Dve decenije od proslave na Gazimestanu

Dvadeset godina posle govora Slobodana Miloševića na Gazimestanu, neke rečenice i dalje se različito tumače. Govor je bio i jedan od dokaza Haškom tužilaštvu o Miloševićevim "ratnim namerama". Borisav Jović smatra da su rečenice izvučene iz konteksta. Predsednik Tadić upozorio na posledice pogrešne i neodgovorne politike od pre dve decenije.

Na današnji dan, pre 20 godina, na Gazimestanu, obeleženo je 600 godina Kosovskog boja. U poznatom govoru, Slobodan Milošević je, između ostalog, poručio da smo ponovo u bitkama, i pred bitkama.

"Šest vekova kasnije, danas, opet smo u bitkama i pred bitkama. One nisu oružane, mada i takve još nisu isključene. Ali bez obzira kakve da su, bitke se ne mogu dobiti bez odlučnosti i hrabrosti. Bez tih dobrih osobina koje su onda davno bile prisutne na Kosovu. Naša glavna bitka danas se odnosi na ostvarenje ekonomskog, političkog, kulturnog prosperiteta", rekao je tada Milošević.

Taj njegov govor, Haško tužilaštvo podnelo je kao dokaz o njegovim ratnim namerama.  Tužilac Džefri Najs na suđenju je protumačio da "oružana bitka, borba, nije bila isključena, čak i u tom momentu".

Odgovor Slobodana Miloševića 14. februara u Hagu bio je: "Neću da citiram ceo govor, ali sam ga citirao u delovima, da se vidi koliko je zlonamnerno izvučen iz konteksta, jer upravo kažem da nam predstoji glavna bitka za ekonomski oporavak. Ni danas ne bih promenio u njemu nijednu reč", rekao je Milošević, koji je na današnji dan 2001. godine izručen Tribunalu. 

Govor bivšeg predsednika Predsedništva Srbije i danas se različito tumači.

Tadašnji potpredsednik Predsedništva SFRJ Borisav Jović smatra da se Miloševićeva rečenica ne može tumačiti kao ratna namera, već da je izvučena iz konteksta.

"Apsolutno se u tom trenutku to nije imalo u vidu. Čovek je govorio o vekovnoj borbi srpskog naroda za opstanak, uključujući oružanu i svaku drugu borbu", rekao je Jović.

Sociolog Milan Nikolić smatra da je Milošević shvatio trenutak, da Jugoslavija neće opstati, da on ne može da zameni Tita, i da mu je proslava na Gazimestanu odlična prilika da naglasi svoju ulogu nacionalnog lidera.

"I on se tim govorom na neki način spremao i davao naznake kuda će se ići i tražio da svi stanu iza njega, jer je mnogo govorio o jedinstvu. Znači, pripremao se da povede jednu bitku za, kako kaže, srpske interese, ali se u mnogo čemu prevario", kaže Nikolić.

Na Vidovdan 1989. godine, u 5000 autobusa, 50 redovnih i vanrednih vozova i nekoliko desetina hiljada automobila na jedan skup došao je do tada nezapamćen broj ljudi.

Različite su procene koliko ih je bilo, a kreću se od 700 hiljada do 2 miliona. U prvom redu, osim rukovodstva Srbije, sedeli su i predsednik Predsedništva SFRJ Janez Drnovšek, predsednik Savezne vlade Ante Marković, Milo Đukanović, predstavnici  jugoslovenskih republika, JNA, patrijarh German, predstavnici diplomatskog kora i drugi.

broj komentara 24 pošalji komentar
(utorak, 30. jun 2009, 12:33) - anonymous [neregistrovani]

idemo dalje

a sto ti neodes na kosovo i pokazes kako je lepo ici tamo i ziveti.

budi fin i dobar i pokazinam svima a nemoj iz dijaspore da govoris svasta pametno.

(utorak, 30. jun 2009, 04:19) - Vuk [neregistrovani]

naivni ljudi

Nije Milosevic izgubio Kosovo zbog neke velikosrpske politike,nego zbog njegove jugoslovenske politike.Da je od pocetka 90ih vodio neku cvrstu velikosrpsku politiku,do bombardovanja nebi ni doslo.Nego od pocetko nije hteo da se zameri zapadu i trazio neke "kompromise",zato je i izdao Srbe iz Hrvatske i stalno popustao prema zapadu.Kao u slucaju Oluje i Dejtona.Ali sankcije nisu bili ukinute posle Dejtona,kako je zapad pre Dejtona obecao.Tek kad je zapad krenuo u srce Srbije,izgleda da je shvatio da nemoze vise da popusta.Da je vodio neku velikosrpsku politiku,danas bi nasi vojnici iz Nisa i Novog Sada cuvali granice te "velike Srbije" negdo iza Knina.Put ka EU bi onda bio jos tezi,jer velika Srbija nije u interesu nekih iz EU!I sad im je prevelika..

