Читај ми!

Blizu rešenja za prelaze

Delegacije Beograda i Prištine približile stavove kad je reč o administrativnim prelazima, ali nisu došle do konkretnog dogovora. Nastavak dijaloga sutra u Briselu.

Posle 12 sati razgovora u Briselu, delegacije Beograda i Prištine približile su stavove kad je reč o administrativnim prelazima, ali nisu došle do konkretnog dogovora. Razgovori će biti nastavljeni i sutra u Briselu.

Šef beogradske delegacije Borislav Stefanović potvrdio je da su se dve strane približile stavove o zajedničkom upravljanju administartivnim prelazima, ali da nisu približeni stavovi kada je reč o regionalnom predstavljanju Prištine.

Stefanović kaže da je Beograd izneo niz konkretnih predloga da bi se prevazišle razlike, ali je, kako je naveo, delegacija Prištine na svaki predlog, najčešće usaglašen i sa Evropskom unijom, odgovarala novim, "maksimalističkim i neprihvatljivim zahtevima".

Stefanović je rekao da Srbija nikako ne može da prihvati da administrativni prelazi imaju bilo kakvo obeležje državne granice.

Šef tima Beograda je ukazao da se mora rešiti funkcionisanje prelaza za Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji, da oni sa svojim registraskim tablicama i dokumentima ne bi ispaštali i da bi mogli slobodno da se kreću na Kosovu i van Kosova.

Stefanović je istakao da je delegacija Beograda učinila najveće moguće napore da se postigne sporazum i ukazao da nije moguće da jedna strana dobije sve, a druga ništa.

"Ako je neko u Prištini zamišljao taj dijalog na ovakav način, mislim da su se jako prevarili i da čine ogromnu štetu svima, regionu i pre svega ljudima koji žive na Kosovu i Metohiji", rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, sutra pre podne dve strane će pokušati da nađu rešenje za administrativne prelaze u vezi s kojima postoje dve tačke neslaganja što, kako je naveo, nije mnogo.

Šef pregovaračkog tima Beograda naglasio je da rešenje za administrativne prelaze mora da bude u skladu sa Ustavom Srbije i sa Rezolucijom UN 1244, i uz poštovanje interesa Srba na Kosovu i Metohiji.

Stefanović ističe da će sutra pokušati  da se nađe rešenje i za regionalno predstavljanje Prištine.

Šef pregovaračkog tima Prištine Edita Tahiri rekla je novinarima posle sastanka da su razgovarali o "integrisanom upravljanju granicama" navodeći da nije postignut dogovor, ali da su iznete ideje "radi prevazilaženja razlika".

Tahiri je ponovila da Priština insistira na "evropskom modelu integrisanog upravljanja granicama".

Šefica prištinskog tima je dodala da su obe strane bile usredsređene na to da predstave različite zamisli, ali je navela da to što nije bilo dogovora, pokazuje da je sutra potreban sastanak da bi se videlo kako se to može rešiti.

Tahiri je rekla da će se sutra razgovarati i o telekomunikacijama, energetici i regionalnom predstavljanju Prištine.

Predstavnica kosovskih vlasti je ponovo iznela tvrdnju da druga strana ne sprovodi do sada postignute dogovore.

Uoči početka današnje runde pregovora, Stefanović je rekao da situacija od prethodnih dana na Kosmetu ne doprinosi stabilnosti u regionu i da su važne tri stvari - da građani ostanu jedinstveni, da Kfor ne pokušava silom da ukloni barikade i da građani to treba da urade sami.

"Barikade su onemogućile uspostavljanje prištinskih institucija na severu Kosova, ali sad je red na politički proces", rekao je Stefanović.

Prilikom prošlonedeljne runde dijaloga, dve strane postigle su saglasnost o univerzitetskim diplomama.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton predstaviće sutra ministrima spoljnih poslova Unije ishod dijalog Beograda i Prištine.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво