Tadić opominje Euleks

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao da je zaprepašćen reakcijom Euleksa na kršenje ljudskih prava na Kosovu i najavio "najveću moguću međunarodnu akciju". Srbi na KiM ne treba da uzimaju kartice 044 i 045 mreže, jer tako priznaju kosovske operatere, rekao ministar Goran Bogdanović.

Srbi na centralnom Kosovu i dalje su bez fiksne i mobilne telefonije, a veze rade samo na severu Kosova. U akcijama kosovske policije onesposobljene su ukupno 24 bazne stanice srpskih mobilnih operatera. Pojedina srpska sela potpuno su odsečena jedna od drugih. 

"Zaprepašćen sam reakcijom Euleksa koji mirno gleda na kršenje ljudskih prava, jer je Euleks zadužen za bezbednost građana. Sa predstavnicima Euleksa ćemo obaviti izuzetno težak razgovor na ovu temu. Nećemo ostaviti srpsko stanovništvo na KiM nijednog trenutka", istakao je Tadić.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da će vlasti u Beogradu u narednim danima pokrenuti "najveću moguću međunarodnu akciju" kako bi se Srbima na Kosovu i Metohiji ponovo omogućilo da koriste usluge srpskih operatera mobilne telefonije.

Tadić je rekao da je juče iz Istanbula zahevao hitnu reakciju međunarodnih institucija ovim povodom.

Prema njegovim rečima, "Telekom Srbija" je u stanju da za sedam dana obnovi uništenu i oštećenu opremu.

Euleks uz prištinske vlasti

Portparol Euleksa Irina Gudeljević izjavila je da su za tu misiju prihvatljive akcije Regulatornog tela za telekomunikacije koje su usmerene protiv, kako je rekla, ilegalnih operatera mobilne telefonije.

"Euleks je svestan značaja telekomunikacija kao osnovnog vida ljudskih prava i pozdraviće sve preliminarne mere kojima će biti pružena podrška ljudima koji su izgubili pokrivenost signalom mobilne telefonije dok ne bude obezbeđen legalni operater mobilne telefonije na Kosovu", rekla je Gudeljević agenciji Tanjug.

"Kosovska Regulatorna agencija za telekomunikacije je nezavisno telo, a misija EU nije upoznata sa njenim planovima vezanim za sever Kosova, gde za sada uredno funkcionišu signali srpskih operatera mobilne telefonije", rekla je Gudeljević.

Portparol Euleksa istakla je da su na Kosovu u toku razgovori "svih zainteresovanih strana o ovom problemu".

Nasilno uspostavljanje "zakonitosti"

Privremene kosovske vlasti su u petak i subotu onesposobile predajnike srpskih operatera mobilne telefonije zbog čega je bez telefonskog signala ostalo oko 100.000 Srba u Kosovskom Pomoravlju i enklavama južno od Ibra.

Predstavnici kosovskih institucija smatraju da ti "zakonski koraci" nisu upereni ni protiv jedne određene nacionalnosti ili države, već protiv svih onih operatera koji nisu poštovali važeće zakonske norme.

Privremene kosovske institucije saopštile su da podržavaju odluke Regulatorne agencije za telekomunikacije za isključenje predajnika mobilnih telefonija "Telekoma Srbije" i "Telenora", ističući da je reč o "uspostavljanju zakonitosti na tržištu telekomunikacija na Kosovu".

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju poručuje da su srpski operateri dobili dozvole još pre 1999. godine, a one nisu limitirane.

Ekipi Radio Gračanice rečeno je da u Gračanici nema osobe koja bi mogla dati izjavu ko je i kada izdao takvu odluku. Za meštane, inače, besplatne kartice nisu bile od koristi.

"Za kredit od dva evra mogao sam da razgovaram jedva dva minuta sa bratom u Beogradu. Da apsurd bude veći, isti iznos će morati i on da plati, jer se naš razgovor tretira kao saobraćaj u romingu. Ne znam čemu sve ovo vodi, neće izaći na dobro", rekao je meštanin.

broj komentara 8 pošalji komentar
(nedelja, 25. apr 2010, 19:23) - Dragomir [neregistrovani]

Sramota

Ako su takozvane institucije Kosova smatrale da su nasi operateri tamo nelegalno,onda su trebali samo da iskljuce predajnike,demontiraju i posalju upozorenje Telekomu ili i pozovu na pregovore u cilju prevazilazenja problema.Suprotno tome,oni su unistili opremu,s' kojim pravo?Nisu poslali ni jedan dopis Telekomu.Ovo je cist napad i provokacija na Srbe koji zive na Kosovu.Podrzavam Predsednika,treba pokrenuti medjunarodnu zajednicu,strane faktore,da se problem resi.

(nedelja, 25. apr 2010, 17:31) - Stranac [neregistrovani]

International Telecommunication Union

Prepostavjam da dodelu frekfencija i operatera regulira International Telecommunication Union (ITU). A ITU je UN organizacija i mora da postuje rezoluciju 1244. Jel tako!?

(nedelja, 25. apr 2010, 14:40) - anonymous [neregistrovani]

Preko Izraela

Ma kako cudno da vam zvuci ovaj naslov odgovor na neke probleme dosta lezi u njemu. Da bi se nesto culo POZITIVNO O SRBIJI U SVETU POLITIKE I UTICAJNIH KRUGOVA treba konsultovati uticajne ljude i zemlje. Amerika,jasno je,nije ta koja ce nam pomoci jer sto se tice Kosova glavni je krivac i najaci otimac sa najvecom negativnom ulogom u delu. Druga najuticajnija zemlja na svetu bar za sada je Izrael a oni nisu priznali Kosovo. Povrh toga oni imaju izuzetno sposobne PR kompanije i advokate a takodje su jako povezani u svetu biznisa koji na kraju vuce konce svugde i u svemu. Da ne govorim o njihovom vlasnistvu mnogih medijskih kucja svuda u svetu. Neko uticajan od nas bi trebao da se pozabavi pronalazenjem kontakata i prijatelja i poslovnih partnera medju pomenutom elitom pa da se onda radi na tome da se nas glas cuje dalje od susednog sela. Naravno to kosta i dutotrajan je i naporan rad ali su zato i rezultati uspesniji i dugorocni. Pitanje je koliko daleko mi gledamo u buducnost opsednuti prezivljavanem i uvuceni u sopstvenu ljusturu. Vise medjusobnog postovanja,poverenja i sloge pa se tek onda moze ocekivati kretanje boljim putevima.

(nedelja, 25. apr 2010, 14:23) - dijaspora [neregistrovani]

Bojim se da dzaba krecimo

Naime, ma kakvi nasi stavovi bili, ovaj segment je u vezi sa privredom. Sa njihove pozicije gledano, oni su 'drzava' i po tim pitanjima hoce da zaustave GSM signal uz zamisljenu granicu. Da neka granica postoji, znamo i mi, priznajemo je za administrativnu, samim tim, privreda u okviru administracije.

Kvaka 22, tesko za resiti, birokratija je ovde nemoguca, jedino sto je odradjen cin vandalizma i unistavanja tudje imovine sa njihove strane.

E sad, posto imamo posla sa najvecom ekonomskom rupom u Evropi, oni se odreci profita nece.
Posto imamo jos uvek u severnoj regiji kontrolu, pod hitno treba tamo postaviti IP gatewaye koji su pristupaci sa kosovske fiksne telefonije (u njihovoj mrezi) i omoguciti prodaju vaucera za razgovore preko gatewaya.

Dakle, preskociti ih skroz na skroz.
Pozivam Telekom i Telenor da pod hitno krenu u realizaciju i omoguce nasim ljudima sa Kosova jeftinu konekciju prema Srbiji!!
Ili pod hitno krenuti sa prodajom IP telefonskih adaptera registrovanih kao lokalni brojevi u Srbiji.


Znate vi sta treba, netreba vas uciti!

(nedelja, 25. apr 2010, 14:20) - Никола Бокшан anonymous [neregistrovani]

Поново Холандија

Поздрав из Холандије,
Немојмо заборавити да су Албанци највише урадили искључиво медијима,немојте заборавити ни Хрватску,а манипулације из Сарајева ,
Ако Србија неможе бити актуелна у медијима запада и тиме бранити интересе Срба онда је и дипломатија осуђена на неуспех,мало се освестите,медији на западу ово морају знати ту нема дилеме ,одмах истог дана...
унапред хвала
Никола Бокшан

(nedelja, 25. apr 2010, 13:41) - Никола Бокшан anonymous [neregistrovani]

Холандија

Поздрав из Холандије,
Овде медији немају појма о томе, шеф ЕУЛЕХ са је из Холандије, значи само је до наше дипломатије да то угура у информативни систем
земаља на западу, па господине Тадићу изволите да видимо ту вашу моћ ,да свет зна за муке Срба,
унапред захвалан
Никола Бокшан

(nedelja, 25. apr 2010, 13:16) - Nikola [neregistrovani]

Bruka za Eulex

Puna podrška predsedniku Tadiću u osudi ovog čina. A što se tiče Eulexa, sram ih bilo. Zašto se sad ne oglasi francuski ambasador koji podržava Eulex (ostao nam je dužan odgovora i posle sramnog nastupa Bernara Kušnera na Kosovu i Metohiji). Očekujem da se povodom ovoga oglase i naše nevladine organizacije, pre svih Miljenko Dereta, Nataša Kandić, Sonja Biserko, Vojin Dimitrijević.

(nedelja, 25. apr 2010, 11:48) - Andrej [neregistrovani]

Komentar

Mora da se uspostavi red u mnogim oblastima tehnicke prirode i ne moze medjunarodna zajednica da dozvoljava krsenje bilo cijih ljudskih prava,Pred.Tadic je brzo reagovao,a po meni trebalo bi da se oformi stalno mesovito telo za tzv.tehnicka pitanja,posto je to za sada najvaznije za srpsko stanovnistvo.