Zahvalnost na podršci Brazila

Šef brazilske diplomatije Sels Amorim boravi u poseti Beogradu gde se sastao sa predsednikom Tadićem, premijerom Cvetkovićem i ministrom Jeremićem. Potpisan sporazum o ukidanju viznog režima između dve zemlje. Tadić i Cvetković zahvalili na principijelnoj podršci Brazila.

Ministar spoljnih poslova Brazila Sels Amorim boravi u poseti Beogradu gde se sastao sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, premijerom Mirkom Cvetkovićem i ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem.

Tadić je razgovarao sa Amorimom o bilateralnim odnosima Srbije i Brazila i unapređenju ekonomske saradnje.

"Predsednik Tadić je u ime Srbije izrazio veliku zahvalnost zbog principijelne podrške Brazila očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje," piše u saopštenju.

U razgovoru sa šefom brazilske diplomatije i ministar Jeremić zahvalio je brazilskom kolegi na principijelnoj podršci Brazila kada je reč o Kosovu i Metohiji i istakao da danas svaka stvar za koju se neka zemlja zalaže ima veće izglede za uspeh ako u tome ima podršku Brazila.

"Prvi put u istoriji ministar Brazila dolazi u zvaničnu posetu Srbiji i veliko mi je zadovoljstvo da budem prvi domaćin brazilskom ministru u Beogradu", rekao je Jeremić posle razgovora sa Amorimom.

Dvojica ministara su izrazili zadovoljstvo zbog dobrih i prijateljskih odnosa dve zemlje.

Ministri Jeremić i Amorim potpisali su u Beogradu dva sporazuma, o ukidanju viza na diplomatske i službene pasoše i o ukidanju viza za građene Brazila i Srbije, kao i memorandum o razumevanju između dve zemlje o političkim konsultacijama na različitim nivoima saradnje. 

Amorim i Jeremić razgovarali su o saradnji na različitim nivoima, naročito kada je reč o ekonomiji, ali i o saradnji u oblasti kulture, sporta i odbrane. Postignut je dogovor da se uskoro organizuje poseta srpskih privrednika Brazilu.

Šef brazilske diplomatije rekao je da su potpisani važni sporazumi, jer će olakšati putovanja u Brazil.

"Nadam se da će sporazumi biti podsticaj za građane Srbije da otputuju na Svetsko prvenstvo u fudbalu 2014. godine i na Olimpijske igre 2016. godine u Brazilu", rekao je Amorim.

Amorim je na konferenciji za novinare rekao da mu je veliko zadovoljstvo da bude gost Beograda, "koji je jedan od najvažnijih glavnih gradova u Evropi".

Tradicionalno prijateljski odnosi

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković, takođe, se sastao sa brazilskim šefom diplomatije i tom prilikom istakao da su bilateralni odnosi dve zemlje dobri i tradicionalno prijateljski.

Cvetković je zahvalio ministru Amorimu na principijelnom stavu Brazila u odbrani načela međunarodnog prava kad je reč o Kosovu i Metohiji, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Ministar Amorim preneo je premijeru Cvetkoviću da će Brazil nastaviti da pruža aktivnu podršku diplomatskoj inicijativi Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Na sastanku je konstatovano da je sadašnja ekonomska saradnja ispod mogućnosti dve zemlje i izražen je interes da se unapredi posebno u oblasti poljoprivrede i infrastrukture.

Amorimov koncept je da Brazil u međunarodnom sistemu treba da ističe multilateralizam i dijalog, da ta država ima "posrednički" profil i stoga je potencijalni sabesednik između različitih svetova.

Policijska i vojna saradnja 

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao je u Beogradu sa ministrom inostranih poslova Brazila Selsom Amorimom o policijskoj saradnji dve zemlje u borbi protiv transnacionalnog organizovanog kriminala.

Brazilski ministar je izrazio veliko zadovoljstvo zbog potpisivanja Memoranduma o saradnji u borbi protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, koji je ministar Dačić, u junu ove godine, u Brazilu potpisao sa ministrom pravde Brazila.

Ministar Amorim je naglasio da je Srbija jedna od retkih evropskih zemalja sa kojom Brazil ima potpisan Memorandum o saradnji.

Dačić je naglasio da je potpisivanje Memoranduma omogućilo direktnu saradnju i razmenu informacija dveju policija i naveo nedavnu zaplenu kokaina u Brazilu, izvršenu na osnovu naših informacija, koje su Engleske vlasti dostavile Brazilu, saopštio je MUP.

Uspostavljanje bilateralne vojne saradnje Srbije i Brazila bila je tema razgovora ministra odbrane Srbije Dragana Šutanovaca i brazilskog šefa diplomatije.

Šutanovac i Amorim su konstatovali da visok nivo političkih odnosa dveju zemalja zaslužuje i saradnju ministarstava odbrane i vojski dve države.

Amorim je podržao reforme koje se sprovode u sistemu odbrane i naglasio njihovu važnost za sveukupan reformski napor i razvoj Srbije, objavljeno je na sajtu Ministarstva odbrane Srbije.

broj komentara 20 pošalji komentar
(ponedeljak, 21. jun 2010, 10:24)
anonymous [neregistrovani]

crveni pasos

Slazem se s tobom, vize bi trebalo da budu ukinute i sa Venecuelom (posebno sto mislim da su nam i oni naklonjeni, podjednako kao i Brazil), a i zato sto je to sad jedna od retkih zemalja latinske Amerike gde nam treba viza. Jedan moj poznanik je putovao tamo pre 2 godine i nije bilo lako srediti papirologiju.
I mislim da bezvizni rezim treba da se uvede i sa Meksikom (bar da pokrijemo sve vece i vaznije zemlje L.Amerike), kad smo vec poceli...

(nedelja, 20. jun 2010, 21:12)
anonymous [neregistrovani]

BRIK

Zivele zemlje BRIK-a! Samo napred ka jacanju i hvala vam na podrsci irazumevanju.

(nedelja, 20. jun 2010, 20:30)
nikola [neregistrovani]

vreme

kad stupa na snagu taj sporazum o ukidanju viza??

(nedelja, 20. jun 2010, 20:19)
anonymous [neregistrovani]

BRIK

Zivo BRIK. Tu je buducnost.

(nedelja, 20. jun 2010, 20:06)
Batko [neregistrovani]

Viza za Venecuelu

Bilo bi dobro da se ukinu vize sa Venecuelom. Od kako je zatvorena ambasada u Karakasu, saljemo pasose po srpsku vizu u Braziliju, a samo postarina sa DHL, bez konzularnih taksa, kosta oko $100.
Vidim da je Chavez popularan u Srbiji, pa smatram da bilo vreme da se ponovo otvori ambasada i da se ukinu vize.

(nedelja, 20. jun 2010, 18:26)
anonymous [neregistrovani]

to!!!!

Najdivnija zemlja na svetu u svakom pogledu.Da Bog ima drzavljanstvo sigurno bi bilo Brazilsko!Zatim izuzetno je vazno sto smo ssa svim clanicama BRIK-a u dobrim da ne kazem izvrsnim odnosima!Te zemlje ce za najkasnije deset godina preuzeti moc od trenutnih...zna se na koga mislim...napred karioke!!!

(nedelja, 20. jun 2010, 18:11)
anonymous [neregistrovani]

bravo

Ova vest me je bas usrecila, posebno zbog ukidanja viza, iako nemam novca sada da putujem u Brazil, meni mnogo znaci kad znam da tamo mogu otici bilo kad bez vize! Nasi politicari bi trebali da pitaju i neke druge zemlje da nam ukinu vize, ali mislim da politicari nisu ni svesni koliko to znaci obicnim gradjanima, oni imaju diplomatske pasose i uvek im je lako.
Zasto nama npr. treba viza za Kazahstan i zemlje centralne Azije kad smo i sa njima u dosta dobrim i korektnim odnosima?
Onda... Japan, to ukidanje viza je Djelic obecao jos davno i nista.
U svakom slucaju....odoh u Brazil na svetko ili olimpijadu, ako ikako uspem!
Srbija i Brazil<3

(nedelja, 20. jun 2010, 17:56)
Goran [neregistrovani]

A Ekonomija

Treba hitno da potpisemo i ugovor o ekonomskoj saradnji i ukinemo medjusobne carine

(nedelja, 20. jun 2010, 15:49)
anonymous [neregistrovani]

vize ima da se cekaju

mora da prodje kroz parlament pa sluznebi list ,, ihahaj vremena dok postane operativno ovo danas..ukidanje viza

(nedelja, 20. jun 2010, 14:50)
anonymous [neregistrovani]

kada stupa na snagu

Jel mozete da napisete kada stupa na snagu?