(utorak, 30. jun 2009, 00:07) - anonymous [neregistrovani]

idemo dalje

Mi kao vodili velikosrpsku politiku, Ja vidim jedino veliku hrvatsku, u granicama koje joj ne pripadaju ni istorijski ni zdravorazumski. Vidim i tendenciju stvaranja velike albanije. Milošević je neko koga biste vi hrvati, muslimani, albanci trebali slaviti. On nije vodio nikakvu srpsku, već jugoslovensku politiku. Nikad neću zaboraviti ona poniženja, zatvaranja granica, tjeranja da prihvatamo različite planove, koje da smo prihvatili danas nebismo bili među živima. I onda dođe njegov ministar Dačić i priča priču o tome kako su oni, espesovci zaslužni za stvaranje RS. Ne bato, za stvaranje RS zaslužno je 25 000 najboljih srpskih mladića koji dadoše sve što su imali da bih ja danas postojala kao svoj na svome, i moj stric među njima sa samo 19 godina.

(ponedeljak, 29. jun 2009, 20:14) - anonymous [neregistrovani]

idemo dalje

Bojim se da grešiš "susjede" ne Veliko Srpske politike već Veliko Hrvatske! Veliko Srpska politika je legitimno pravo Spskog naroda zasnovano na istorijskim faktima!

(ponedeljak, 29. jun 2009, 16:07) - Gabrijel [neregistrovani]

Ustav 1974. godine

Hteli su nas 1989. i 90. godine razbiti do Beogradskog Pašaluka. Neko je to morao da spreči. Ustav iz 1974. se ne može vratiti jer bi i Srbi u Hrvatskoj bili konstitutivan narod. Kakva bi bila hrvatska zastava i himna. To je nezamislivo. Zašto su Srpski političari pristali na ustav iz 1974. godine? Zato što tada nije bilo nikoga da se suprostavi Titu i zato što su Srbi izmanipulisani s Jugoslavijom. Hrvati su tada govorili da Srbija ima tri glasa u Federaciji plus Crna Gora. Baš smo mi naivan narod.

(ponedeljak, 29. jun 2009, 15:45) - SVI ZAJEDNO [neregistrovani]

Istorija

Ma samo mogu da kazem da se vrlo dobro zna ko laze i ko prekraja istoriju.
Srpski narod sigurno ne. Uostalom vreme ce to da pokaze!!!
Pozdrav

(ponedeljak, 29. jun 2009, 13:31) - tihi [neregistrovani]

mozda

Mozda tako mislis ali ja sam srbin koji zivi u RH , i ja sam prije svega covjek , ne volim lazi volim istinu i sve sto na lazima se gradi na lazima i pada ali istina zivi vjecno.
Poruka svim srbima ne lazite , ne kudite bracu svoju i nikada ne podcjenjujte neprijatelja.

Pozdrav

(ponedeljak, 29. jun 2009, 10:41) - anonymous [neregistrovani]

idemo dalje

ti si Hrvat, zato pises ovako... ovako nesto nijedan Srbin ne bi rekao...

(ponedeljak, 29. jun 2009, 09:33) - anonymous [neregistrovani]

realnost

Proslo je sest vekova od Kosovske bitke, dve decenije od Slobinog govora, i jedna decenija od Nato-vog ulaska na Kosovo, a ja sam proteran ne od Srpske policije vec od albanskih extremista. Samo pokusavam da kazem da se svaki govor moze protumaciti na vise nacina, Ja iz tog govora mogu da izvucem samo jedno:
- da sam vodio bitku, da i dalje vodim bitku i da mi jos mnogo bitaka preostaje u zivotu.
Nije lako biti izbeglica u Evropi kad mi je rodna gruda srce Srbije i srce Evrope.

(ponedeljak, 29. jun 2009, 09:33) - anonymous [neregistrovani]

Naivni ljudi

100% si u pravu. Franji Tudjmanu i skupljenoj svjetskoj ekipi oko njega je bio potreban rat sa Srbima iz Hrvatske. Da nije bilo rata, Hrvatska bi dobila svoju nezavisnost. Jedini problem bi bio veliki broj Srba i mozda njihova autonomija. To je u samom pocetku bilo nepodnos¡ljivo za hrvatske nacionaliste. Nepodnos¡ljiva je i sama pomisao da se slavi neki Avnoj. Jedino bi Bos¡njaci Avnoj. Nemaju ga ni Srbi. Sta onda to sve znaci? Ako govorite o velikoj Srbiji, onda se sjetite i velike Hrvatske do Zemuna i Drine, a na jugu do Boke. Povijesne granice? Bilo je puno politicara, malih i velikih, ali jednako zasluznih za to propagiranje na skupovima. Ja sam ih osobno slusao. Od velike Bosne, za Bosnjake, nije odustajao ni Alija Izetbegovic. Da nije bilo Srba u Bosni, izmedju Bos¡njaka i Hrvata bi bio jos krvaviji rat. Hteli su oni, a i to smo slusali, izlaz na more od Ploca pa dalje.
Od toga velikog, sto su svi hteli, najblizi su Albanci da naprave veliku Albaniju. Ima jos nekim susjeda koji su takodje htjeli velike drzave. Tako da ta prica o Srbima i velikoj Srbiji ne prolazi. Budimo posteni, Srbi su htjeli da sacuvaju Jugoslaviju. Govor na Gazimestanu je zapravo to. Tito nije dao Srbima autonomiju u Hrvatskoj s tumacenjem da imaju Jugoslaviju. Ako hocete da budete realni i posteni svi su imali svoju ideju o velikoj drzavi. Ima jos puno toga.