Читај ми!

Saglasnost o deklaraciji

Saglasnost o tekstu deklaracije o Kosovu i Metohiji biće postignuta, što će omogućiti nastavak dijaloga Beograda i Prištine, kaže ministar Dušan Petrović. Pitanje Kosova je previše ozbiljno da bi se rešavalo pukim glasanjem ili nadglasavanjem, navodi Ivica Dačić.

I pored najava da bi Vlada mogla da završi tekst deklaracije o Kosovu i Metohiji i uputi ga parlamentu na usvajanje do kraja nedelje, izvesno je da bi usaglašavanje stavova moglo da traje duže nego što se očekivalo.

Ministar poljoprivrede i trgovine i potpredsednik Demokratske stranke Dušan Petrović kaže da će saglasnost o tekstu deklaracije biti postignuta, što će, kako kaže, omogućiti nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

"Niti smo iskoračili, niti ćemo iskoračiti iz onoga što predstavlja okvir državne politike", rekao je Petrović.

Prema njegovim rečima, svi učesnici u političkom životu mogu u tim koordinatama pronaći svoje političke interese i iskazati na najbolji način svoje poglede na to šta treba da bude državna politika prema Kosovu i Metohiji.

Dušan Petrović je dodao da su razgovori o tome kako bi trebalo da izgleda deklaracija u toku i da veruje da će te konsultacije dati rezultat i da će se izaći sa potpuno jasnom koncepcijom i politikom.

"Bitno je da imamo svest koliko je bitno da ne propustimo vrlo ozbiljne prilike koje imamo da napravimo progres po tom pitanju", istakao je Petrović i dodao da je neophodno nastaviti razgovore sa prištinskim vlastima, Evropskom unijom, UN i velikom silama - SAD i Rusijom.

Važno je postizanje saglasnosti, kako je rekao, oko toga kako bi deklaracija koja će ići u parlament trebalo da izgleda, napomenuvši da je u ovako važnim momentima potrebno biti veoma koncentrisan i da svako treba na vrlo ozbiljan način da sagleda svoju poziciju.

"Država je imala potpuno doslednu politiku u pogledu očuvanja naših nacionalnih i državnih interesa na Kosovu i Metohiji", rekao je Petrović.

Razgovori o široj podršci

Ministar policije i lider SPS-a Ivica Dačić kaže da je pitanje Kosova i Metohije previše ozbiljno da bi se rešavalo pukim glasanjem ili nadglasavanjem.

"Ljudi koji pripremaju deklaraciju verovatno razgovaraju i s drugim strankama kako bi deklaracija imala ne samo podršku onog broja poslanika koji je potreban za glasanje, jer to sigurno postoji", kaže zamenik premijera.

Dačić, međutim, dodaje da nije dobro da deklaracija bude izvor novih problema u državi, već naprotiv "da bude izraz opredeljenja jedinstvenog stava Republike Srbije".

Lider socijalista smatra da sednicu Skupštine na kojoj će se raspravljati o deklaraciji treba dobro pripremiti kako bi na toj sednici Srbija imala "političke koristi a ne štete".

Ivica Dačić podseća da na političkoj sceni Srbije postoje različiti stavovi u vezi sa Kosovom i Metohijom "za razliku od Albanaca koji su jedinstveni i svi imaju isti program po tom pitanju".

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma rekao je da će ta stranka podržati deklaraciju i zamolio Srbe sa Kosova da slušaju ljude koji vode državu kada govore o Pokrajini.

Vladajuća većina ima 129 poslanika, za usvajanje dokumenta o Kosovu i Metohiji potrebno je 126 glasova. Međutim, SPO, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Savez vojvođanskih Mađara, koji zajedno imaju 13 poslanika, već su najavili da neće podržati deklaraciju. Ako ostanu pri tome, to znači da će vlast podršku morati da traži od opozicije.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи