Читај ми!

Sednica u Kosovskoj Mitrovici

Predstavnici sa severa Kosmeta traže da im se omogući prisustvo na sednici Skupštine o Kosovu, zaključak je sednice u Kosovskoj Mitrovici.

Odbornici četiri opštine sa severa Kosova zatražili su, na sednici u Kosovskoj Mitrovici, da se njihovim predstavnicima omogući prisustvo na sednici Skupštine Srbije o Kosovu.

Na zaključke odbornika reagovali su ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović.

Jedina tačka dnevnog reda sednice bila je pogoršana situacija na Kosovu i Metohiji, a svi zaključci su usvojeni jednoglasno.

Predstavnici Srba sa severa traže da se preispita nastavak dijaloga sa Prištinom i da se ne primenjuju do sada postignuti dogovori. Odbornici poručuju da ne prihvataju kosovsku carinu i carinike.

"Tražimo da se preispita dalji nastavak dijaloga sa Prištinom i EU, sve dok se na Kosovu Srbi ubijaju i dok počinioci ubistava ne budu otkriveni i privedeni pravdi", navodi se u zaključcima.

Odbornici su na današnjoj sednici ocenili da je kriza na severu Kosova nastala "zbog nasilnih akcija albanskih vlasti iz Prištine u julu i septembru i zbog pristrasne podrške koju im pružaju Kfor i Euleks prekoračujući svoje izborne mandate".

Kako se dodaje, umesto da se otklanjaju uzroci krize, akcije međunarodne zajednice uporno se usmeravaju na pokušaj otklanjanja posledica, a odgovornost prebacuje na srpsku stranu.

U zaključcima je zatraženo i da predstojeći i svi naredni izbori u Srbiji budu istovremeno raspisani i za teritoriju Kosova i Metohije. Zaključke sa sednice, odbornici će uputiti Vladi i Skupštini Srbije.

U međuvremenu, odbornici će uputiti pismo ministru Goranu Bogdanoviću i poslanicima republičkog parlamenta sa Kosova i Metohije sa zahtevom da ne glasaju za deklaraciju o Kosovu, jer je taj dokument, kako saznaju iz medija, protivan Ustavu Srbije, prenosi Tanjug.

Pismo će uputiti i predsedniku Rusije Vladimiru Putinu sa molbom da "pomogne opstanak srpskog naroda" na Kosovu.

Odbornik Demokratske stranke Srbije Siniša Lazić rekao je da Srbi sa severa moraju ostati istrajni. "Ništa ne sme da nas pokoleba i uplaši i moramo iz ove priče izaći kao pobednici", rekao je Lazić.

Vlada Tomović iz Srpske radikalne stranke traži od državnih organa, predstavnika ministarstava i Skupštine da reaguju na pravi način i "učine nešto zaista kontkretno kako bi se izbegla katastrofa".

Dragiša Đoković iz Demokratske stranke očekuje da će zaključci biti ozbiljno tretirani i da će ih "čuti svi oni kojima su upućeni".

"Zaključci još jednom ukazuju da građani sa ovog dela Republike žele da ostanu to što jesu", rekao je Đoković.

Na sednici, koja je bila otvorena za javnost, učestvovali su i predsednici opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok – Krstimir Pantić, Dragiša Milović, Slaviša Ristić – kao i načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković.

Umesto predsednika Opštine Leposavić Branka Ninića na sednici je bio predstavnik opštine Radoš Mihajlović.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво