Podneta kontratužba

Ovlašćeni pravni zastupnici Republike Srbije predali su Međunarodnom sudu pravde kontratužbu protiv Republike Hrvatske zbog zločina počinjenih nad Srbima u toj državi od 1991. do 1995. godine. Jeremić: Nismo imali izbora.

Ovlašćeni pravni zastupnici Srbije podneli su Međunarodnom sudu pravde kontratužbu protiv Republike Hrvatske zbog zločina počinjenih nad Srbima u toj državi od 1991. do 1995. godine.

Predsednik Srbije Boris Tadić najavljujući podnošenje kontratužbe, rekao je da je "Srbija smatrala i u prethodnim godinama, a smatra i dalje, da je uvek bolje da se svi konflikti iz ratova 90-ih godina rešavaju vansudskim procesima, mirnim putem, međutim, za takav pristup Srbije potrebni su i partneri sa druge strane".

Ovakav pristup Srbije, smatra predsednik Srbije, nikada nije podrazumevao da svi zločini ne treba da budu procesuirani, ali da zločini treba da budu procesuirani u redovnim sudskim procesima.

Predsednik Srbije je rekao da nema nikakve dileme "da ulazimo u jednu novu etapu odnosa, koja će podrazumevati i sudski proces pred Međunarodnim sudom pravde".

"Ali istovremeno želimo da verujemo da je moguće da hrvatske i srpske institucije u budućnosti sednu za sto i pokušaju da kroz jedan uporan i naporan proces uspostave eventualno vansudsko poravnanje i vansudsko rešenje koje zadovoljava i pravdu i princip pravičnosti, ali istovremeno vodi računa o žrtvama koje su apsolutno nesumnjive i koje su teška posledica ratnih zbivanja tokom 90-ih godina", rekao je Boris Tadić.

Sredinom decembra okončan rad na kontratužbi

Prethodno je Vlada Srbije saopštila da se "Republika Srbija odlučila na ovaj korak jer je Republika Hrvatska 2. jula 1999. godine pokrenula postupak pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije zbog navodnog kršenja Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida tokom oružanih sukoba na teritoriji te Republike od 1991. do 1995. godine".

Pravni tim Srbije je sredinom decembra okončao rad na obimnoj kontratužbi.

Srpska kontratužba je izuzetno obimna, kako navode zvaničnici, i u pet tomova sadrži i detalje vezane za zločine počinjene nad Srbima u Hrvatskoj u periodu od 1991. do 1995. godine, ali i obiman, istorijski, dodatak o periodu od 1941. do 1945. godine.

Hrvatska je MSP podnela tužbu protiv Srbije 1999. godine. U njoj se tvrdi da je Beograd odgovoran za "etničko čišćenje" hrvatskih građana kao "oblik genocida", zato što je "direktno kontrolisao aktivnosti svojih oružanih snaga, obaveštajnih agenata i raznih paravojnih odreda koji su počinili zločine na teritoriji Hrvatske".

Navodi se da su zločini počinjeni posebno u Vukovaru, regionu Knina, istočne i zapadne Slavonije i Dalmacije. Prema tvrdnji Hrvatske, u tom periodu ubijeno je oko 10 hiljada osoba, dok je više od sedam hiljada bilo zatvoreno u logorima. 

MSP je docnije odbacio argumentaciju Srbije da nije nadležan da presuđuje jer u vreme podnošenja tužbe Srbija, odnošno bivša Savezna Republika Jugoslavija, nije bila članica UN, a potom odredio rok do 22. marta 2010. godine da Srbija, u skladu sa procedurom, odgovori na navode iz hrvatske tužbe.

broj komentara 31 pošalji komentar
(sreda, 06. jan 2010, 16:44) - anonymous [neregistrovani]

konacno

jasam sa nadao dace Srbija uraditi kontra tuzbu protiv Hrvatske.a pogotovo kada je advpkat Sasa Obradovic.On je vrlo priznat advokat u svetu.Sasu obradovica znam licno,i zelim mu uspeh u radu.

(sreda, 06. jan 2010, 13:44) - anonymous [neregistrovani]

tuzba.

procitah danas da je bugarska tuzila tursku za imovinu proteranih bugara.traze 20 milijardi. sta mislite sta ce hrvate vise da boli, kontratuzba za genocid ili tuzba za imovinu, penzije itd?

(utorak, 05. jan 2010, 23:14) - MiRa [neregistrovani]

A sta je tebi?

Krv ljudka (srpska, jevrejska i romska) vapi do neba vec 100 godina, i ne moze nikakav pragmatizam, "vizije", "razum" NITI PARE da je ucutkaju! Nista ne moze da optereti nase odnose vise nego one stotine hiljada ustaskom rukom ubijenih Srba, za koje niko nikada nije odgovarao, i kojima su i grobnice izbrisane!

(utorak, 05. jan 2010, 23:09) - anonymous [neregistrovani]

nepravda

Kad sam čula za kontratužbu, ja sam se iskreno ponadala da će pravda konačno biti zadovoljena i da će Hrvati konačno odgovarati za zločine koje su počinili. Ali, kad sam malo razmislila, zaključila sam da na kraju od svega vjerovatno neće biti ništa... Mislim da je strance malo briga za tragediju koju je ovaj narod preživio, a pravda je riječ koja u politici malo znači... Činjenica je da su nas Hrvati napali, otjerali, ubijali i učinili da se nikad ne vratimo. Ako to nije etničko čišćenje, ne znam šta je. Ono što je još strašnije, jeste što su to uradili uz podršku zapada. Ono što je najstrašnije je što, ne samo da nisu nikad kažnjeni ni osudjeni za to što su učinili, već se otvoreno hvale svojim "pobjedama" i rugaju se Srbima koji su "sami otišli". Svi dokazi su na našoj strani, ali na žalost, dokazi do sad nisu mnogo značili... Ipak, nedopustivo je da jedna zemlja slavi nacionalni praznik dok je druga u suzama... To je nešto što ne bi smjelo da se dešava. Isto tako, Hrvati nisu ispunili svoje obaveze prema izbjeglicama, što im se nekad postavljalo kao jedan od uslova za ulazak u EU, a neće ih nikad ni ispuniti. Jer čemu onda sve ubijanje i progon? Tudjmanova zaostavština se mora održati... I od ove priče oko tuženja vjerovatno na kraju neće biti ništa. Na žalost. Kao Srpkinja iz Hrvatske, svjesna sam da se moj narod nikad više neće vratiti na svoja vjekovna ognjišta, jednostavno zato što za to nema osnovne uslove. Ali, neka istina mora da se zna...Zbog budućih generacija.

(utorak, 05. jan 2010, 22:13) - anonymous [neregistrovani]

Логичан потез

Искрено се надам да ће правда бити коначно задовољена и да ће бити освећене све жртве усташког фанатизма од 1941.-1995. Бог све види и све ће једног дана доћи на своје.Живи били па видели...

(utorak, 05. jan 2010, 18:29) - Anika [neregistrovani]

E,to!

To i ja rekoh malopre,ali dzaba...:)

(utorak, 05. jan 2010, 18:11) - anonymous [neregistrovani]

Sta vam je svima bree

Da je vizije i pameti pa da se obe tuzbe povuku jer ako nastave ovako to ce opteretiti i onako opterecene odnose.Vecu korist bi imali obe drzave da sednu i pregovorima rese sporna pitanja a da se u medjuvremenu ide na sto bolju ekonomsku saradnju.Sta ce obe drzave izvoziti u EU osim vegete i ajvara a to nije nista.Saradnja bi nam donela obostranu korist i konacno,jedno zatisje pred kakvo takvo pomirenje ako je ikako moguce.Razumijem ja gos.Mesica da uvek napada Srbiju jer je mrzi ali i zbog obezbedjivanja trzista u Albaniji i Kosovu.Ni to nece biti dovoljno da se Hrvatska ekonomski oporavi.Dug je prevelik i zahteva ekonomsku saradnju i sa Srbijom.Ko razume shvatice a ko ne razume neka ide kod MMF i moli za jos jedan u nizu kredita.

(utorak, 05. jan 2010, 16:49) - anonymous [neregistrovani]

tuzba

nisi dobro procitao . ne tuzi se za paljevinu iprogon nego za genocid.pa sta se ustvari desilo?

(utorak, 05. jan 2010, 13:54) - anonymous [neregistrovani]

reakcija srpskih vlasti?

``Srbija i Slobodan Milošević su prvi napali Hrvatsku i zaposeli trećinu teritorija ove zemlje nakon što je proglasila nezavisnost, pa je tužba Srbije protiv Hrvatske potpuno neprimerena, komentariše Klaus Peter Vilš, poverenik za Jugoistočnu Evropu Unije demohrišćana u nemačkom parlamentu.
Milošević nije priznao nezavisnost Hrvatske, vodio je brutalni rat protiv Hrvatske, a Hrvatska je morala da se odbrani, smatra Vilš.`` (Izvor ``Dojce vele``).
Da li ce srpska Vlada reagovati na ovakvu, po Srbiju i dalje negativnu, kampanju?
Samo me to zanima.

(utorak, 05. jan 2010, 13:51) - Miloš [neregistrovani]

Hvala bogu

Sada će Hrvati konačno dobiti zasluženu kaznu za zločine nad Srbima tokom prošlog veka.