Novi konzulati u Crnoj Gori i Hrvatskoj

Beograd zvanično izneo nameru da u Crnoj Gori otvori tri konzulata. Planirano i otvaranje konzulata u Kninu, umesto dosadašnjeg u Rijeci.

Posle najave da će Crna Gora uskoro poslati novog ambasadora u Srbiju, Beograd je Podgorici zvanično saopštio nameru o otvaranju tri konzulata u toj zemlji. U Hrvatskoj, gde imamo konzulat u Vukovaru, Srbija planira da otvori i jedan u Kninu, s tim što bi se ukinuo onaj u Rijeci.

 

Glavni razlog otvaranja konzulata u Crnoj Gori i Hrvatskoj, pored aktivne i angažovane politike u regionu, svakako je zaštita naših sunarodnika i razvijanje ekonomske saradnje sa susedima.

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Milan Roćen rekao je za RTS da se sada o tom pitanju neće oglašavati.

Skoro dve godine posle proglašenja nezavisnosti Crne Gore, prošlog marta, dobili smo ambasadu u Crnoj Gori.  Ambasada Srbije smeštena je u kući u centru Podgorice. Simbolika ili ne, tek, vlasništvo je serdara Janka Vukotića koji je, sa svojom vojskom, štitio odstupnicu srpskoj vojsci u Mojkovačkoj bici.

Ako se Crna Gora složi, u šta zvanični Beograd ne sumnja, Srbija će uskoro imati konzulate u Bijelom Polju, Nikšiću i Herceg Novom.

Bijelo Polje bi, pored te opštine, pokrivalo i Pljevlja, Mojkovac, Berane, Andrijevicu i Plav.

Konzulat u nekada najvećoj opštini bivše Jugoslavije - Nikšiću, bio bi zadužen za Šavnik, Žabljak i Plužine, a Herceg Novi za opštine Budva,Tivat i Kotor. Oni koji žive u Baru, Ulcinju, Kolašinu i Danilovgradu obraćali bi se ambasadi u Podgorici.

"S vrha crnogorske države dobili smo u poslednje vreme više signala da su spremni za novi diplomatski početak. Mi smo za njega spremni i želeli bi smo da kroz izgradnju novih institucionalnih veza s Crnom Gorom napravimo taj korak", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije, Vuk Jeremić. "U tom smislu i vidimo otvaranje konzulata i jedan takav proces podržavamo", naglasio je Jeremić.

Otvaranje četiri konzulata, napominju u MIP-u, ne podrazumeva i veće troškove, jer se zatvaraju jedna ambasada i dva konzulata u svetu.

"Prisustvo u Crnoj Gori i Hrvatskoj je svakako naš prioritet, pošto su regionalni odnosi jedan od spoljnopolitičkih prioriteta. U Hrvatskoj smo odlučili da zatvorimo Rijeku a otvorimo Knin, jer je povratak izbeglica prioritet i za nas i za Hrvatsku", izjavio je Vuk Jeremić.

Hrvatska u Srbiji, pored ambasade u Beogradu, ima konzulate u Subotici i Prištini. Otvaranje konzulata u dve susedne zemlje značilo bi novi počatak u diplomatskim odnosima na ovim prostorima, posle odluke Podgorice i Skoplja koji su, krajem prošle godine, u istom danu, priznali jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 28. apr 2009, 20:05) - anonymousBerane [neregistrovani]

dobra vijest

Svaka cast za diplomatiju, prvi potez koji ce obradovati prosrpski crnogorski narod.

(utorak, 28. apr 2009, 11:33) - Brittanicus Aspalateo [neregistrovani]

Novi konzulati u Crnoj Gori i Hrvatskoj

Ma kakva nezaposlenost na prosorima bivse Jugoslavije? Svi u diplomatiju!