Читај ми!

Podela Kosova loše rešenje

Vladika Teodosije smatra da bi podela Kosova bilo loše rešenje, jer se najveće svetinje nalaze južno od Ibra, kao i veći deo stanovništva. "Gde bismo mi onda bili? Ako nismo u Srbiji, onda bismo bili na Kosovu ili u Albaniji", rekao je vladika raško-prizrenski.

Episkop raško-prizrenski Teodosije ocenio je da bi podela Kosova bila loše rešenje jer većina srpskog naroda i verskih objekata nije na severu Pokrajine, ali je dodao i da se ne može ignorisati realnost,  da ljudi severno od Ibra žive drugačijim životom nego u drugim delovima Kosova.

"Nije dobra podela, ako bi značila granicu na Ibru, jer šta bi onda bilo ono drugo što ostaje? A tu imamo najveće svetinje. Sve ono što je istorijski najvrednije nalazi se južno od Ibra, a tu je i veći deo stanovništva. Gde bismo mi onda bili? Ako nismo u Srbiji, onda bismo bili na Kosovu ili u Albaniji?", rekao je vladika Teodosije u intervjuu za Radio Beograd.

Episkop raško-prizrenski rekao je da je pogrešan utisak da je podela najviše što Srbija može da dobije od Kosova, jer smatra da je to "najmanje", kao i da bi takvo rešenje bilo velika šteta za državu, crkvu i narod, odnosno "istorijska greška koju ne bismo nikada mogli da ispravimo".

Vladika je dodao da razume zbog čega bi Srbima na severu Kosova odgovaralo takvo rešenje, ali je apelovao na njihovo saosećanje sa ostalim sunarodnicima u Pokrajini i dodao da je veoma važno da se očuva jedinstvo.

On je ocenio da su Srbi koji drže barikade na severu Kosova, do sada pametno postupali i uspeli da pokažu da se ne slažu sa politikom i idejom međunarodne zajednice i Prištine da se sever Kosova tretira kao i opštine južno od Kosovske Mitrovice.

"Dobro je da su istrajali i da se nije dogodio nijedan incident, odnosno da nismo primenjivali nasilje jer bi to bio podsticaj onima koji žele da reše pitanje severa na štetu Srba", rekao je on.

Govoreći o nastojanjima da se srpski istorijski spomenici na Kosovu prikažu kao kosovska kulturna baština, vladika je ocenio da će to biti osuđeno na neuspeh dok god Srpska pravoslavna crkva bude u tim crkvama i manastirima.

On je podsetio da su albanski ekstremisti do 2004. godine uništavali sve što je podsećalo na srpsko prisustvo na Kosovu, ali su potom pokrenuli kampanju da sve to nazovu svojom kulturnom baštinom.

"Ako je to njihovo, zašto su rušili? Trude se da promene naš identitet, ali ja nisam uplašen, jer dok god smo prisutni u manastirima i crkvama, to ne može biti kosovska kulturna baština", rekao je vladika Teodosije.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво