Читај ми!

Bez dogovora o prelazima

Predstavnici Beograda i Prištine danas bez dogovora o administrativnim prelazima i učešću Prištine na regionalnim skupovima. Nastavak dijalog sledeće nedelje. Borislav Stefanović ocenjuje da je ova runda dijaloga ipak pozitivna zbog postignutog dogovora o diplomama.

Drugi dan najnovije runde dijaloga Beograda i Prištine o tehničkim pitanjima završen je bez novih dogovora. Borislav Stefanović je najavio da će se dve delegacije ponovo sastati 30. novembra.

"Iako je došlo do približavanja stavova dveju strana kada je reč o regionalnom predstavljanju Prištine, još uvek nemamo dogovor", izjavio je šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović i dodao da se nada da će taj dogovor biti postignut naredne nedelje.

Stefanović je rekao da je srpska strana za administrativne prelaze iznela vrlo konkretne predloge, od kojih su neki naišli na odobravanje predstavnika Evropske unije.

Prištinska delegacija, kako je predočio, nije prihvatila ono što predstavlja zaštitu Ustava Srbije, suvereniteta i Rezolucije 1244 SB UN, kao što se i očekivalo.

Stefanović je rekao da, i pored svega, ova runda dijaloga može da se oceni pozitivnom zbog juče postignutog dogovora o diplomama, ali i zbog toga što su obe strane imale priliku da iznesu stavove o svim važnim pitanjima.

"Ispratili su nas glasovi iz Beograda da nemamo mandat, da ne znamo šta hoćemo i da se ništa nećemo dogovoriti. Nadam se da sada uviđaju da nisu bili u pravu", rekao je Stefanović.

Na pitanje da li misli da će delimičan uspeh dijaloga u Briselu imati upliva na odluku lidera EU u decembru da se Srbiji dodeli status kandidata za članstvo, Borislav Stefanović je odgovorio da "to ostaje da se vidi".

"U svakom slučaju je na nama da uradimo sve, ne zbog rokova i kandidature, već zato što ti problemi traju i moraju da se reše i što imamo akutnu, goreću krizu na severu Kosova i Metohije, a i druge važne stvari da rešimo", rekao je Stefanović.

Šefica prištinskog pregovaračkog tima Edita Tahiri potvrdila je da je došlo do približavanja stavova vezanih za regionalno predstavljanje, ali je napomenula da između Prištine i Beograda još uvek postoje "duboke konceptualne razlike".

Tahiri je rekla da je razočarana što, osim diploma, nije postignut dogovor i o ostalim spornim pitanjima, poput prelaza, struje i telefona, i optužila je Beograd da ne ispunjava dosad postignute dogovore. "Bojim se da ne uđemo u situaciju da samo proizvodimo papire, ali se ništa ne sprovodi", rekla je Tahiri.

Kuper: Suštinski napredak

Posrednik Evropske unije u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper rekao je da sastanak u Briselu nije proizveo rezultate kojima se nadao, ali da je postignut "suštinski napredak u brojnim oblastima" i da su "ostvareni rezultati u glavnim oblastima".

Govoreći o dogovoru o diplomama, Kuper je rekao da "sada postoji sistem za čiju primenu će biti odgovorna Evropska unija".

Prema njegovim rečima, na sastanku su vođeni suštinski razgovori o integrisanom upravljanju granicom, što je standard EU koji će biti primenjen širom regiona.

Regionalna saradnja je, kaže Kuper, druga velika tema i u tom pogledu je učinjen napredak.

"To je važna tema, ona je u središtu EU i evropske strategije za Balkan. Mislim da može da bude zatvorena, zahteva poslednji napor, ali poslednji napor je obično i najteži", rekao je Kuper.

U sporazumu o matičnim knjigama bilo je zakonskih problema koji su rešeni uz saglasnost srpske vlade i kroz par nedelja on će biti spreman za primenu, rekao je Kuper.

Pitanje slobode kretanja, Kuper je ocenio kao "teško i komplikovano". "Ako pogledate niz malih problema koje nastojimo da rešimo, ovo je poslednje od njih", rekao je Kuper.

Stefanović: Dobro rešenje za diplome

Borislav Stefanović istakao je da je juče postignuti dogovor o univerzitetskim diplomama dobro rešenje i objasnio da će u skladu sa tim biti izdavani certifikati bez državnih obeležja, koje će naknadno overavati Evropska unija univerziteta.

I šefica prištinskog tima Edita Tahiri rekla je da je dogovor o univerzitetskim diplomama "važan napredak".

Potvrdila je da je juče došlo do napretka i u vezi sa regionalnom saradnjom. "Izvestan pomak je ostvaren, ali još ostaju neke stvari kojima danas treba da se pozabavimo", rekla je ona.

Edita Tahiri je dodala da će u nastavku runde dijaloga biti reči i o "integrisanom upravljanju granicama", kao i o primeni postignutih dogovora.

Nova runda tehničkog dijaloga Beograda i Prištine počela je juče u Briselu, posle gotovo tri meseca pauze. Nastavak dijaloga, koji je u septembru prekinut zbog spora o prelazima Jarinje i Brnjak na severu Kosova, predstavlja ključni uslov da bi Srbija 9. decembra od Evropskog saveta dobila status kandidata za članstvo u EU.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво