Centralno Kosovo bez telefona

Kosovska policija nastavila isključenja predajnika srpskih mobilnih operatera. Bez ikakvih komunikacijskih veza ostalo oko 100.000 Srba na Kosovu, s obzirom na to da su prekinute i veze fiksne telefonije. Veze rade samo na severu Kosova.

Nakon što je juče onesposobila 14 baznih stanica srpskih mobilnih operatera, kosovska policija je nastavila isključenja. Jutros je isključen predajnik "Telekoma Srbije" u Štrpcu i Kosovskoj Kamenici. Više od 100.000 Srba u Pokrajini ostalo je bez mobilne i fiksne telefonije.

Kako je u prekidu i fiksna telefonija, veliki broj srpskih sela potpuno su odsečena jedna od drugih. Veze rade samo na severu Kosova.

I predajnik regionalne televizije i radija "Herc" u Štrpcu, koji emituje program na srpskom jeziku, demoloran je jutros oko 6.30 uz jake policijske snage. U toj opštini živi oko 12.000 Srba.

Direktor TV "Herc" Bojan Mladenović rekao je da nije dobio nikakvo objašnjenje zbog čega je uništen i predajnik, dodajući da  su radnici uništili sve što su mogli. Mreža 063 u Štrpcu je u funkciji.

Uništena je i emisiona tehnika mreže "Kosma" koju čine pet srpskih radiostanica, a koja poseduja sve dozvole za rad na Kosovu i Metohiji, poručuju iz Udruženja novinara Srbije. 

Oprema se nalazila kod repetitora Beli kamen na Brezovici. Monteri su uz asistenciju policije presekli kablove na linkovima "Kosme" i uništili agregat čija je vrednost oko 10.000 evra, saopštava UNS.

U toku dana uništena je i oprema za emitovanje programa televizije "Puls" iz Šilova na predajniku koji su pre nekoliko meseci nepoznate osobe digle u vazduh.

Zbog prestanka mobilne mreže Telekoma i Telenora u srpskim sredinama centralnog Kosova i drugim delovima pokrajine u blokadi su službe hitne medicinske pomoći, jer ne mogu da prime pozive pacijenata niti da stupe u kontakt sa ambulantama i bolnicama.

Pacijenti mogu da dobiju pomoć hitne medicinske službe samo oko dođu direktno u domove zdravlja i ustanove Hitne pomoći. U blokadi su i druge službe. Internet signal nije prekinut.

Opasnost od eskalacije sukoba

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović upozorio je da postoji opasnost od sukoba ako predstavnici kosovskih institucija pokušaju na severu Kosova da ugase signal srpskih operatera mobilne telefonije.

"Mi ne želimo da dođe do tog sukoba i učinićemo sve da do njega ne dođe, ali ćemo i učiniti sve da se ne dozvoli da se, kao što je to bio slučaj južno od reke Ibar, ugasi mobilna ili fiksna telefonija. Ne možemo dozvoliti da nemamo nikakvu komunikaciju sa centralnom Srbijom i ostatkom sveta", rekao je Bogdanović.

Iako je naglašeno da su srpski zvaničnici u stalnoj komunikaciji sa predstavnicima međunarodne zajednice na Kosovu, a pre svega Euleksom, ministar Bogdanović je rekao da je poražavajuće to što međunarodna zajednica ćuti i to što od Euleksa još nema odgovora.

Regaujući na incident koji se dogodio u opštini Zvečan kada je antenski predajnik kosovskog operatera mobilne telefonije "Ipko" oštećen u eksploziji, ministar Bogdanović je izjavio da se radi o određenoj vrsti provokacije, ali da Srbi ne žele nikakve sukobe u pokrajini.

"Ne želimo nikakve sukobe, iako druga strana priželjkuje scenario u kojem bi srpska zajednica reagovala nasilno", rekao je Bogdanović uz apel predstavnicima opština na Kosovu i Metohiji da trezveno i hladne glave razmišljaju o svemu.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović rekao je u Jutarnjem dnevniku RTS-a da ovaj potez privremenih kosovskih vlasti predstavlja kršenje ljudskih prava.

"U ovakvim uslovima stvaraju se uslovi za poluistine i istine, podiže se tenzija a u stanju visoke tenzije sve je moguće", rekao je Ivanović.

Predsednik opštine Šrpce Zvonko Mihajlović izjavio je da je isključenje signala srpskih operatera mobilne telefonije u Sirinićkoj Župi još jedan vid pritiska na Srbe kako bi se odselili sa Kosova i Metohije i naglasio da duboko veruje da će Beograd naći način da adekvatno reaguje i reši problem.

Nastavak isključenja predajnika srpskih mobilnih operatera najavila je juče kosovska Regulatorna agencija za telekomunikacije.

Privremene kosovske institucije kažu da srpski operateri rade neovlašćeno, a iz Ministarstva za Kosovo i Metohiju podsećaju da svi naši mobilni operateri rade po dozvolama dobijenim mnogo pre 1999. godine, u kojima vreme na koje su dobijene, nije bilo limitirano.

U toku dana, šef Misije Euleksa Iv de Kermabon razgovarao je sa predstavnicima privremenih kosovskih institucija, nakon čega je saopšteno da evropska misija nije obaveštena niti konsultovana o isključivanju srpskih operatera.

Bez rešenja za zdravstveno ugrožene

Direkotorka Doma zdravlja u Gračanici Rada Trajković rekla je da je drugog dana prekida komunikacije pojačano doveženje pacijenata u domove zdravlja. 

"Ako je kosovska vlada htela da uvodi red i legalnost, onda je trebalo da pripremi stanovništvo na to, a ne da ostavi bolesne ljude, životno ugrožene da nemaju način da zatraže medicinsku pomoć", rekla je Trajković.

"Hitnu pomoć niko ne zove, bez obzira što smo javnost obavestili da smo nabavili tri mobilna telefona kosovskog opratera Ipko", rekla je Trajkovićeva.

Direktorka gračaničkog Doma zdravlja smatra da je moralo da postoji rešenje kako da se Srbi sa centralnog Kosova organizuju u slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja, u ovoj situaciji.

"Ukoliko se desi bilo kakav smrtni ishod mi ćemo morati da podnesemo prijavu ne samo protiv vlade Kosova, već i protiv međunarodnih institucija jer je ovo potpuno nehuman i necivilizacijski akt prema srpskoj zajednici", naglasila je Trajković.

broj komentara 27 pošalji komentar
(nedelja, 25. apr 2010, 14:28) - dijaspora [neregistrovani]

IP telefoniju pod HITNO

i da svako sa Kosova moze da bira u kojoj pozivnoj grupi zeli da bude (tamo gde ima najvise rodbine i kontakta).

Nek celo selo zakupi jednu internet konekciju koju im kosovske institucije odobravaju i nek je lacaju svi zajedno. Nabosti router i IP adaptere za svaku kucu i odjednom su svi u sred Srbije, lokal.

Pokazimo snagu nase tehnicke obrazovanosti, jer ovo nemoze niko da zakoci.

(nedelja, 25. apr 2010, 02:29) - anonymous [neregistrovani]

Thanks,

People!

(nedelja, 25. apr 2010, 02:28) - anonymous [neregistrovani]

Dejan, Canada

Thanks to American people who see this terrorisam and support Serbian people in their struggle to retain the south province and provide them with the human rights they should have enjoyed in any democratic society.

(subota, 24. apr 2010, 23:18) - anonymous [neregistrovani]

Teroristi

u Srbiji,stvarno imaju privilegije.Da li bi Amerika tolerisala ovu vrstu terorizma,na svom tlu?

(subota, 24. apr 2010, 22:31) - Zoran [neregistrovani]

Legalizovan Terorizam!

Kako god da ga zvali ovo je Terorizam!? U normalnom svetu bi se ovo kao Terorizam i tretiralo ! Kako je moguce da oni jednostavno dizu u vazduh tudje vlasnistvo i ostavljaju ljude bez kontakta sa svetom !? Zasto taj svet nije obavesten o ovom Terorizmu ?

(subota, 24. apr 2010, 22:23) - anonymous [neregistrovani]

Support for Serbia

and serbian people of Serbian provence of Kosovo.We your dearest friends,from USA thinking of you and praying for your freedom
in 21century.Free from oppression,from terror
that is upon you.
God bless you all
K.Ellis
Darren
Lizzy
George
Bev
Jo
Jack
Michael
Fred
Pamela
Anne
Liam
Tom

(subota, 24. apr 2010, 22:02) - anonymous [neregistrovani]

Koji

varvarizam,pa nisu oni to iz albanije doneli.
Podrska mojim dragim zemljacima
pozdrav iz Engleske

(subota, 24. apr 2010, 22:00) - Kosovo [neregistrovani]

Srbin

Pozdrav i tebi, Kosovo je Srbija..
To i potvrdjuju ovi srpski repetitori i predajnici, njima sve sto je Srpsko smeta, ali nece uspeti..

(subota, 24. apr 2010, 21:56) - Metohija [neregistrovani]

Gorazdevac

Ostali smo samo jos mi sa signalom, sutra je najavljeno da ce i nama da iskljuce... Mi smo i ovako odseceni od svega, samo nam jos to hvali...


STRASNO!!!!!!

(subota, 24. apr 2010, 21:25) - anonymous [neregistrovani]

Ovako

Ovo je stvarno uzas,sta rade.Pokusali su i nama u Kos.Mitrovici da ugase,ali nisu uspeli,naravno oni ce pokusavati jos mnogo puta da ugase predajnike na severu Kosova,ali to moze dovesti do velikih sukoba,zato sto mi necemo dopustiti da nam ugase i ono malo sto nam je ostalo....