Читај ми!

O(p)stala barikada kod Dudinog krša

Vojnici Kfora pokušali da probiju barikadu kod Dudinog krša. Sirena se oglasila u Zvečanu, okupio se veliki broj građana, koji su potisnuli snage Kfora i ojačali barikadu. Više osoba zatražilo lekarsku pomoć. Među povređenima i pripadnici Kfora.

16.00 - Vlada Srbije osudila sinoćnje incidente na severu Kosova i istakla da je pronalaženje pravednog rešenje za prelaze Jarinje i Brnjak prioritet.

10.29 - Kako RTS saznaje, pored povređenih građana prošle noći na barikadi u Dudinom kršu bilo je i povređenih pripadnika mađarskog kontingenta Kfora. 

02.00 - Snažna eksplozija u severnom delu Kosovske Mitrovice. Oštećena dva vozila, nema povređenih. Eksplozija se dogodila u blizini Ekonomskog fakulteta, kod naselja Tri solitera, javila agencija Tanjug.

01.15 - Pripadnici Kfora napustili Dudin krš. Srbi ojačali barikadu koju su pripadnici mađarskog kontingenta pokušali da uklone.

00.45 - Okupljeni Srbi potisnuli vojnike Kfora stotinak metara od mesta na kojem se nalazila bodljikava žica. U povlačenju, Kfor ispalio desetine patrona suzavca. Više građana zatražilo lekarsku pomoć zbog upotrebe suzavca i povreda zadobijenih u koškanju sa Kforom.

00.06 - Kfor bacio suzavac na Srbe okupljene oko barikade kod Dudinog krša. Građani pokušavaju da podignu novu barikadu.

Pripadnici Kfora pokušali su u sredu, oko 23 sata, da uklone barikadu koju su postavili Srbi kod Dudinog krša, javlja reporter RTS-a Biljana Jovičić sa mesta događaja.

Najpre je grupa od 20 vojnika peške prešla barikadu i postavila bodljikavu žicu, odvojivši je fizički od građana koji su dežurali. Potom je Kfor angažovao teške građevinske mašine koje su počele da ruše betonsku barikadu. 

Istovremeno sa intervencijom Kfora oglasila se sirena u Zvečanu, i u Dudinom kršu je počeo da se okuplja veliki broj građana koji su počeli da postavljaju novu, zemljanu barikadu.

Mađarski pripadnici Kfora su transporterima i kordonom blokirali Srbe, a u nekoliko navrata upotrebljen je suzavac protiv okupljenih građana. Usledilo je i guranje i koškanje između pripadnika Kfora i meštana, posle čega je više Srba zatržilo lekarsku pomoć.

Sat iza ponoći, pripadnici Kfora povukli su se sa Dudinog krša, pošto su ih prethodno građani odugrali od barikade. Srbi su potom obnovili barikadu koja je delimično bila probijena. 

Načelnik kosovskomitrovačkog Okruga Radenko Nedeljković izjavio je da je akcija Kfora jednostran potez i demonstracija sile. Nedeljković je rekao da je Kfor pokušavao da ukloni barikadu, ali da su se međunarodni vojnici i ovoga puta suočili sa narodom koji ne želi uklanjanje barikada.

Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović optužio je Kfor da ne poštuje dogovor sa Srbima na severu Kosova.

"To je potvrđeno i sinoć kada su pripadnici mađarskog i portugalskog Kfora krenuli da nasilno uklone barikadu kod Dudinog krša", izjavio je Milović agenciji Beta. Predsednik opštine Zvečan naveo je da je juče na redovnom sastanku sa Kforom u Zvečanu dogovoreno da ne bude nikakvih jednostranih akcija.

Barikada kod Dudinog krša, kao mesto mogućeg proboja pripadnika Kfora, poslednji put je pominjana 17. novembra, ali je tada kolona od 11 vozila međunarodnih snaga propuštena pored barikade u Zupču i uputila se ka Zubinom Potoku.

Kfor je, inače, pokušao da ukloni barikadu kod Dudinog krša u dva navrata. Prvi put, 18. oktobra konvoj vozila se sa pola puta vratio u Prištinu.

Četiri dana docnije, 22. oktobra, građani koji su dežurali na barikadi nisu dozvolili prilaz vojnicima Kfora.

Barikada kod Dudinog krša postavljena je pre skoro četiri meseca i blokirala je prolaz prema Jarinju.

Број коментара 58

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи