

"Sedeo je tu celo veče, bio je oduševljen pesmama, neke je zapisivao u rokovnik. Pitao me je odakle sam i tad sam i seo pored njega, tu u separe, preko puta njegove slike. Sada kad se setim, ne mogu da verujem da je prvo što sam mu ispričao bilo da sam iz sela koje je kilometar dalje od kuće u kojoj je rođen Radovan. Pokazao sam mu i sliku mog sela Pošćenja, koje je odmah pored njegove rodne Petnice. Bio je oduševljen toliko da sam mu na kompjuteru odmah pustio film o durmitorskom kraju", priča Kovijanić.

Gostima je ostavljao svoje vizitkarte, na kojima je pisalo D. D. Dabić. Nije mnogo pričao, ali je umeo da časti goste jelom i pićem.

"To veče, sećam se, svima u kafani je rekao: Deco moja, vi ste srpsko bogatstvo i uvek negujte gusle i tradiciju. Onda je tražio gusle. Odsvirao je jednu pesmu. Nije pevao, nekako je bio potresen. Odlično je svirao, molili smo ga da nastavi, ali nije hteo. Bio je tu celo veče i posle je ponekad umeo da svrati. Uvek je sedeo tako da gleda u svoju i Mladićevu sliku. Poslednji put je bio ovde pre dva meseca", prisetio se Kovijanić.

"Šta sada da kažem, žao mi je što nisam znao da je to on. Puno ga poštujem," kaže Kovijanić. Njegova supruga koja vodi prodavnicu pored kafane kaže da je Radovan kod njih kupovao hleb, jogurt, voće i povrće.

"Nije trošio puno para. Kupovao je samo za danas, ali je uvek uzimao balon vode od pet litara. Tako smo ga svi i zapamtili. Umeo je i da popriča sa nama, ali samo kad unutra nije bilo drugih mušterija," priča Kovijanićeva supruga. U tom momentu, komšija zove na telefon, kaže Radovan je živeo tu pored njegove zgrade.

Živeo je u ulici Jurija Gagarina 267, na trećem spratu.

Zbog izgleda, kose, načina oblačenja, komšije su mislile da je neki umetnik, a pojedini su ga mešali sa Zafirom Hadžimanovim.

"Ja sam mislila da je on neki slikar, tako je izgledao. Uvek se prvi javljao i bio je veoma ljubazan", kaže jedna gospođa iz zgrade.

"Ja sam ga jednom pozdravio. Mislio sam da je Hadžimanov, onda sam rekao, oprostite pogrešio sam", priča komšija.

"Živeo je tu nekih godinu dana. Bože, pa da, to je on, sigurno. Živeo je negde gore, ne znam tačno na kom spratu", priča vlasnica stana u prizemlju.

Vrata naredna tri stana zatvorena su nam istog momenta, kada smo im pokazali fotografiju Karadžića. Dvoje starijih stanara uporno su tvrdili da se u njihovoj zgradi nijedan stan ne izdaje i da "gospodina sa slike nikada nisu videli".

I ko vam je samo to dojavio? - tražili su odgovor.

"Jeste. Tu je bio. U stanu 19. To je stan Maksimovića. Brata i sestre. Ona živi u Zemunu a on u Italiji. Jeste, videla sam ga pre mesec dana, bio je sa nekom devojkom. Sad sam ga prepoznala na slici, na TV-u, pet minuta pre nego što ste mi pozvonili na vrata", kaže stanarka sa drugog sprata zgrade iz koje se Karadžić iselio dan pre nego što je uhapšen.

Karadžić pod svojom slikom svirao gusle
broj komentara 30 pošalji komentar
(četvrtak, 24. jul 2008, 15:36)
Haski sudija [neregistrovani]

Rusenje Haga

Gospodine i Brate Radovane sav narod je uz tebe koji se krsti sa TRI PRSTA i misli da ostane Srbin i Pravoslavac uz Svetosavlje citavom dusom i tijelom.Hvala ti sto ces jos jednom SRUSITI HAG uz Seselja i pokazati svijetu da je to marioneta ludog zapada i antisrba i ovih domacih izdajnika koji te izdadose, a blizi iim se kraj i to skorosnji ZIVIO ti nama Nikolicu na mnogaja ljeta zajedno sa Bratom Radovanom.

(četvrtak, 24. jul 2008, 14:34)
anonymous [neregistrovani]

Legenda

Legenda for ever.

(četvrtak, 24. jul 2008, 08:30)
anonymous [neregistrovani]

Karadzic profesor slobode

jednostavno čovjek je genije!!! sve što je uradio uradio je za svoj narod!! zAŠTO aMERIKA NE PROGANJA DRUIGE NACIJE I NJIHOVE VOĐE? žAO MI JE SAMO ŠTO SU USPJELI DA GA PRONAĐU!! a MOŽDA JE I BOLJE- SAZNAO JE SVIJET KAKO JE HAG POVUKAO ZA NOS!!!

(četvrtak, 24. jul 2008, 07:49)
Pedja SDS [neregistrovani]

RADOVAN SRBIN

ZIVA LEGENDA BRAVO RASO CARE DRIBLO SI IH CITAVIH 13,GODINA TVOJI pravi SRBI SU UZ TEBE. NEMOGU TI NISTA ,NISI SAM IMA JOS RADOVANA SRPSKE.OTISO SI U LEGENDU A SRBIJA NIKAD U EU.

(četvrtak, 24. jul 2008, 02:29)
anonymous [neregistrovani]

Genije

ne samo genije,nego najveci srbin na svijetu.

(četvrtak, 24. jul 2008, 02:05)
anonymous [neregistrovani]

Danice kako si naivna ( balkanski spijun )

i drobnjaci su u 19. vijeku prevarili i namamili zloglasnog Smail Agu Cengica Gatackog da dodje i uzme harac i sve sto mu drago........a on osta bez glave...........karadzici svaka cast!!!!!

(četvrtak, 24. jul 2008, 01:11)
anonymous [neregistrovani]

Sto dalje to bolje!

ja sam za srbiju uradijo dosta a mislm ta ti nisi uradijo bas nista.

(četvrtak, 24. jul 2008, 01:07)
anonymous [neregistrovani]

Sto dalje to bolje!

ti gospodine ako si srbin treba da se stidis ti svoi reci jer koliko vidim da ti od srbstva neznas nista voleo bi znati gde si bijo dok je karadzic sa svoim narodom stvarao republiku srbsku sto ga ti nisi smakao kad si tako pametan on se nije krijo za vreme rata sad ste vi mnogi pametni sada ce vama zapad podeliti zlatne kasike izgleda da vam je malo udelijo raketa tako nesto kao sto ti pises i mnogi drugi mogu samo pisati bednici koi nemaju nista niti su kad imali niti ce imati za takve kao ti nema lidera ni vlasti da valja cuj srbski narod ispasta zbog karagica kako muslimani nepisu da ispastaju zbog alije oni po tebi zive kao bubreg u loju ziveo karadzic seselj mladic i ostale srbske legende.

(četvrtak, 24. jul 2008, 00:47)
anonymous [neregistrovani]

svaka cast srbine

Zavidim osobama koji su bili u tvojoj okolini. Volela bih da sam i ja bila jedana od njih bar prodavacica iz pomenute prodavnice. Kriv si sto si Srbin, sto si hteo najbolje za svoj narod, sto se nisi prodo..... Kriv si Raso, krivimo te svi sto ne ode kud Milosevicevi. Sad bi bili mirni i mi i ti, nasi Rusi bi te bolje cuvali.

(četvrtak, 24. jul 2008, 00:41)
anonymous [neregistrovani]

nevorovatan

stvarno je velika steta za prave duhovne srbe ali zato je za izdaice korist znao sam da ima brankovica ali nisam znao da ih ima toliko ziveo legendo.