Godišnjica Vlade na Koridoru 10

Otvorena 20 kilometara duga deonica autoputa na Koridoru 10, na potezu od Levosoja do Preševa, kojom se radno obeležava godišnjica formiranja Vlade Srbije. Vlada ima neosporne rezultate koji je čine stabilnom, rekao za RTS premijer Cvetković.

Premijer Srbije Mirko Cvetković pustio je u saobraćaj novu deonicu autoputa od Preševa do Levosoja, dužine 21,5 kilometar, koja se nalazi na Koridoru 10 prema Makedoniji.

Cvetković je naglasio je da je otvaranje deonice autoputa Levosoje-Preševo na koridoru 10 jedan od dokaza ispunjavanja zadataka koje je Vlada sebi zadala.

Premijer je, otvarajući deonicu puta dugu 21,5 kilometara, istakao da je koridor 10 prioritet Vlade Srbije u ovoj godini, i da su sredstva za izgradnju 50 kilometara, koliko je predviđeno za ovu godinu, obezbeđena iz međunarodnih i domaćih izvora.

"Vlada ne samo da će 2009. godine završiti 40 do 50 kilometara, već će na jesen započeti radove na još najmanje toliko kilometara", rekao je Cvetković.

Premijer je istakao da je sa putarima koji su proteklih godina bili angažovani na izgradnji infrastrukture ugovoreno vraćanje duga, a reč je o 21 milijardi dinara koje će biti uplaćena na račune putara i 8,5 milijardi koje će biti vraćeni kroz reprogram.

"Jedan od uspeha Vlade Srbije je i ukidanje viznog režima i prelazak na belu šengensku listu. Značajno je i to što smo poboljšali saradnju sa Rusijom i SAD i drugim najznačajnijim zemljama sveta", rekao je Cvetković.

U kolovoznu traku koja je danas puštena u saobraćaj ugrađeno je 10.000 kubnih metara betona, 90 tona asfalta i više od milion kubnih metara kamena, zemlje i drugog materijala, rečeno je novinarima. Jedna traka puta već je postojala.

U proteklih godinu dana na trasi Koridora 10 izgrađeno je sedam mostova i 55 drugih manjih objekta, kao i šest kilometara kišne i drenažne kanalizacije.

Izgradnja deonice od Levosoja do Neradovca

Najavljeno je da će sredinom septembra ove godine početi izgradnja deonice Koridora 10 od Levosoja do Neradovca u dužini od 16,5 kilometara, a izgradnju te deonice finansiraće Vlada Grčke.

Svečanosti upriličenoj na godišnjicu rada Vlade Srbije, prisustvovali su zamenik premijera Ivaca Dačić, potpredsednik Jovan Krkobabić, ministri Milutin Mrkonjić, Slobodan Milosavljević, Milan Marković, Verica Kalanović, Svetozar Čiplić, Petar Škundrić Sulejman Ugljanin, Jasna Matić i predstavnici lokalnih samouprava i izvođača radova.

Vrednost radova na toj deonici, koji su trajali godinu dana, iznosi 13,1 milion evra, a reč je o najopterećenijoj deonici Koridora 10 kroz južnu Srbiju prema Makedoniji, gde godišnje prođe oko šest miliona putnika i više od milion teretnih vozila.

Izgradnjom Koridora 10 ostvaruju se odluke Nacionalnog saveta za infrastrukturu i Vlade Srbije kojima je izgradnja tog koridora istaknuta kao prioritetan projekat za dugoročan razvoj Srbije.

Očekuje se da će nova deonica autoputa znatno doprineti bržem saobraćaju, kao i novi moderan granični prelaz ka Makedoniji, sa velikim brojem terminala, čija se izgradnja ovih dana završava.

Izvođači radova bili su Preduzeće za puteve Beograd i "Putevi Užice".

U toku su i radovi na dve deonice na pravcu Horgoš-Novi Sad, koje će biti završene do kraja godine.

Predhodno je otvorena za saobraćaj deonica na obilaznici oko Beograda, od Ostružnice do Orlovače.

broj komentara 5 pošalji komentar
(utorak, 07. jul 2009, 21:49) - anonymous [neregistrovani]

srbija konacno dobra vlada

srbijo konacnmo dobra vlada od ubistva zorana djindjic-jeste nije tu djindjic ali za godinu dana 4+ ali tek 2010 u julu 2 godine bice verujem 5 sa mali - a to je kriza zivela vlada zivela srbija u eu u bolji zivot-pozdrav-caooooo

(utorak, 07. jul 2009, 19:33) - Milan [neregistrovani]

A de je železnica?!

A kad ce železnica konačno da dođe na red?
Železnica je budućnost, ne samo Srbije nego i celog Balkana!
Umesto na Koridoru 10 da se vozimo brzinom od min. 120 km/h mi jedva imamo brzine do 80 km/h i to sa stotinu laganih vožnji!
A da i ne pričam o katastrofalnom stanju lokalnih pruga, Reda Vožnje i otkazivanja voza u zadnji minut pre planiranog polaska!
Pozdrav!

(utorak, 07. jul 2009, 18:30) - anonymous [neregistrovani]

Nis-bugarska granica?

Kada ce biti autoput Nis-BG granica gotov?Srbiji ce treba ti nekoliko godina dok zavrsi taj vazni putni pravac prema BG i TR!Ova deonica od Nisa prema MK granici jeste mnogo bitan za razvoj Srbije.Ali i autoput od Beograda do Horgosa jeste bitan za Srbiju!

(utorak, 07. jul 2009, 17:20) - anonymous [neregistrovani]

Честитам

Interseuje me da li je rec; o punom profilu autoputa! Da li su uradjeni ograda izme]ui dve kolovozne trake, kao i zaustavna traka na rpostojecoj deonici! Tek su tada ispunjeni uslovi da se ova deonica smatra autoputem

(utorak, 07. jul 2009, 15:43) - Саша Чекрлија, Бања Лука [neregistrovani]

Честитам

Лијепа вијест, нека нам је срећно и да наставимо даље.

Напријед Србијо!!