Читај ми!

Čekajući deklaraciju

Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović ne očekuje da će ovih dana u Skupštinu stići Vladina deklaracija o Kosovu. Održavanje sednice o Kosovu bez jedinstvenog stava o deklaraciji bilo bi kontraproduktivno, kaže ministar Dačić. Kolundžija: Bilo bi jako loše da se Srbija podelila na tom pitanju.

Još uvek je neizvesno kada će Vlada Srbije tekst deklaracije o Kosovu uputiti u republički parlament. Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da ne očekuje da će se to dogoditi ovih dana, jer "da je moglo, taj akt bi već stigao do sada".

"Očigledno da je u ovako delikatnoj situaciji Vlada na izuzetno teškom zadatku. Očigledno je da je to, i politički i nacionalno gledano, složeno pitanje i da Vlada traži najbolje rešenje", rekla je predsednica Skupštine novinarima.

Dodala je da za sada nema obaveštenje Vlade o tome kada će taj akt stići i navela da će Skupština verovatno dobiti odgovor Vlade na zahtev Odbora za Kosovo i Metohiju, koji je zatražio akt o kojem će se izjasniti poslanici.

Moguće je da Odbor za Kosovo, kaže Slavica Đukić-Dejanović, kada dobije to obaveštenje Vlade, oceni da izveštaj o stanju na severu Kosova, koji je Vlada već dostavila, može biti osnova za raspravu.

Predsednica parlamenta ne smatra da je problem sa očekivanom deklaracijom usaglašavanje teksta, već to što se stanje na Kosovu menja i ukazala da su rezultati dijaloga Beograda i Prištine "utkani u složenost te situacije".

"Mislim da se traži najbolje moguće rešenje. Država ima politiku prema Kosovu koja se neće menjati", rekla je predsednica parlamenta i ukazala da nova deklaracija treba da bude dokument koji će biti korak napred u odnosu na dosadašnje, te, kako je rekla, donošenje deklaracije nije svrha samo po sebi.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić smatra da bi bilo kontraproduktivno da se sednica Skupštine Srbije o Kosovu održi, ukoliko se ne postigne jedinstven stav o deklaraciji.

"Načelno, svi imaju zajednički stav o Kosovu, ali pojedinačno svako ima svoj stav", rekao je Dačić novinarima u Beogradu. Sednica Skupštine treba da bude održana kada se postigne konsenzus o deklaraciji i da se važna pitanja ne smeju brzo rešavati, rekao je Dačić.

Tekst deklaracije o Kosovu nikad nije "ugledao svetlost dana", rekao je ministar policije i dodao da su to više bili međustranački razgovori i da Vlada na dnevnom redu još niju imala tu tačku.

I šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija ima sličan stav – da bi bilo pogrešno i štetno po nacionalne i državne interese da u Skupštinu stigne bilo kakav tekst deklaracije o Kosovu koji ne bi dobio širu podršku u parlamentu.

"Za Srbiju bi bilo jako loše da je bilo kakav tekst deklaracije stigao i da se Srbija podelila na tom pitanju. To bi bio katastrofalan rezultat i za napore Srbije i za Srbe na Kosovu", rekla je Nada Kolundžija novinarima u Skupštini.

Ocenila je da bi tekst deklaracije koji ne bi mogao da dobije širu podršku u parlamentu, a ne samo prostu većinu, bio izvor štete po nacionalne interese.

Zamenik šefa poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Aleksandar Martinović ocenio je da je neodgovorno da posle dve nedelje čekanja na najavljenu deklaraciju o Kosovu predsednik Srbije Boris Tadić dođe do zaključka da takav dokument nije ni potreban.

"Dve nedelje poslanici iz dana u dan očekuju nekakvu famoznu deklaraciju o politici prema Kosovu i Metohiji da bi nam juče Boris Tadić u emisiji na jednoj televiziji ležerno saopštio da će možda biti deklaracije, a možda i neće biti, pa i ako je ne bude nije ništa strašno", rekao je Martinović novinarima u parlamentu.

Prema njegovim rečima, očigledno je da Vlada nema nikakvu politiku prema Kosovu, da je za Vladu i Tadića Kosovo "balast koga bi se oni najradije rešili, jer se približava 9. decembar kada Srbija navodno treba da dobije status kandidta za članstvo u EU".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво