Veliki razvojni potencijal Srbije

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao otvarajući poslovni forum u Solunu, da tržište Srbije nosi veliki razvojni potencijal i da je nemoguće zamisliti razvoj Zapadnog Balkana bez njene ključne uloge. Predsednik Srbije položio venac na Spomenik srpskim vojnicima na Zejtinliku.

Tržište Srbije nosi veliki razvojni potencijal i nemoguće je zamisliti razvoj Zapadnog Balkana bez njene ključne uloge, izjavio je srpski predsednik Boris Tadić otvarajuću poslovni privredni forum u Solunu, koji je okupio veliki broj privrednika iz Grčke i Srbije.

Tadić je na početku foruma rekao da Srbija danas nudi najbolje poslovne prilike na Balkanu.

"Srbija je geografsko, poslovno i intelektualno središte tog prostora i kao potpisnik CEFTA sporazuma i istog takvog sporazuma sa Rusijom, Belorusijom i Turskom, predstavlja šansu izvoza na tržište od 800 miliona stanovnika", rekao je predsednik Srbije.

Tadić je istakao da je zahvalan na podršci koju Grčka pruža Srbiji, kako na političkom, tako i na ekonomskom planu.

"Više od 200 grčkih kompanija posluje u Srbiji i vaša zemlja je uložila 2,5 milijardi evra investicija u Srbiju. Samo putem ekonomskih integracija može politički da se stabilizuje Balkan", ocenio je Tadić.

Predsednik je podsetio da je baš u Solunu, na samitu 2003. godine potvrđena jasna evropska perspektiva regiona i istakao da sedam godina kasnije Srbija ne odustaje od tog starteškog cilja.

"Evropska perspektiva je snažan pokretač u procesu demokratizacije i stabilizacije čitavog regiona. Usporavanjem tog procesa najveću cenu ne bi platili samo građani Zapadnog Balkana, već i građani EU", naveo je Tadić i dodao da bi to imalo nesagledive ekonomske i bezbednosne posledice po čitavu EU.

Prema njegovim rečima, Evropska unija neće biti kompletna dok u svoje granice ne uključi Zapadni Balkan.

Govoreći o svetskoj ekonomskoj krizi, predsednik Srbije je naglasio da je potrebno udruženo ekonomsko reagovanje država na otklanjanju posledica krize.

"Kriza je najveća u poslednjih 100 godina, jer su činjene sistematske greške i, usled ubrzanog rasta životnog standarda, nije bilo uzdržanosti u potrošnji. Danas iz tih grešaka izvlačimo pouke i u decenijama pred nama treba da pokažemo viši nivo discipline", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je istakao da Grčka i Srbija danas treba da budu solidarni partneri u teškim okolnostima.

"Ja sam danas zato ovde, jer je grčki premijer neposredno posle 5. oktobra, u teškim trenucima, bio sa srpskim narodom, a danas ja želim da pokažem solidarnost sa grčkim prijateljima. Srpski narod smatra grčki narod za svoje najbliže prijatelje", zaključio je predsednik Tadić.

Predsednik Srbije položio je, zajedno sa grčkim ministrom odbrane Evangelosom Venizelisom, venac na Spomenik srpskim vojnicima na Zejtinliku u Solunu.

Polaganju venaca prisustvovao je i ministar odbrane Dragan Šutanovac, grčki arhiepiskop Varnavas, kao i nekoliko desetina studenata iz Srbije, koji se školuju u Solunu.

Ceremonija je počela minutom ćutanja palim srpskim vojnicima, nakon čega je orkestar grčke vojske intonirao himne dve države.

U kosturnici ispod kapele sahranjeno je 5.680, a na groblju u 10 parcela 1.440 sprkih vojnika. Na Zejtinliku su i dve zajedničke grobnice u kojima je sahranjeno 295 posmrtnih ostataka nepoznatih vojnika sa Solunskog fronta.

U sklopu Srpskog vojničkog groblja nalazi se i partizansko groblje na kojem je sahranjeno 125 žrtava Drugog svetskog rata.

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 04. jun 2010, 00:24)
anonymous [neregistrovani]

Tocno

Tocno je da Srbija ima potencial ali treba neko taj potencijal da pokrene nazalost danas u Srbiju niko nece da radi u privredu svi hoce u kancalarije ili da trguje.

(četvrtak, 03. jun 2010, 18:03)
Igor [neregistrovani]

Solun

Danas sam bio deo te grupe da docekamo Predsednika Tadica. Neverovatan osecaj, moram da priznam, da se sa Predsednikom upoznam van zemlje, i plus na mestu koje je centralno za srpski identitet u Grckoj. Pozdrav svima!

(četvrtak, 03. jun 2010, 18:02)
dijaspora [neregistrovani]

Tadic je vise nego u pravu

da je razvojni potencijal ogroman, cinjenica da smo 100 godina iza najrazvijenijih otvara neverovatne mariginale.

Zasijace sunce za nekoga i nad Srbijom!