petak, 19. dec 2014. | Izaberite pismo: Ћирилица 

Naslovna > Vesti > Politika > Novi konzulati u Crnoj Gori i Hrvatskoj

utorak, 28. apr 2009, 08:09 -> 14:21

Novi konzulati u Crnoj Gori i Hrvatskoj

Beograd zvanično izneo nameru da u Crnoj Gori otvori tri konzulata. Planirano i otvaranje konzulata u Kninu, umesto dosadašnjeg u Rijeci.

Posle najave da će Crna Gora uskoro poslati novog ambasadora u Srbiju, Beograd je Podgorici zvanično saopštio nameru o otvaranju tri konzulata u toj zemlji. U Hrvatskoj, gde imamo konzulat u Vukovaru, Srbija planira da otvori i jedan u Kninu, s tim što bi se ukinuo onaj u Rijeci.

Izjava ministra Jeremića
 
SNP podržava predlog Srbije

Najveća crnogorska opoziciona Socijalistička narodna partija (SNP) pozvala je vlast u Crnoj Gori da učini sve kako bi bila realizovana inicijativa Srbije o otvaranju konzulata u Nikšiću, Bijelom Polju i Herceg Novom.

Potredsednik SNP-a Vasilije Lalošević smatra da je konačno svima postalo jasno da "narod ne sme biti talac ničije neozbilje politike i da očekuje da će nadležni crnogorski organi uraditi sve da ova inicijativa bude realizovana", prenosi Tanjug.

Lalošević kaže da će takva odluka doprineti rešavanju nespornih problema građana Crne Gore i Srbije, kao što su dvojno državljanstvo, pitanje i obezbeđenja prava radnika u Crnoj Gori i u Srbiji.

Glavni razlog otvaranja konzulata u Crnoj Gori i Hrvatskoj, pored aktivne i angažovane politike u regionu, svakako je zaštita naših sunarodnika i razvijanje ekonomske saradnje sa susedima.

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Milan Roćen rekao je za RTS da se sada o tom pitanju neće oglašavati.

Skoro dve godine posle proglašenja nezavisnosti Crne Gore, prošlog marta, dobili smo ambasadu u Crnoj Gori.  Ambasada Srbije smeštena je u kući u centru Podgorice. Simbolika ili ne, tek, vlasništvo je serdara Janka Vukotića koji je, sa svojom vojskom, štitio odstupnicu srpskoj vojsci u Mojkovačkoj bici.

Ako se Crna Gora složi, u šta zvanični Beograd ne sumnja, Srbija će uskoro imati konzulate u Bijelom Polju, Nikšiću i Herceg Novom.

Bijelo Polje bi, pored te opštine, pokrivalo i Pljevlja, Mojkovac, Berane, Andrijevicu i Plav.

Konzulat u nekada najvećoj opštini bivše Jugoslavije - Nikšiću, bio bi zadužen za Šavnik, Žabljak i Plužine, a Herceg Novi za opštine Budva,Tivat i Kotor. Oni koji žive u Baru, Ulcinju, Kolašinu i Danilovgradu obraćali bi se ambasadi u Podgorici.

"S vrha crnogorske države dobili smo u poslednje vreme više signala da su spremni za novi diplomatski početak. Mi smo za njega spremni i želeli bi smo da kroz izgradnju novih institucionalnih veza s Crnom Gorom napravimo taj korak", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije, Vuk Jeremić. "U tom smislu i vidimo otvaranje konzulata i jedan takav proces podržavamo", naglasio je Jeremić.

Otvaranje četiri konzulata, napominju u MIP-u, ne podrazumeva i veće troškove, jer se zatvaraju jedna ambasada i dva konzulata u svetu.

"Prisustvo u Crnoj Gori i Hrvatskoj je svakako naš prioritet, pošto su regionalni odnosi jedan od spoljnopolitičkih prioriteta. U Hrvatskoj smo odlučili da zatvorimo Rijeku a otvorimo Knin, jer je povratak izbeglica prioritet i za nas i za Hrvatsku", izjavio je Vuk Jeremić.

Hrvatska u Srbiji, pored ambasade u Beogradu, ima konzulate u Subotici i Prištini. Otvaranje konzulata u dve susedne zemlje značilo bi novi počatak u diplomatskim odnosima na ovim prostorima, posle odluke Podgorice i Skoplja koji su, krajem prošle godine, u istom danu, priznali jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

1
komentari broj komentara 2 | cwpošalji komentar
(utorak, 28. apr 2009, 20:05)
anonymousBerane [neregistrovani]
opošalji odgovor

dobra vijest

Svaka cast za diplomatiju, prvi potez koji ce obradovati prosrpski crnogorski narod.

1
(utorak, 28. apr 2009, 11:33)
Brittanicus Aspalateo [neregistrovani]
opošalji odgovor

Novi konzulati u Crnoj Gori i Hrvatskoj

Ma kakva nezaposlenost na prosorima bivse Jugoslavije? Svi u diplomatiju!

1
1