Sirija uz Srbiju protiv nezavisnosti Kosova

Srbija će uz pomoć Sirije nastojati da spreči da se u Organizaciji islamske konferencije usvoji rezolucija kojom se islamske zemlje pozivaju na priznavanje nezavisnosti Kosova, rekao u Damasku ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je, prilikom posete Siriji, da će Srbija uz pomoć te zemlje nastojati da spreči da se u Organizaciji islamske konferencije usvoji rezolucija, na predlog Saudijske Arabije, kojom se islamske zemlje pozivaju na priznavanje nezavisnosti Kosova.

Jeremić je, posle razgovora sa sirijskim predsednikom Bašarom al Asadom, rekao agenciji FoNet da Beograd i Damask u potpunosti dele mišljenje o problemu jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i da Sirija podržava diplomatske napore Srbije da očuva svoj suverenitet i teritorijalni integritet.

"Sirija je od velikog značaja, imajući u vidu da se ovde za 10 dana održava sastanak OIK, kada će, kako smo obavešteni, jedna grupa zemalja, predvođena Saudijskom Arabijom, pokušati da stavi na glasanje rezoluciju kojom se islamski svet poziva na priznavanje nezavisnosti Kosova", istakao je šef srpske diplomatije.

"Činimo sve da to sprečimo", istakao je Jeremić, a to je i glavni razlog njegove današnje posete Damasku.

Srbija nastoji da grupa zemalja članica OIK, predvođena Sirijom, koja i predsedava tom organizacijom, podnošenjem amandmana na predlog saudijske rezolucije, izdejstvuje da ona bude prihvatljiva i za Srbiju i da ne zadire u status Kosova.

Kako je javila sirijska novinska agencija SANA, predsednik Sirije Al Asad je, tokom razgovora, istakao potrebu za pronalaženjem političkih rešenja sukoba na Balkanu i Bliskom istoku, kako bi se ta dva regiona izmakla od verskih i etničkih podela.

Sirija važi za jednu od najuticajnijih islamskih država, posebno od kako je francuski predsednik Nikola Sarkozi, prošle godine, pokrenuo inicijativu koja uključuje posredovanje Asada u rešavanju čitavog niza problema na Bliskom i Srednjem istoku, uključujući rešavanje palestinskog pitanja, pobuna u Iraku i tenzija među sukobljenim stranama u Libanu.

Istovremeno, Sirija bi mogla odigrati važnu ulogu u rešavanju iranske nuklearne krize. 

Potencijal za ekonomsku saradnju 

Ministar Jeremić je dodao da je u razgovoru sa Bašarom al Asadom bilo reči i o mogućnosti unapređenja bilateralne saradnje.

"Sirija je zemlja koja se u ovom trenutku u ekonomskom, političkom i svakom drugom smislu otvara prema svetu", rekao je Jeremić i istakao da postoje izuzetan prostor i potencijal za ekonomsku saradnju.

Prema ministrovim rečima, postignut je dogovor da se do kraja godine održi mešoviti srpsko-sirijski komitet, kao i da se pospeši formiranje srpsko-sirijskog saveta.

"U ekonomskoj krizi naša privreda trebalo bi da pokuša da bude prisutna u svim zemljama i na svim meridijanima", naglasio je Jeremić i ocenio da je ova poseta dobra politička osnova za razumevanje i saradnju.

U razgovoru je bilo reči i o situaciji na Bliskom Istoku, gde je, kako je rekao Jeremić, Sirija nezaobilazni faktor za kreiranje dugotrajnog mira.

Sirija je angažovana u razgovorima sa svim činiocima na Bliskom istoku i nadamo se naredni meseci mogu da donesu rezultate, jer su "šanse bolje nego u bilo kom trenutku proteklih decenija".

broj komentara 10 pošalji komentar
(četvrtak, 04. jun 2009, 17:31)
anonymous [neregistrovani]

Ko su...

a od koga su oni naucili to?

(četvrtak, 04. jun 2009, 09:22)
anonymous [neregistrovani]

Ko su...

A jeli znate vi ko su najveci kriminalci u EU. Koga ima najvise u zatvorima zbog: droge, silovanja, prostitucije.
Pa naravno da EU podrzava nezavisno Kosovo samo da ima gde da vraca ove kriminalce, a za neke anti JU.

(sreda, 13. maj 2009, 20:18)
anonymous-rajko [neregistrovani]

@ anonymous-rajko

Na kosovu po nikojoj racunici srbi nisu bili vecina,povremeno su dopunili broj srpske nacionalnosti vlasti iz beograda i to u razlicitim periodima.Na kosovu isada ima manji broj srba starosedelci i takozvani sopi koji su dosli kao kolonisti iz drugih krajeva.

(sreda, 13. maj 2009, 17:11)
anonymous [neregistrovani]

@ anonymous-rajko

Srbi su bili vecinsko stanovnistvo na Kosovu kada su se tamo gradili srpski vjerski objekti.

(sreda, 13. maj 2009, 17:06)
anonymous [neregistrovani]

Pitanje za razmišljanje

a jel znas ti kad su te crkve pravjene i koliko je tada bilo albanaca na kosovo samo nemoj da udaris onu vasu pricu da su albanci bili katolici i da su to njihove crkve bile

(sreda, 13. maj 2009, 15:32)
anonymous [neregistrovani]

Pitanje za razmišljanje

У Приштини нема католика, тачније њихов број се мери у промилима. Већина католика Албанаца живи у Метохији.
У Сирији живи доста православних Арапа које овом приликом поздрављам.

(sreda, 13. maj 2009, 14:57)
anonymous-rajko [neregistrovani]

Pitanje za razmišljanje

Pa vi gospodine izgleda da st"veliki matematicki strucnjak" ako nisi nest drugo.da li si racunao nekad koliko posto na kosovu ima srba i kaliko ima vrskih objekata a sigurno su vise politicki objekti???.

(sreda, 13. maj 2009, 14:37)
anonymous [neregistrovani]

Папа

Мало људи не зна да је Ибрахим Ругова,променио веру,и прешао у католике.У просторији где су одржавали КЗШ,доминирала је његова слика са Папом.Умро је као католик.

(sreda, 13. maj 2009, 14:35)
anonymous [neregistrovani]

Pitanje za razmišljanje

zato sto ne mogu da zamisle amerikance ha ha

(sreda, 13. maj 2009, 14:25)
Milan [neregistrovani]

Pitanje za razmišljanje

Zbog čega bi islamske zemlje trebalo da priznaju tzv. državu Kosovo? Pa u centru Prištine se zida ogromna katolička crkva, iako u Prištini živi možda 5% katoličkog življa. Saudijska Arabija pokušava da progura svoj stav u islamskom svetu a u stvari to je stav Amerike. S. Arabija je najveći Američki saveznik u Arapskom svetu. Molim čitaoce ovog komentara da se zapitaju malo, zašto islamske zemlje ne žele da priznaju kvazitvorevinu Američke politike?