Читај ми!

Deklaracija nije neophodna

U toku naredne sedmice znaće se da li će Vlada uputiti parlamentu neki dokument o Kosovu, kaže predsednica parlamenta. Ako ne menjamo politiku prema Kosovu, i ako nema konkretnih razloga za donošenje novih stavova, deklaracija zaista nije neophodna, istakla Slavica Đukić Dejanović.

Predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović kaže da će se u toku naredne sedmice znati da li će Vlada uputiti parlamentu neki dokument o Kosovu, a da nova deklaracija nije neophodna.

"Ipak, treba da dobijemo zvanični stav od vlade u vezi sa tim, ali ako ne menjamo politiku prema Kosovu i Metohiji, i ako nema konkretnih razloga za donošenje novih stavova, deklaracija nije neophodna", rekla je Đukić Dejanović Tanjugu.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da nova deklaracija parlamenta o Kosovu ne mora da bude doneta jer "vlada ima okvir za vođenje kosovske politike dat prethodnim deklaracijama".

Predsednica parlamenta ukazala je da postoji nekoliko mogućnosti daljeg razvoja događaja - jedna od njih je da skupština dobije bilo kakav dokument od Vlade Srbije na zahtev Odbora za Kosovo i Metohiju.

Ukoliko ga ne dobije, Odbor može da predloži da Izveštaj, koji je Vlada već dostavila parlamentu, bude tema o kojoj će se raspravljati na plenarnoj sednici, objasnila je Slavica Đukić Dejanović i dodala da će u tom slučaju zakazati sednicu.

Na pitanje koji je krajnji rok da od Vlade dobije odgovor, Đukić Dejanović je rekla da je to naredna sedmica.

"Mislim da ćemo u toku ove nedelje znati da li nam vlada šalje neki dokument ili će poslanici Odbora za Kosovo i Metohiju na novoj sednici sugerisati plenumu šta treba da radimo", rekla je Đukić Dejanović.

Prema njenim rečima, da je tekst deklaracije stigao danas, rasprava o tom dokumentu bila bi zakazana za sutra popodne.

Poslanici će sutra u 10 sati nastaviti tekuću sednicu na čijem dnevnom redu je rasprava o amandmanima na izmene Zakona o spoljnotrgovinskom poslovanju i o amandmanima na Predlog zakona o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama.

Za usvajanje deklaracije o Kosovu i Metohiji potrebno je 126 glasova. Iako vladajuća većina ima 129 poslanika, SPO, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Savez vojvođanskih Mađara, koji zajedno imaju 13 poslanika, najavili su da neće podržati deklaraciju. Ukoliko ne promene stav, Vlada će glasove koji joj nedostaju morati da potraži među poslanicima opozicionih stranaka.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи