Dijalog ključ za kandidaturu

Srbija ima dobre šanse za status kandidata u decembru, ako dosledno ispuni preporuku o dijalogu sa Prištinom i primeni do sada postignute dogovore, ocenjuju zvaničnici i analitičari u Briselu. Ipak, neke članice konačnu odluku doneće narednih nedelja.

Uoči decembarskog samita EU,  kandidatura za Srbiju i dalje je neizvesna. Rezerve prema kandidaturi Srbije posebno su jake u Nemačkoj, gde idu od kabineta Angele Merkel do parlamenta i Ministarstva spoljnih poslova.

"U Nemačkoj postoji snažan osećaj da je Srbija pred izborom, niko od nje ne traži da prizna Kosovo, ali mora da ga tretira kao što je Zapadna Nemačka tretirala Istočnu Nemačku, kao državu koju ne priznajete, ali prihvatate njeno postojanje", rekao je Gerald Knaus, direktor Evropske inicijative za stabilinost.

Prema njegovim rečima, ako Srbija to ne uradi, otežava posao EU na Kosovu, podriva njenu spoljnu politiku i rizikuje da stalno bude blokirana.

O tome govori i, doduše, nezvanični francusko-nemački papir kojim se od Srbije u normalizaciji odnosa sa Kosovom traži znatno više nego što je to u svojoj preporuci učinila Evropska komisija.

Uprkos tome, Srbija ima dobre šanse za status kandidata, ako se strogo drži onog što stoji u preporuci, a to znači da do 9. decembra obnovi dijalog sa Prištinom i započne primenu onog što je već dogovoreno, rekli su za RTS visoko pozicionirani izvori u Briselu.

Nastavak dijaloga neizvestan

Međutim, nastavak dijaloga je još uvek neizvestan, a Vlada još nije donela odgovarajuću odluku o primeni dogovora o ustupanju kopija matičnih knjiga Kosovu. Ni dogovori o slobodi kretanja i katastru još uvek se ne primenjuju.

Zvaničnici naklonjeni kandidaturi Srbije kažu da bi primenom dogovora, povratkom za pregovarački sto i eventualnim novim rezultatom na sledećoj rundi dijaloga, Beograd oduzeo argumente onima koji razmatraju blokadu kandidature.

Poljska kao predsedavajuća najavljuje raspravu o kandidaturi najpre na Savetu ministara 5. decembra, a zatim na samitu everopskih lidera 9. decembra.

"Verujem da ćemo u decembru moći da odlučimo o statusu kandidata za Srbiju i pregovorima za Crnu Goru, iako još ima problema, a raspoloženje među članicama je mešovito", rekao je Artur Harazim iz Ministarstva spoljnih poslova Poljske.

Devetog decembra to raspoloženje biće pretočeno u konačnu odluku. Srbija ima još nekoliko nedelja da ga okrene u svoju korist.

broj komentara 21 pošalji komentar
(ponedeljak, 14. nov 2011, 16:51) - anonymous [neregistrovani]

dijalog

Па онда омогућите дијалог, а не да подмукло направите неред на терену, а онда терате Србију да поспреми и пожурујете је на дијалог који константно минирате. Камо среће да ова наша власт једном престане да игра ту игру и супротстави се томе и каже да није крива и да други требају показати вољу, а на да ћутке прелази преко свега.

(ponedeljak, 14. nov 2011, 16:46) - anonymous [neregistrovani]

@@odgovor

Мало сте се збунили, јер садашња државна политика и јесте улазак у ЕУ.
Преиспитајте се.

(ponedeljak, 14. nov 2011, 15:02) - anonymous [neregistrovani]

preokret

Ma kakav preokret! Njima je uspeh ako mogu i cenzus da pređu.

(ponedeljak, 14. nov 2011, 14:58) - anonymous [neregistrovani]

iskreno

Nadam se raspadu "Inače stvara se IV Rajh"

(ponedeljak, 14. nov 2011, 14:54) - Marko [neregistrovani]

Hocemo EU!

Srbi hoce u EU! I treba ispuniti sve uslove jer je to jedina dobra alternativa danasnjoj politici.

(ponedeljak, 14. nov 2011, 14:21) - Dali [neregistrovani]

Kako?

Jel ta Evropa blesava, ili se pravi? Kako da nas ucenjuju dijalogom sa nekim ko nece daprica sa nama?

(ponedeljak, 14. nov 2011, 14:02) - Milan [neregistrovani]

Preokret

Dakle,Drašković i Jovanović su u pravu.
Na našoj političkoj sceni,od svih vladajućih i opozicionih stranaka i lidera,jedino su njih dvojica tačno objasnila kako stvari stoje.

(ponedeljak, 14. nov 2011, 13:51) - anonymous [neregistrovani]

eu

primice nas tek kad se raspadne EU

(ponedeljak, 14. nov 2011, 13:43) - bili [neregistrovani]

I ja

necu u EU

(ponedeljak, 14. nov 2011, 13:29) - anonymous [neregistrovani]

европска унија

Чуј овог Немца! Па како може Србија да подрива политику ЕУ према Космету када ЕУ и нема заједнички став према том питању! Али лепо је што се разоткрио и објаснио да ЕУ чине у ствари Немачка и Француска а остали су само икебане... Е па лепо господо али ако још нисте схватили, да кажем јасно и гласно, Срби неће у ЕУ!