utorak, 23. dec 2014. | Изаберите писмо: Ћирилица 

Насловна > Vesti > Politika > Jeremić na proslavi u Akri

subota, 06. mar 2010, 17:27 -> 19:42

Jeremić na proslavi u Akri

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić prisustvovao u Akri proslavi Dana nezavisnosti Gane. Jeremić zahvalio Gani na principijelnoj podršci Beogradu što nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, koji je u Akri prisustvovao proslavi Dana nezavisnosti Gane, razgovarao je sa šefom diplomatije te zemlje Alhadžijem Muhamedom Muminijem o proširenju bilateralne saradnje.

Izjava Vuka Jeremića

Ministar Jeremić izjavio je da Gana neće priznati nezavisnost Kosova, već će "nastaviti da principijelno poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije".

Izuzetno smo zahvalni Gani na takvom stavu, rekao je Jeremić posle razgovora sa ministrom spoljnih poslova Gane Alhadžijem Muhamedom Mumunijem i ministrom za trgovinu i industriju Hanom Tet.

Upoznali smo rukovodstvo Gane o namerama da nastavimo diplomatsku borbu za odbranu naše teritorijalne celovitosti, rekao je Jeremić.

Važno je da Gana ima takav stav, jer je izuzetno uticajna u Africi. Radi se o, u političkom i demokratskom smislu, jednoj od najrazvijenijih i najstabilnijih zemalja Afrike, izjavio je Jeremić.

Ukazano nam je izuzetno veliko poštovanje, delegacija Srbije je bila počasni gost na proslavi Dana nezavisnosti Gane, koja je jedna od najznačajnijih i najstabiljnijih afričkih demokratija, izjavio je Jeremić agenciji FoNet u Akri.

Konstatujući da Beograd sa Ganom ima dugu istoriju prijateljskih odnosa, Jeremić je ocenio da postoji veliki potencijal za proširenje bilateralnih odnosa, "posebno u domenu ekonomije i odbrambene industrije".

Nekoliko hiljada učenika osnovnih, srednjih i vojnih škola učestvovalo je na proslavi 53. godišnjice nezavisnosti Gane, prve subsaharske zemlje koja je, 1957. godine, ostvarila nezavisnost.

Poruka ovogodišnje proslave, koja je održana u sklopu obeležavanja 100. godišnjice rođenja prvog predsednika Gane Kvane Nkrumaha, glasi: "Ulaganje u omladinu, za bolju Ganu".

Protekle decenije Vlada Gane izdvajala je za prosvetu 28 do 40 odsto državnog budžeta.

1
komentari broj komentara 2 | cwpošalji komentar
(subota, 06. mar 2010, 22:49)
Milan [neregistrovani]
opošalji odgovor

Samo napred

Samo napred gospodine Jeremiću.

1
(subota, 06. mar 2010, 20:15)
anonymous [neregistrovani]
opošalji odgovor

Гана, хвала!

Захвалност Гани и народу Гане на принципијелној подршци Србији у одбрани територијалног интегритета и суверенитета на Косову и Метохији.

1
1