Treći dan rasprave o Kosovu

Belorusija i Azerbejdžan, pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, konstatovale da je deklaracija o jednostranoj nezavisnosti Kosova protivna međunarodnom pravu. Austrija smatra da u međunarodnom pravu ne postoji pravilo koje zabranjuje deklaracije o nezavisnosti.

Predstavnici Belorusije i Azerbejdžana konstatovali su pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu da je deklaracija o jednostranoj nezavisnosti Kosova protivna međunarodnom pravu.

"Belorusija smatra da ne postoje ubedljivi pravni argumenti u korist secesije Kosova od Srbije", rekla je zastupnica te zemlje Elena Gricenko u haškoj Palati mira. Gricenko je naglasila da situacija na Kosovu nije zadovoljila uslove za samoopredeljenje manjinskih grupa i secesiju koji su propisani međunarodnim pravom.

Po njenim rečima, secesija je po međunarodnom pravu bila dozvoljena u bivšim kolonijama ili slučajevima u kojima je manjinskom stanovništvu dugogodišnjom opresijom bilo uskraćeno učešće u vlasti.

"Situacija na Kosovu nije zadovoljavala kriterijume za tradicionalno tumačeno pravo na 'spoljno' samoopredeljenje", kazala je beloruska predstavnica, upozoravajući da u takvoj situaciji nije dozovljeno rasparčavanje suverene države.

Podsećajući da je ustavom SFRJ iz 1974. godine Kosovo uživalo široku autonomiju i status federalne jedinice, Gricenko je podvukla da kasnije ograničavanje tog statusa "ne legitimiše pravo Albanaca na samopredeljenje".

Predstavnica Belorusije je ukazala da je Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN bio potvrđen teritorijalni integritet i suverenitet SRJ, te da su vlasti u Beogradu ponudile kosovskim Albancima značajnu autonomiju i samoupravu, zadovoljavajući njihovo pravo na "unutrašnje samoopredeljenje".

Azerbejdžan: Svršen čin ne može tek tako biti prihvaćen

Zastupnik Azerbejdžana Agšin Medijev rekao je tokom rasprave da "činjenica da se međunarodno pravo ne bavi izričito secesijom ne znači da je ona dozvoljena", tim pre što su takvi pokušaji skoro uvek povezani sa nasiljem.

Po rečima Medijeva, entiteti koji kršeći unutrašnje zakone države proglase secesiju, "ne mogu se smatrati državama".

"Svršen čin ne može biti tek tako prihvaćen. Moć nije pravo, a sila nije zakon", naglasio je predstavnik Azerbejdžana.

Malijev je podsetio da se UN od osnivanja protivi narušavanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta država, kao temeljnog principa međunarodnog prava. On je napomenuo je da od 1945. godine svetska organizacija nije priznala nijednu jednostrano proglašenu nezavisnost kojoj se protivila matična država.

"Azerbejdžan veruje da je poštovanje međunarodnog prava od najveće važnosti za održavanje svetskog poretka i mira", zaključio je Malijev.

Austrija: Nezavisnost Kosova u skladu sa međunarodnim pravom

Trećeg dana rasprave o legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, Austrija je pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu ocenila da je jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom.

"U međunarodnom pravu ne postoji pravilo koje zabranjuje deklaracije o nezavisnosti, ni secesiju. Deklaraciju su usvojili izabrani predstavnici koji su izrazili volju naroda Kosova, a međunarodno pravo to ne zabranjuje", rekao je pravni zastupnik Austrije Helmut Tihi.

Tihi je tvrdio da, stoga, proglašavanje nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti ni sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN. Stvaranje novih država secesijom, naznačio je austrijski predstavnik, u suprotnosti je sa međunarodnim pravom samo u slučaju nezakonite upotrebe sile spolja: kršenja međunarodnih ugovora, kao u slučaju Kipra, ili kad ih uspostavljaju rasistički manjinski režimi, kao što se to dogodilo u nekadašnjoj Rodeziji.

Prema Austriji, jednostranom deklaracijom o nezavisnosti Kosova nije narušen ni princip zaštite teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, zato što se taj princip odnosi, kako je naglasio Tihi, samo ako druge države naruše integritet određene zemlje, a ne i entitet koji traži secesiju.

Sledstveno tome, teritorijalni integritet Srbije nije povređen zato što ga poštuju druge države, sugerisao je zastupnik Austrije. Tihi je izrazio nadu da će rešenje pitanja legalnosti nezavisnosti Kosova "doprineti dijalogu saradnje Srbije i Kosova i stabilnosti i miru u regionu".

Rasprava pred Međunarodnim sudom pravde biće nastavljena sutra kada će svoje stavove izložiti Bolivija, Brazil, Bugarska i Burundi.

Argentina podržala stavove Srbije

Predstavnici Argentine juče su ocenili da jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova predstavlja flagrantno kršenje međunarodnog prava, dok su njenu u korist njene legalnosti svoje stavove iznele Albanija, Nemačka i Saudijska Arabija.

Drugog dana rasprave, delegacija Argentine je podržala stavove Srbije da secesija Kosova predstavlja najgrublje kršenje međunarodnog prava i da preti da uruši uspostavljeni međunarodni poredak, poručujući da se svetla budućnost jedne države ne može graditi na taj način.

Šef pravne službe u Ministarstvu spoljnih poslova Argentine, Suzana Luis Čeruti rekla je da je jednostrano proglašenje u suprotnosti sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, koja je ustanovila međunarodno administrativno i bezbednosno prisustvo i nije ukinula, niti je mogla ukinuti, suverenitet Srbije nad Kosovom.

"Jednostranim proglašenjem nezavisnosti južne srpske pokrajine ugoržen je teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i taj potez nije u skladu sa međunarodnim pravom", rekla je Čeruti.

Pre obraćanja Argentine, svoj stav da secesija Kosova nema ništa sa međunarodnim pravom jer ono ne reguliše secesiju, izneli su predstavnici Nemačke, Saudijske Arabije i Albanije.

Rasprava pred Međunarodnim sudom pravde, koji posmatrači, zbog posebne politike težine, već nazivaju procesom veka, počela je u utorak predstavljanjem argumenata Srbije, dok su u popodnevnim sati govorili predstavnici Prištine, u sudu predstavljeni pod imenom Autori dekleracije o jednostrano proglašenoj nezavisnosti.

broj komentara 48 pošalji komentar
(petak, 04. dec 2009, 09:12)
anonymous [neregistrovani]

Odgovor Albancu

Da i meni se svidja sto Srbija sve izvestava, ali te zemlje koje brane nezavisnost Kosova nemaju ama bas nikakve pravne argumente. To je jako dobro da javnost cuje pravnu argumentaciju. Kosovo je Srbija.

(petak, 04. dec 2009, 01:44)
anonymous [neregistrovani]

Albanac

Meni se dopada izvestaj televisije Srbije is Haga jer tocno prenosi sta kaze i druga strana a ne samo SRpska strana mislim na drzave koj podrzavaju SRbiju jer do sada smo slusali samo mislenje Srpskih zvanicnika i narod je mislio sta kazu da su u pravo ali kada se slusa i druga strana narod moze sam da sakluci koj je u pravo.

(petak, 04. dec 2009, 00:15)
anonymous [neregistrovani]

Austrija

Preko 15 godia zivim u Austriji (Bec). Ako mogu da generalizujem, politika Austrije (kako spoljna tako i unutrasnja) se vrlo malo razlikuje od nacina razmisljanja prosecnog Austrijanca u svakodnevnom zivotu, hocu reci funkcionise na isti nacin: crno jeste crno ali ako mi treba, odgovor moze da bude i zuto, belo.. To nije pragmatizam. Po meni oni su prvaci sveta u relativizranju moralnih i etickih normi. Sve je moguce. Pravu osetljivost i emocije izazvacete kod prosecnog Austrijanca samo u jednom slucaju: darnite ga po novcaniku! E tu im se bude emocije. Za sve ostalo su neosetljivi. Po njima ni Hitler nije Austrijanac, on se samo slucajno rodio kod Linca, inace Svaba je.
Vidim da je vecina komentara ovde izazvana austrijskim tumacenjem pravde (a i to tumace po potrebi i koristi) i zato vam porucujem: ne nervirajte se, oni su takvi. A da u kontinuitetu vec vekovima vode antisrpsku politiku pa to je valjda svima poznato. Tako da i ovo iz Haga treba gledati u tom svetlu.

(petak, 04. dec 2009, 00:05)
anonymous [neregistrovani]

Sve je dozvoljeno? Važi onda!

Apsolutno se slažem. Mi u RS odmah, ako bude negativan odgovor Suda, u nezavisnost! Svi Turci u Austriji, Njemačkoj, Francuskoj - samoopredjeljenje, jer kažu osvjedočene demokrate zapadnjaci da je to dozvoljeno. Ako nacionalne manjine imaju pravo, onda i Turci kao manjina takođe imaju pravo, a o nama konstitutivnima da se i ne priča. I da pod hitno dati pravo Srbima u Hrvatskoj da i oni prave državu!

(četvrtak, 03. dec 2009, 23:59)
Sta burgenland?!bec.... [neregistrovani]

ooooo Tuuurciiii... vreme vam je!

da proglasite pokrajnu Bec,republikom....
U slucaju negativnog odgovora suda, RS treba da proglasi nezavisnost. I naravno da Turci u Austriji naprave drzavu... na primer... Savezna Republika Bec..... Jer... kako austrijanci kazu... Potpuno je legitimno, te ne verujem da bi se bunili i u ovom slucaju.... :/

(četvrtak, 03. dec 2009, 23:21)
Milan [neregistrovani]

Zashto

Pa ako je secesija legitimno pravo jednog naroda tj. nacionalne manjine i ako je u skladu sa poveljom u.n. kako vi kazhete,shto gospodo onda lepo ne priznate drzhavu juzhnu Osetiju ???

(četvrtak, 03. dec 2009, 22:38)
anonymous [neregistrovani]

Double standards

E, kada su druge zemlje u pitanju taj zakon ne vazi.Samo za male zemlje kao sto je nasa
ti velikodusnici,znaju kako da dele tudje.I davno umrla pravda se,prevrce u grobu od stida.
@n@ England

(četvrtak, 03. dec 2009, 22:34)
Bane [neregistrovani]

Slazem se u vezi RS

Ako po ovim argumentima teritorijalni integritet drzave nije narusen time sto ce entitet unutar te drzave proglasiti nezavisnost onda u tom slucaju neka i RS proglasi nezavisnost.

(četvrtak, 03. dec 2009, 22:13)
Dragan [neregistrovani]

Austrija

Da vidimo nekad kad Burgeland u Austriji bude trazio otcepljenje dali ce Austrijanci isto tako pricati.

(četvrtak, 03. dec 2009, 21:35)
glas razuma [neregistrovani]

sta drugo ocekivati od austrije?

Od zemlje koja se opire dvojezicnim tablama na ulazu u mesta u kojima zive pripadnici koruskih slovenaca. A njihov covek toboze treba da zavodi red u bosni, da "glupe" balkance poducava demokratiji i ljudskim i manjinskim pravima sve te evropske bajke su ipak samo bajke, juga se raspala jer su sve manjine imale veca prava, nego u bilo kojoj evropskoj drzavi danas, htelo se hleba preko pogace. siptari danas o onim pravima i standardima pod tacijevom vlascu mogu samo da sanjaju. osvestice se oni tek kad ih ameri budu prodali za parce bureka i kad im narede curik! jer ko sa djavolom tikve sadi, o glavu mu se obije.