Podela Kosova loše rešenje

Vladika Teodosije smatra da bi podela Kosova bilo loše rešenje, jer se najveće svetinje nalaze južno od Ibra, kao i veći deo stanovništva. "Gde bismo mi onda bili? Ako nismo u Srbiji, onda bismo bili na Kosovu ili u Albaniji", rekao je vladika raško-prizrenski.

Episkop raško-prizrenski Teodosije ocenio je da bi podela Kosova bila loše rešenje jer većina srpskog naroda i verskih objekata nije na severu Pokrajine, ali je dodao i da se ne može ignorisati realnost,  da ljudi severno od Ibra žive drugačijim životom nego u drugim delovima Kosova.

"Nije dobra podela, ako bi značila granicu na Ibru, jer šta bi onda bilo ono drugo što ostaje? A tu imamo najveće svetinje. Sve ono što je istorijski najvrednije nalazi se južno od Ibra, a tu je i veći deo stanovništva. Gde bismo mi onda bili? Ako nismo u Srbiji, onda bismo bili na Kosovu ili u Albaniji?", rekao je vladika Teodosije u intervjuu za Radio Beograd.

Episkop raško-prizrenski rekao je da je pogrešan utisak da je podela najviše što Srbija može da dobije od Kosova, jer smatra da je to "najmanje", kao i da bi takvo rešenje bilo velika šteta za državu, crkvu i narod, odnosno "istorijska greška koju ne bismo nikada mogli da ispravimo".

Vladika je dodao da razume zbog čega bi Srbima na severu Kosova odgovaralo takvo rešenje, ali je apelovao na njihovo saosećanje sa ostalim sunarodnicima u Pokrajini i dodao da je veoma važno da se očuva jedinstvo.

On je ocenio da su Srbi koji drže barikade na severu Kosova, do sada pametno postupali i uspeli da pokažu da se ne slažu sa politikom i idejom međunarodne zajednice i Prištine da se sever Kosova tretira kao i opštine južno od Kosovske Mitrovice.

"Dobro je da su istrajali i da se nije dogodio nijedan incident, odnosno da nismo primenjivali nasilje jer bi to bio podsticaj onima koji žele da reše pitanje severa na štetu Srba", rekao je on.

Govoreći o nastojanjima da se srpski istorijski spomenici na Kosovu prikažu kao kosovska kulturna baština, vladika je ocenio da će to biti osuđeno na neuspeh dok god Srpska pravoslavna crkva bude u tim crkvama i manastirima.

On je podsetio da su albanski ekstremisti do 2004. godine uništavali sve što je podsećalo na srpsko prisustvo na Kosovu, ali su potom pokrenuli kampanju da sve to nazovu svojom kulturnom baštinom.

"Ako je to njihovo, zašto su rušili? Trude se da promene naš identitet, ali ja nisam uplašen, jer dok god smo prisutni u manastirima i crkvama, to ne može biti kosovska kulturna baština", rekao je vladika Teodosije.

broj komentara 12 pošalji komentar
(ponedeljak, 14. nov 2011, 00:10) - anonymous [neregistrovani]

nema p

u pravu si ali narod da uci raditi nije lako,
kad se bi malo od nemaca naucili raditi

(nedelja, 13. nov 2011, 23:02) - kosovac [neregistrovani]

tako je

Tako je preosveceni vladiko, svaka vam je ko u Njegosa

(nedelja, 13. nov 2011, 22:45) - anonymous [neregistrovani]

Nema podele!

Ma kakvo "bolje ista nego nista".
Kosmet je naš i mi ga nikom nedamo.
Bit će i Evropa i Kosmet.

U Evropu se ne ulazi pozivnicom, već radom. Pa neće nama niko plačat naše troškove. Sve te kredite ćemo mi debelo da platimo. Zato treba da se saberemo i vidimo,da u svemu što možemo, dignemo standarde proizvodnje i prozvoda na što je moguće viši nivo.

Treba da proučimo tržišta na koja želimo da prodajemo. Dosta puta imamo i kvalitetan proizvod, ali je dizaj staromodan i ne prodaje se, a moglo bi. Na taj način se zaista ulazi u Evropu. "Niko ne zove magarca za stol, da seće tortu, već da vodu nosi." Tek kada budemo ekonomsko jači, da ne prodajemo budzašto vredne tvornice. Tada ćemo zaista biti spremni za zvanični ulazak Evropsku uniju.

A do tada "pripreme", kao sportaši pred takmičenje i debeli rad, pa će i rezulatu doći.

(nedelja, 13. nov 2011, 22:26) - anonymous [neregistrovani]

Косово је Србија

Свака реч коју је изговорио Владика Теодосије је исправна и на месту...Против поделе Србије!!! Уздајмо се у Бога јединога-Свету и нераздељиву Тројицу-Оца, Сина и Светога Духа!!!

(nedelja, 13. nov 2011, 22:24) - anonymous [neregistrovani]

daj molim vas

daj molim vas ne lupaj te^.nego cuvajte ono sto je nase vekovno a dal ga sad imamo ili kasnije to ce doci po svoje

(nedelja, 13. nov 2011, 21:04) - anonymous [neregistrovani]

Nije u pravu!

Bolje ista,nego nista!

(nedelja, 13. nov 2011, 20:32) - anonymous [neregistrovani]

Ma nedamo ni pedalj zemlje!

Kosovo i Metohija je bilo, bice i ostace srpsko! Kosovo i Metohija ne da nije izgubljeno, nego nije ni blizu gubitka. Jedini nacin da ga izgubimo jeste da ga se odreknemo. Nismo ga dobili, pa da ga sad nekome poklanjamo... Nasi dedovi su ga platili sopstvenom krvlju! I to nam ne da za pravo da ni jedan pedalj damo dusmaninu. Postujte svoje pretke! Oni su glavni krivci za nasu danasnju slobodu. I ta sloboda nam ne dalje pravo da se ovako bahato ponasamo prema sopstvenoj drzavi, prema veri koja nas je odrzala i prema dedovima svojim zasluznim i ponosnim! Istina je u Bogu presvetome! Nek mu je vecna slava!

(nedelja, 13. nov 2011, 20:23) - Nikola [neregistrovani]

podela moguca

Postujem vladiku, ali mislim da je podela moguca. Mislim da je moguce napraviti podelu gde na severu politcku vlast imaju Srbi a na jugu Albanci. To jeste realnost i treba gledati na pozitivnu stranu toga. Mi moramo traziti i dobiti garanciju bezbednosti nasih svetih mesta i slobodan prolaz do njih.

(nedelja, 13. nov 2011, 19:32) - rssi [neregistrovani]

Još jednom

moje mišljenje srpskim političarima: nikakva podela Kosova nikada. Potpis demokratski izabrane politike R Srbije oduzima Kosovo državi Srbiji i srpskom narodu. Da su ga naši pradedovi podelili ili predali recimo Turcima ili Albancima nikada ga više ne bi imali. Zato, ako je AP KiM trenutno u takvom statusu je tako. Imamo Rezoluciju SB UN 1244, treba sačekati na trenutak promene u svetskoj politici i vratiti AP KiM i stvarno u pravni red R Srbije. A svetska situacija se menja svakodnevno. Zato samo pamet u glavu i polako.

(nedelja, 13. nov 2011, 19:18) - Marko [neregistrovani]

Bravo

Slušao sam Vladiku na radiju. Odličan razgovor, pametan čovek