Читај ми!

Ponovo suzavac na Jagnjenici

Srbi kod Jagnjenice prave alternativni put oko barikade koju je juče zauzeo Kfor, a novu postavljaju na putu ka Zvečanu. Kfor upotrebio suzavac. Razgovor predstavnika Kfora i predsednika Opštine Zubin Potok nije dao rezultate.

22.02 - Barikada u Dudinom kršu, koju je pre nekoliko noći Kfor pokušao da ukloni, večeras je dodatno ojačana i betonirana. Na ovoj barikadi, koja se nalazi na mostu, Srbi su betonirali i armaturu, tako da je do Zvečana nemoguće doći iz južnog dela Mitrovice, javlja Tanjug.

18.30 - Srbi u Jagnjenici nešto posle 18 sati istovarili nove količine zemlje kako bi ojačali barikade.

16.19 - Kfor, oko 16 sati, ostao delimično blokiran nakon što su Srbi istovarili nove količine šuta u Jagnjenici, sa obe strane puta Zubin Potok-Zvečan.

15.40 - Srbi dovezli dva kamiona šljunka i nasipaju barikadu na putu ka Zvečanu. Kfor baca suzavac u pokušaju da ih spreči da postave barikadu i naprave alternativni put, javlja reporter RTS-a.

15.15 - Srbi dovezli mehanizaciju u Jagnjenicu i prave alternativni put, kako bi zaobišli barikadu koju je zauzeo Kfor i tako spojili Zubin Potok sa ostalim mestima na severu KiM.

13.25 - Kfor upozorava: Reagovaćemo ako postavite novu barikadu.

12.25 - Nije postignut dogovor pripadnika Kfora i predsednika Opštine Zubin Potok, javlja reporter RTS-a.

9.20 - Kfor pozvao predsednika Opštine Zubin Potok Slavišu Ristića na razgovor u 12 časova.

8.45 - Kfor je preko razglasa upozorio Srbe da ne prilaze žici koja deli vojnike i demonstrante, jer će u suprotnom upotrebiti suzavac.

Vojnici Kfora upotrebili su suzavac u pokušaju da spreče Srbe u Jagnjenici, da nasipaju novu barikadu na putu ka Zvečanu. Okupljeni meštani prethodno su počeli da prave put kojim bi zaobišli mesto na kome je Kfor juče zauzeo barikadu, i spojili Zubin Ppotok sa ostalim mestima na severu Kosova.

Kfor je, nešto posle 16 sati ostao delimično blokiran nakon što su Srbi istovarili nove količine šuta u Jagnjenici sa obe strane puta Zubin Potok-Zvečan. Vozila Kfora, koja su juče razbila barikadu i preprečila put, ostala su između dve gomile zemlje koju su Srbi posuli na putu.

Srbi su, oko 14 časova, dovezli mehanizaciju i počeli da prave alternativni put. Dovezeni šljunak je nasipan na mestu gde se nalazila juče uklonjena barikada.

Putem Zubin Potok-Zvečan, zbog blokade Kfora, Srbi iz Ibarskog Kolašina ne mogu do Zvečana i Kosovske Mitrovice. Taj pravac, kroz Jagnjenicu, je od 1999. godine jedina komunikacija žitelja Ibarskog Kolašina sa ostalim delovima severa Kosova.

Predsednik Opštine Zubin Potok Slaviša Ristić sastao se u podne sa predstavnicima Kfora, ali nikakav dogovor nije postignut.

Kfor je tražio da se građani povuku i prepuste Kforu da kontroliše putni pravac. Ristić je rekao da jedino može da obeća da će pozvati građane da budu mirni. Građani, kaže Ristić, ne žele da se povuku sa barikada, jer tu protestuju već četiri meseca.

Prema njegovim rečima Kforu je bilo omogućeno kretanje i jučerašnja akcija nije bila potrebna. Na pitanje komandanta Kfora da li Srbi nameravaju da naprave drugu barikadu na mestu stare, Ristić je odgovorio potvrdno.

Građane i Kfor deli bodljikava žica koju su pripadnici međunarodnih vojnih snaga tokom akcije razvukli na tom delu. Građani su, tokom noći, dežurali na barikadi, u automobilima, šatorima i improvizovanim objektima.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović upozorio je komandanta Kfora Erharda Drevsa da će za sve što će se "eventualno dogoditi u Jagnjenici odgovornost snositi Kfor".

Ivanović je Televiziji Most rekao da je cilj vojnika Kfora, pri jučerašnjem uklanjanju barikade u selu Jagnjenici, bio da potpuno prekinu komunikaciju između Zvečana i Zubinog Potoka i da su razlozi isključivo vojno-taktičke prirode i dodao da vojnici nisu imali "nikakav povod da juče izazovu incident". 

Tokom jučerašnjeg dana, a i noćas, stizale su različite informacije o broju povređenih u sukobima Srba i Kfora. Ministar Goran Bogdanović rekao je da je povređeno stotinak Srba na barikadi, a Kfor je saopštio da je tokom popodneva povređeno 25 vojnika.

Kfor je poručio da nije bilo nasilja prema demonstrantima i upozorio da će na primenu sile odgovoriti "svim srazmernim sredstvima".

Nemački i austrijski pripadnici Kfora juče ujutru uklonili su barikadu u Jagnjenici na putu Kosovska Mitrovca – Zubin Potok, nakon čega je došlo do sukoba građana i Kfora.

Kfor je oklopnim transporterom izgurao kamione i autobus kojima je bio blokiran put, a zatim postavio bodljikavu žicu umesto barikade. Srbi su nedaleko od stare barikade postavili novu. Upotrebljeni su vodeni topovi.

U popodnevnim časovima dogodilo se još nekoliko incidenata – zapaljen je kamion sa drvima, koji je Srbima služio kao barikada, i dva šatora. Povređeni građani zbrinuti su u bolnicama u Kosovskoj Mitrovici i Zubinom Potoku.

Број коментара 38

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара