Raseljeni Srbi žele povratak na Kosovo

Od 250.000 raseljenih Srba sa Kosova, do sada registrovano 450 porodica koje žele da se vrate u pokrajinu, saopštilo Ministarstvo za KiM. Verujemo da će se broj registvovanih do kraja juna povećati na oko 600, rekao pomoćnik ministra Bojan Anđelković.

Pomoćnik ministra za Kosovo i Metohiju Bojan Anđelković izjavio je da je do sada registrovano 450 porodica kosovskih Srba koje žele da se vrate u Pokrajinu.

Na konferenciji za novinare Saveza udruženja interno raseljenih, Anđelković je ocenio da dosadašnji tok registracije interno raseljenih sa Kosova pokazuje da Srbi žele da se vrate na svoja ognjišta.

"Do petka je bilo registrovano više od 450 porodica. S obzirom na to da akcija traje do kraja juna, verujem da će broj registvovanih biti oko 600", rekao je Anđelković.

Pomoćnik ministra je istakao rešenost Ministarstva za Kosovo i Metohiju da se registrovani "zaista i vrate" i dodao da, "ako postoje ljudi koji su spremni da se vrate i u ovakvim uslovima, onda će sa poboljšanjem uslova mnogo veći broj raseljenih biti spreman da se vrati".

Prema njegovim rečima, Srbija o povratku interno raseljenih isključivo razgovara sa Visokim komesarijatom za izbeglice UN, kao nadležnim telom prema Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244.

Dodao je da je 2008. godina bila posebno obeshabrujuća jer je proglašenje nezavisnosti Kosova "potpuno zaustavilo ionako spor proces povratka".

Nije obezbeđena efikasna zaštita ljudskih prava

"I mi snosimo deo odgovornosti, pre svega, što je sve išlo sporo. Međutim, odgovornost Srbije može da se svede samo na nedovoljnu aktivnost, ali je glavna odgovornost na međunarodnim misijama i na privremenim institucijama na Kosovu", rekao je Anđelković.

Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica nije uspela da obezbedi mehanizme za efikasnu zaštitu ljudskih prava.

"Pored 250.000 raseljenih tokom 1999. godine, važno je pomenuti da je od 437 mesta na Kosovu u kojima su živeli Srbi do 1999. godine, etnički potpuno očišćeno 312 naselja".

Kako je naveo pomoćnik ministra, za 10 godina bilo je 7.000 etnički motivisanih napada, ubijeno je više od 1.000 Srba, kidnapovano 841, a 960 Srba je ranjeno.

Nenad Stašić iz sela Drenovca, u opštini Klina, rekao je da je 18. juna 1999. godine 109 srpskih i 11 drugih porodica nealbanaca, odnosno ukupno 456 stanovnika, napustilo selo, a da sada njih 125 želi da se vrati.

"Želimo da se vratimo u svoj Drenovac i na svoje Kosovo", rekao je Stašić.

Prema njegovim rečima, stanovnici još dva sela u toj opštini žele da se vrate, ali takva srpska enklava, na magistralnom putu Peć-Priština i na nekoliko kilometara od Kline, "nekome ne odgovara".

Predsednik Upravnog odbora Saveza udruženja interno raseljenih Branislav Skrobonja naveo je da se sa Kosova od 10. juna 1999. godine, "za manje od mesec dana iselilo više od 250.000 pripadnika nealbanske populacije, a da se vratilo tek oko 3.000".

broj komentara 0 pošalji komentar